Voorkomen van een burn-out bij je medewerkers, zo verlaag je de werkdruk!

Heeft een van je medewerkers een burn-out? Dat is vreselijk voor de medewerker, maar ook het laatste wat jij wilt op de werkvloer. Als werkgever maak je het verschil door het voorkomen van een burn-out bij meerdere collega’s. Preventie dus! Wij leggen het je uit. 

Advies voor werkgevers rondom voorkomen van een burn-out:

  • Houd je aan de Arbowet: deze stelt eisen rondom psychosociale arbeidsbelasting (PSA), zoals werkdruk.
  • Pak de oorzaak aan: hoe sneller je die op tafel krijgt, hoe sneller je kan helpen en voorkomen!
  • Verminder werkstress: praat met je team! Met die input én jouw eigen observaties kun je aan de slag.
  • Let op deze 5 zaken: duidelijke taken, een goede sfeer, een gebalanceerd team, een organisatie die aansluit bij je medewerkers en een prettig ingerichte werkplek.

Waar komt stress vandaan? Hoe voelt de sfeer? Hoe gaat thuiswerken? Praat met je team en pak stress aan. Zorg voor rust en een fijne werksfeer. Dát is goed werkgeverschap! 💪 Wil je meer inzichten en tips ontvangen? Download de nieuwsbrief en we houden je op de hoogte! 

Download de nieuwsbrief

Alles over het voorkomen van een burn-out bij werknemers:

Fact-check door bedrijfsjurist Tempo-Team

Laatst geüpdatet op: 12 november 2024

Wat zijn de oorzaken van een burn-out?

Voorkomen van een burn-out? Dat begint met het allerbelangrijkste: burn-out klachten voor zijn en de oorzaak vinden. Hoe sneller je die op tafel krijgt, hoe sneller je collega herstelt. Extra bonus: je voorkomt dat andere werknemers ook overbelast raken. Meestal is een burn-out geen kwestie van één ding, maar een mix van verschillende factoren. 

Check deze mogelijke oorzaken eens: 

  • Werkdruk: te veel taken of deadlines kunnen ervoor zorgen dat medewerkers hun werk niet afkrijgen of de kwaliteit omlaag gaat.
  • Werkstress: fysieke stress door drukke dagen, lastige opdrachten, uitdagende klanten of vervelende situaties zoals pesterijen.
  • Conflicten: denk aan spanningen door een overplaatsing, een nieuwe functie of een lastig gesprek over het salaris.
  • Privéproblemen: een scheiding, ziekte of andere persoonlijke uitdagingen kunnen stiekem doorsluimeren op de werkvloer.
  • Privéveranderingen: grote veranderingen zoals een verhuizing of een verlies kunnen extra spanning veroorzaken.
  • Onzekerheid over de toekomst: situaties zoals een reorganisatie brengen vaak stress en onzekerheid met zich mee.
  • Perfectionisme: medewerkers die alles perfect willen doen, lopen risico op uitputting.
  • Moeite met ‘nee’ zeggen: hierdoor nemen medewerkers meer werk aan dan ze aankunnen.
  • Altijd controle willen houden: dit kan zorgen voor een onnodig hoge werkdruk en stress.
  • Sociale onzekerheid: vergaderingen, lunches of andere sociale momenten kunnen voor sommige medewerkers veel energie kosten.
  • Tijd en planning: als iemand het overzicht kwijt is, stapelen taken en stress zich snel op.

Herken deze signalen bij je team, grijp op tijd in en voorkom problemen! 🚀

"Voorkomen is beter dan genezen! Door werkstress op tijd aan te pakken, zorg je voor een gezonde én duurzame werksfeer. 💪"

Bedrijfsjurist Tempo-Team

Hoe weet je of een medewerker een burn-out heeft? 

Best lastig, hè? Als een medewerker zich ziek meldt, mag je niet rechtstreeks naar de reden vragen. Maar let op: er zijn wel signalen, klachten en symptomen die je als werkgever wel kunt herkennen. Zo kun je toch handige aanwijzingen oppikken!

Is je medewerker al een tijdje ziek? Na zes weken ziekteverzuim is het tijd voor een probleemanalyse door de arbodienst of bedrijfsarts. Daarin staat niet letterlijk of er sprake is van een burn-out (dat mag niet volgens de regels), maar je kunt er wel veel uit opmaken. 

Bijvoorbeeld hoelang herstel kan duren, wanneer je medewerker misschien weer aan de slag kan, en welke structurele beperkingen er zijn door de ziekte. Zo krijg je een duidelijker beeld van de situatie en kun je samenwerken aan herstel. 💪

Verplichtingen werkgever rondom werkdruk volgens de PSA 

De regels rondom psychosociale arbeidsbelasting (PSA) in de Arbowet zijn er om jouw werknemers fit en happy te houden, zowel fysiek als mentaal. Werkdruk, pesten, agressie of seksuele intimidatie? Die wil je natuurlijk buiten de deur houden! Waarom? Omdat ze kunnen leiden tot stress, burn-out en ziekteverzuim.

Dus hoe zorg je voor een werkomgeving waar deze zaken zo min mogelijk invloed hebben op de mentale gezondheid van je medewerkers? Door braaf aan de wet te voldoen natuurlijk! Dat betekent:

  1. Zorg voor een veilige werkplek met duidelijke regels 

Een veilige werkplek is de basis. Zorg voor duidelijke gedragsregels en voer een zero-tolerance beleid tegen pesten, agressie en intimidatie. Geen ruimte voor gedoe dus! Laat zien dat iedereen welkom is en zich fijn voelt op de werkvloer.

  1. Pak werkdruk slim aan 📉

Werkdruk kan soms flink oplopen. Houd de balans in de gaten: verdeel taken eerlijk, geef prioriteiten aan en zorg voor rustmomenten. Een opgeladen team werkt beter, dus gun ze ook een adempauze. Zo blijft iedereen productief én happy.

  1. Maak problemen bespreekbaar via een vertrouwenspersoon 

Of het nu gaat om werkdruk, onprettige situaties of gewoon een vervelend gevoel: werknemers moeten weten dat ze altijd ergens terechtkunnen. Stel een vertrouwenspersoon aan of regel een laagdrempelige meldprocedure. Geen poespas, gewoon een luisterend oor dat helpt.

  1. Voorlichting en training: houd iedereen scherp 

Zorg dat iedereen snapt wat een veilige werkomgeving inhoudt en hoe ze die samen kunnen creëren. Voorlichting en trainingen helpen om dingen bespreekbaar te maken én problemen te herkennen. Leidinggevenden trainen? Ook dat hoort erbij. Want een goed team begint bij sterke leiders.

  1. Zet sociale veiligheid één 👫

Een veilige sfeer maak je samen. Stimuleer samenwerking met teamactiviteiten, teambuilding en een goede dosis humor. Bespreek verwachtingen en maak duidelijk dat iedereen verantwoordelijkheid draagt voor een fijne werkplek. Blije collega’s? Meer succes! 💪

  1. Blijf evalueren en verbeteren 

Hoe staat het ervoor? Wat werkt goed en wat kan beter? Blijf het werkklimaat checken met enquêtes, gesprekken en evaluaties. Gebruik die input om je aanpak steeds weer te verbeteren. En communiceer hier open over!

  1. Help snel bij incidenten 

Is er iets misgegaan? Pak het direct aan. Zorg voor begeleiding, coaching of hulp via bedrijfsmaatschappelijk werk. Dit laat niet alleen zien dat je om je team geeft, maar helpt ook om schade te beperken en vertrouwen te herstellen.

Werkstress verminderen op de werkvloer

Een ziekmelding is niet altijd simpelweg griep of verkoudheid. Denk je dat er misschien een burn-out speelt? Dan is het belangrijk om slim te handelen. Zoals we al zeiden: je mag nooit vragen naar een exacte diagnose. 

Wat wél mag? Vragen of de klachten met het werk te maken hebben en wat er op de werkvloer speelt. Vaak geeft de medewerker zelf aan dat het om een burn-out gaat. Maar onthoud: jij bepaalt dat niet en je mag het nergens officieel vastleggen. 🚫

Dit is jouw kans om werkstress op de werkvloer te verminderen. Denk je dat werkgerelateerde stress een rol speelt? Ga dan niet praten over je zieke collega, maar bespreek het onderwerp breder met je team. Vraag bijvoorbeeld of anderen werkstress ervaren en wat daar de oorzaken van zijn. Wie weet krijg je inzichten waar je echt iets mee kunt! Met die input én jouw eigen observaties kun je stappen zetten.

Gebruik je inzichten én eigen observaties om stappen te zetten. Begin met het creëren van een veilige en fijne werksfeer, support een gezonde werk-privébalans en zet je collega’s in beweging, letterlijk! Verlaag de werkdruk of verdeel taken slim, en vergeet vooral niet complimenten te geven! 😊

Tempo-Team helpt je met vervanging!

Verzuim door bijvoorbeeld een burn-out kan ingewikkeld zijn. Gelukkig ben je niet alleen. Tempo-Team neemt graag jouw zorgen weg, zodat je bedrijf soepel blijft draaien. Hulptroepen zijn onderweg! 💪

Voorkomen van burn-outs? Let op deze 5 zaken 

Burn-outs voorkomen? Begin met aandacht voor je team. Met deze vijf tips maak je snel verschil! 💡 En wil je er echt serieus werk van maken? Check dan hoe je effectief een verzuimbeleid opstelt! 

  1. Werktaken: duidelijk en eerlijk verdeeld?

Zijn de taken van je medewerkers helder en goed afgebakend? Weet iedereen precies waar ze verantwoordelijk voor zijn? Als dit niet het geval is, kan dat leiden tot een hogere werkdruk. Vaak zijn het dezelfde collega’s die zich verantwoordelijk voelen en extra taken op zich nemen. Het gevolg? Meer stress en minder balans. Tijd om hier werk van te maken! ✅

  1. Werkplezier: is het gezellig op de werkvloer? 

Hoe is de sfeer op de werkvloer? Krijgen collega’s oprechte complimenten, voelen ze zich gewaardeerd, en komen ze met plezier naar het werk? Een open en fijne sfeer zorgt voor meer werkplezier. 😊

  1. Team: hoe zit het met de balans?

Zijn er rollen binnen jouw bedrijf met tegengestelde belangen? Of merk je een ongezonde competitie tussen collega’s? Een gebalanceerd team waarin iedereen zich prettig voelt, is superbelangrijk. Check of er spanningen spelen en zet in op een gezonde samenwerking.  Samen rocken jullie de werkdag! 💪

  1. Organisatie: past jouw bedrijf bij je medewerkers? 

Wat zijn de unieke eigenschappen van je organisatie? Innovatief, flexibel en jong? Voor de een geweldig, voor de ander stressvol. Zorg ervoor dat de kenmerken van je bedrijf aansluiten bij de behoeften van je team. Zo bouw je een omgeving waarin iedereen kan uitblinken! 🌟

  1. Werkvloer: is het de ideale plek om te werken?

Hoe is de werkplek ingericht? Hebben je medewerkers alles wat ze nodig hebben om zich goed te concentreren? Denk aan stilteplekken, genoeg ruimte tussen bureaus en rustige plekken om te bellen of geconcentreerd te werken. Een prettige werkplek maakt echt een wereld van verschil! 🏢

Veelgestelde vragen

  • Wat zijn de oorzaken van een burn-out?

    Een burn-out ontstaat vaak door een combinatie van factoren, zoals werkdruk, stress, conflicten, privéproblemen of -veranderingen, onzekerheid, perfectionisme, moeite met ‘nee’ zeggen, de drang om altijd controle te houden, sociale onzekerheid en problemen met tijd of planning.

  • Hoe weet je of een medewerker een burn-out heeft?

    Bij een ziekmelding mag je niet naar de reden vragen, maar signalen geven vaak aanwijzingen. Na zes weken maakt de bedrijfsarts een probleemanalyse. Dit biedt inzicht in hersteltijd, werkhervatting en beperkingen, zodat je samen aan herstel kunt werken. 💪

  • Werkstress verminderen, hoe doe ik dat?

    Bespreek werkstress breder met het team om inzicht te krijgen. Gebruik deze input om stappen te zetten: creëer een fijne werksfeer, ondersteun een gezonde werk-privébalans, stimuleer beweging, verlaag de werkdruk en vergeet een welgemeend compliment niet!

  • Hoe voorkom ik een burn-out op de werkvloer?

    Voor een fijne werkomgeving zijn vijf dingen belangrijk: duidelijke werktaken, een waarderende sfeer, een gebalanceerd team, een organisatie die bij je medewerkers past en een goed ingerichte werkplek. Zo werk je samen aan succes!