Burn-out bij werknemers: herkennen, voorkomen en aanpakken

Als werkgever wil je een werkplek creëren waar iedereen met plezier werkt én lekker productief is. En toch; stress kan zich stiekem opstapelen. Voor je het weet, staat een burn-out voor de deur. En dat raakt niet alleen je medewerker, maar ook het hele team én de organisatie. Wat je moet doen als werkgever bij burn-outs? Ogen open, signalen spotten en hup, meteen actie ondernemen. Let's go! 💪

Advies voor werkgevers rondom een burn-out bij werknemers:

  • Herken de burn-outklachten: wees alert op veelvoorkomende klachten en maak ze bespreekbaar! Als werkgever is het belangrijk om in gesprek te gaan met je medewerkers. Laat daarom zien dat jij er voor hen bent.
  • Volg het stappenplan: wat wordt er verwacht van jou als werkgever als je werknemer een burn-out heeft? In ons stappenplan vertellen we je stap voor stap moet doen.

Wil je meer inzichten en tips ontvangen? Download de nieuwsbrief en we houden je op de hoogte! Lees verder en maak werk van werkplezier!  

Download de nieuwsbrief

Alles over een burn-out voor werkgevers:

Fact-check door bedrijfsjurist Tempo-Team

Laatst geüpdatet op: 12 november 2024

Wat is een burn-out? 

Een burn-out is een to-ta-le uitputting van je lijf en hoofd. Het ontstaat vaak door langdurige stress en een torenhoge werkdruk. Je voelt je leeg, moe en opgebrand. Zelfs de leuke dingen kosten te veel energie. En dat vertrouwen in jezelf? Ook weg. Bam. Dat komt hard binnen en is een langdurig drama voor iedereen!

Een burn-out kan serieuze gevolgen voor de gezondheid hebben, voor het verzuim en de inzetbaarheid van de werknemer. Het kan zelfs leiden tot hart- en vaatziekten, wat een lang(er) verzuim veroorzaakt en een verhoogde kans op arbeidsongeschiktheid.

Wat is het verschil tussen een burn-out en overspannen zijn? 

Een burn-out en overspannen zijn lijken op elkaar, maar verschillen flink. Bij overspannenheid bouwt stress zich snel op en gaat het herstel vaak ook vlotter. Een burn-out is een ander verhaal: daar sluimert stress al veel langer en duurt het herstel meestal zo’n acht maanden. Beide hebben één ding gemeen: stress zet alles flink op z’n kop.

"Een burn-out is loodzwaar voor je medewerker, maar ook een uitdaging voor jouw organisatie. Als werkgever is het daarom slim én belangrijk om je verantwoordelijkheid te nemen.’’

Bedrijfsjurist Tempo-Team

Burn-outklachten en symptomen 

Gezonde, energieke en productieve werknemers – daar word je als werkgever blij van! Maar een burn-out kan roet in het eten gooien. Deze ‘beroepsziekte nummer 1’ staat namelijk nauw in verbinding met werk. Vaak ontstaat het door een mix van stressvolle situaties, verplichtingen en problemen, waarbij werk meestal de grootste boosdoener is.

Thuiswerken maakt het vaak nóg lastiger. Medewerkers kunnen het makkelijker verbergen, terwijl de burn-out symptomen blijven. Tijdens die online meeting lijkt alles misschien koek en ei, maar zodra de webcam uitgaat, kan het een ander verhaal zijn. Aandacht voor elkaar is dus superbelangrijk! 💡

Hoe herken je een burn-out bij je medewerkers?

Let goed op signalen zoals:

  • Fysieke en mentale uitputting: weinig energie, moeite met concentreren en vaker fouten maken.
  • Prikkelbaarheid: snel geïrriteerd, emotioneel reageren of slecht tegen drukte kunnen.
  • Ziekmeldingen: regelmatig afwezig door stressklachten zoals hoofdpijn of buikpijn.
  • Overzicht kwijt: afspraken vergeten, deadlines missen of chaos ervaren.
  • Vermijden van sociale activiteiten: geen zin meer in leuke dingen buiten werktijd.

Herken je dit? Tijd voor actie! 👏

Burn-out aanpakken en voorkomen 

Heeft een medewerker burn-outklachten en zit ‘ie thuis? Dan is het belangrijk om niet alleen op herstel te focussen, maar ook stappen te zetten om herhaling te voorkomen. Een goed verzuimbeleid is daarbij onmisbaar. Hiermee pak je burn-outs aan én voorkom je ze.

De oorzaak aanpakken is cruciaal. Vraag hoe medewerkers werkstress ervaren, hoe het thuiswerken verloopt en hoe de sfeer op kantoor is. Door goed te luisteren en te begrijpen wat er speelt, kun je tijdig ingrijpen en problemen oplossen.

Met de juiste aanpak en beleid creëer je niet alleen minder verzuim, maar vooral meer werkplezier! Want een fijne werkomgeving? Die geeft energie, houdt je team sterk en blij, én je voorkomt verzuim! 💪 Win-win! 

Stappenplan bij een burn-out en langdurig ziekteverzuim 

Je medewerker zit met een burn-out en is langdurig ziek. Dat is pittig, voor jou én je medewerker. Gelukkig sta je er niet alleen voor! In de Wet verbetering poortwachter staan al je rechten en plichten als werkgever duidelijk op een rij. Maar wij maken het nog simpeler voor je. Hoe dan? Met een overzichtelijk stappenplan speciaal voor jou. Alles wat je moet doen om het goed te regelen staat erin. Plus handige tips om je medewerker weer sneller op de been te helpen. Lekker duidelijk én praktisch. Duik er meteen in!

Week Voor de werknemer Voor de werkgever
Week 1: Ziekmelding Een ziekmelding komt vaak onverwacht. Je medewerker hoeft de reden niet te delen. Respecteer de privacy en wens beterschap. Dit kan impact hebben op je bedrijf. Meld de ziekmelding direct bij de Arbodienst of bedrijfsarts. Dit is verplicht. Vervanging nodig? Tempo-Team staat klaar!
Week 2: Eerste contactmoment Na een week kun je voorzichtig vragen hoe het gaat. Laat zien dat je betrokken bent. Bij signalen van een burn-out kun je een bedrijfsarts inschakelen. Werkstress is vaak een oorzaak van burn-out. Regelmatig checken helpt!
Week 6: Langdurig verzuim aanpakken Zes weken ziek? Zorg dat je medewerker op de lange termijn kan herstellen, eventueel via aangepast werk. De Wet verbetering poortwachter verplicht actie. Laat een probleemanalyse maken en zorg dat het werk doorloopt. Tempo-Team regelt vervanging!
Week 8: Plan van aanpak Stel samen een plan van aanpak op. Focus op haalbare stappen en houd het positief! Maak afspraken over re-integratie en leg deze vast. Samenwerking is cruciaal.
Week 42: Aanmelden bij het UWV Is je medewerker na 42 weken nog niet beter? Meld dit bij het UWV om uitkeringen en vervolgstappen te regelen. Documenteer alles goed om verrassingen bij UWV-controles te voorkomen.
Week 52: Eerstejaarsevaluatie Maak samen de balans op na een jaar. Bespreek wat is gedaan en wat nog nodig is. Het UWV gebruikt dit verslag voor de Poortwachtertoets. Zorg dat alles klopt en bekijk samen wat nodig is voor verdere re-integratie.
Week 93-104: WIA-aanvraag en afsluiting Elf weken voor WIA-uitkering moet de aanvraag worden ingediend. Help je medewerker hierbij. Rond alles af vóór de deadline. Het UWV beoordeelt streng. Documenteren en op tijd handelen voorkomt boetes en extra kosten.

Dit zijn de kosten van een burn-out voor werkgevers 

Een medewerker met een burn-out kost je gemiddeld €250 per dag. Au! 💸 Maar waar zit ‘m dat precies in? Denk aan verplichte loondoorbetaling, productiviteitsverlies en de kosten voor een vervanger. Het goede nieuws? Door alles slim te regelen – van extra ondersteuning tot de juiste verzekeringen – hou je grip op de zaak. Dat scheelt! 

Tempo-Team helpt je met vervanging!

Een burn-out en langdurig ziekteverzuim kan ingewikkeld zijn. Gelukkig ben je niet alleen. Tempo-Team neemt graag jouw zorgen weg, zodat je bedrijf soepel blijft draaien. Hulptroepen zijn onderweg! 💪

Veelgestelde vragen

  • Wat zijn mijn rechten en plichten als werkgever bij een burn-out?

    In de Wet verbetering poortwachter staan al je rechten en plichten als werkgever helder uitgelegd. Ook hebben wij een stappenplan voor je gemaakt, zodat je precies weet hoe je hiermee om gaat. Heb je meer vragen? Download de FAQ met veelgestelde vragen over langdurig ziekteverzuim.

  • Hoe help ik een medewerker met burn-outklachten?

    Maak klachten bespreekbaar! Hoe gaat het écht met je team? Als werkgever of leidinggevende is het superbelangrijk om in gesprek te gaan met je medewerkers. Want eerlijk is eerlijk: gestreste collega’s of mensen die symptomen van een burn-out hebben, houden hun struggles vaak voor zichzelf. Ze zijn bang dat anderen het zien als falen. 

    Maar dat hoeft niet! 💪 Laat zien dat jij – of een vertrouwenspersoon – er voor hen bent. Hoe? Door simpelweg te vragen: Hoe gaat het? of Waar loop je tegenaan? En het belangrijkste: luister. Niet meteen proberen op te lossen, gewoon luisteren. Soms is dat al precies wat ze nodig hebben. Echt goud waard! 🧡

  • Mag ik vragen of mijn medewerker een burn-out heeft?

    Nope! Je mag een werknemer niet vragen naar de aard van de ziekte. Dus ook niet of het om een burn-out gaat. Wat wél kan? De burn- out klachten en symptomen herkennen en actie ondernemen om werkstress te verminderen. 

  • Hoe herken je een burn-out?

    Let op deze signalen:

    • Uitputting: weinig energie, moeite met concentreren, vaker fouten.
    • Prikkelbaarheid: snel geïrriteerd, emotioneel of slecht tegen drukte.
    • Ziekmeldingen: regelmatig afwezig door stressklachten.
    • Chaotisch gedrag: afspraken vergeten, deadlines missen.
    • Afzondering: geen zin in sociale activiteiten of leuke dingen.