Stappenplan verzuim: wat zijn je rechten en plichten als werkgever?
In de Wet verbetering poortwachter staat welke verplichtingen werkgevers én werknemers hebben tijdens verzuim van de werknemer. Dit hebben we voor je doorgespit én samengevat in 9 actiepunten. Scheelt je een hoop werk. Graag gedaan! (Bron: Arboportaal).
En goed om te weten vooraf: wanneer schakel je welke instantie in?
-
Arbodienst: schakel je binnen vier dagen na ziekmelding in, ongeacht de duur van het verzuim.
-
UWV: schakel je in bij langdurig verzuim (langer dan 42 weken!) of bij afloop van het arbeidscontract tijdens ziekte.
Stappenplan verzuim: alles onder elkaar
Stap 1. Communiceer een duidelijk verzuimprotocol
Stap 2. Verzuimmelding
Stap 3. Vangnet
Stap 4. Arbodienst
Stap 5. Regel vervanging
Stap 6. Wet Poortwachter bij re-integratie
Stap 7. Loondoorbetaling
Stap 8. WIA
Stap 9. Re-integratie inspanningen
Stap 1. Communiceer een duidelijk verzuimprotocol
De werknemer moet de verzuimregels kennen en is verplicht deze op te volgen. Een protocol dus. Deze moet iedereen makkelijk en snel kunnen vinden. Op het intranet bijvoorbeeld. Een goed moment om het verzuimprotocol te delen is bijvoorbeeld al tijdens de onboarding! Zo ontstaan er geen misverstanden over.
Stap 2. Vraag naar de termijn van de verzuimmelding
Een werknemer meldt zich ziek, maar hoeft de reden hiervan niet te melden. Hoe graag je dat misschien in sommige situaties ook zou willen 😉. Wél mag je vragen wanneer hij/zij weer aan het werk denkt te gaan. En gratis tip; een fruitmandje doet wonderen!
💡 Regelmatig contact met de zieke medewerker versnelt vaak het herstelproces. Dit verhoogt namelijk de betrokkenheid. Spreek duidelijk met elkaar af hoe vaak jullie contact hebben of neem het mee in het verzuimprotocol.
Stap 3. Schakel het UWV binnen een week in bij een vangnetter
Heb je te maken met een medewerker waarvan het (tijdelijke) contract stopt tijdens ziekte? Dan spreek je van een vangnetter. Dit zijn mensen die tijdens ziekte verzekerd zijn voor de Ziektewet en de WIA, maar geen werkgever (meer) hebben die het loon doorbetaalt.
💡 Deadline: gebeurt dit tijdens het tijdelijke contract? Dan moet jij je medewerker binnen één week ziekmelden bij het UWV.
Stap 4. Meld de ziekmelding bij de Arbodienst
De Wet verbetering poortwachter verplicht je als werkgever na de ziekmelding een bedrijfsarts of arbodienst in te schakelen. Dan pas kun je aan de slag met een probleemanalyse en plan van aanpak.
💡 Deadline: of het nu om kort of langdurig verzuim gaat, dit moet je altijd binnen vier dagen doorgeven bij de Arbodienst.
Stap 5. Regel tijdelijke vervanging
Je hebt je medewerker gemeld bij de Arbodienst en je wilt natuurlijk dat die zo snel mogelijk weer aan het werk kan. Maar ja, je zaak moet ook door. Regel dus vervanging. Tijdelijke krachten zijn dan mega handig! Wij helpen je direct weer op weg in deze situaties.
Stap 6. Stel een re-integratieplan op
Volgens de Wet verbetering poortwachter moet je samen met je werknemer zorgen dat die zo snel mogelijk weer aan het werk kan. Je hebt een actieve rol bij de re-integratie van je werknemer en die is verplicht hieraan mee te werken. Zo weten zowel jij als je zieke medewerker welke stappen er gezet moeten worden om hem of haar weer aan het werk te krijgen.
💡 Deadline: dit plan moet binnen 8 weken na ziekmelding worden opgesteld.
Stap 7. Betaal het loon gewoon door
Volgens de Wet verbetering poortwachter moeten werkgevers hun zieke werknemers twee jaar lang het loon doorbetalen. In het eerste jaar moet je minstens 70% van het loon en minimaal het minimumloon doorbetalen. Het kan ook zijn dat er andere afspraken in de cao of arbeidsovereenkomst staan.
💡 Er geldt één uitzondering op deze regel: als je een zieke werknemer niet kan bereiken, mag je de loondoorbetaling tijdelijk stopzetten totdat hij contact heeft opgenomen.
Stap 8. Vraag de WIA-beoordeling aan
Na twee jaar stopt de verplichting van loondoorbetaling, mits je aan je verplichtingen hebt voldaan. Dan volgt er voor de zieke werknemer een WIA-beoordeling.
Stap 9: Houd een re-integratiedossier bij
Voordat de WIA-aanvraag door het UWV wordt gecontroleerd, wordt er gekeken of je als werkgever voldoende re-integratie-inspanningen hebt geleverd. Als dat niet zo is, dan stelt het UWV de behandeling van de aanvraag uit en verplicht je het loon maximaal nog een jaar door te betalen. In die tijd moet je als werkgever alsnog aan je re-integratieverplichtingen voldoen. Kortom: houd een dossier bij.
💡 In een re-integratiedossier staan zaken als de gevoerde gesprekken, aanbieden van passend werk of eventuele aanpassingen op de werkplek.
Voordelen werkgevers dankzij verzuimbeleid
Ziekteverzuimpreventie, re-integratieplannen en verzuimtraining. Dat is een hoop werk! Gelukkig levert het ook wat op.
-
Voorkomen: door actief bezig te zijn met verzuim, ben je ook bewust bezig met verzuimpreventie. Voorkomen is beter dan genezen! Door werknemers bewust te maken van gezond gedrag voorkom je veel uitval. Wees creatief! Denk aan sportmogelijkheden, korting op gezond eten en coaching.
-
Duidelijkheid: voor zowel jou als de werknemer is een duidelijk verzuimbeleid overzichtelijk en helder. Jullie weten beiden waar je aan toe bent en welke verplichtingen je hebt. Dat doet ook wonderen voor het werkplezier!
-
Overzicht: als je jouw verzuimbeleid slim inregelt, kun je na een tijdje analyseren waar eventuele pijnpunten zijn. Daarnaast kun je patronen eerder herkennen en werknemers op tijd helpen.