Ziekte tijdens zwangerschapsverlof? Dit zijn de regels volgens de ziektewet!

Jaaa, wat leuk! Een kleintje op komst! Dat wordt binnenkort smullen van beschuit met muisjes op kantoor 🐭. Maar hey, die regels rondom zwangerschapsverlof? Die kunnen soms best een doolhof zijn. En stel, er is sprake van ziekte tijdens het zwangerschapsverlof. Hoe zit het dan precies met loondoorbetaling?

Advies voor werkgevers rondom ziekte tijdens zwangerschapsverlof:

  • Vraag een zwangerschapsuitkering aan: dit regelt de Wet arbeid en zorg (WAZO). Hiermee betaal je haar loon tijdens het verlof.
  • Let goed op wanneer je werknemer zich ziek meldt: vóór, tijdens of na de zwangerschap. De regels verschillen namelijk!

Weet jij als werkgever wat je allemaal moet regelen rondom verlof? En waar je medewerker recht op heeft? Als je dit strak organiseert, loopt alles lekker door. Mooi voor je medewerker én jouw organisatie. 

Gratis checklist 💡

Alles over ziekte tijdens zwangerschapsverlof voor werkgevers:

Fact-check door bedrijfsjurist Tempo-Team

Laatst geüpdatet op: 12 november 2024

Zwangerschapsuitkering van het UWV

Rond de bevalling heeft je zwangere werknemer recht op zwangerschapsverlof én een zwangerschapsuitkering van het UWV. Dat is netjes geregeld via de Wet arbeid en zorg (WAZO). Jij als werkgever vraagt de zwangerschapsuitkering aan en ontvangt deze op je rekening. Zo betaal je haar loon gewoon door tijdens het verlof. Simpel.

Maar wat als je werknemer ziek wordt? Moet je dan ook het loon doorbetalen? En krijg je dan nog een uitkering van het UWV? Dat hangt af van de reden en van het moment waarop ze ziek wordt. Ziekte tijdens zwangerschapsverlof kent namelijk specifieke regels die je niet mag missen!

“Regels rond ziekte tijdens zwangerschapsverlof verschillen per situatie. Het moment van ziekmelding bepaalt of je recht hebt op een uitkering. Check dit goed!”

Bedrijfsjurist Tempo-Team

Wat is de oorzaak van de ziekte?

Precies, die vraag mag je dus echt niet stellen. Of de ziekte iets met een zwangerschap te maken heeft? Ook dat is not done. Maar wat mag je wél vragen? Of de werknemer onder een vangnetbepaling van de Ziektewet valt. 

Eén van die vangnetbepalingen is ziekte door zwangerschap of bevalling. Soms vertelt de werknemer dit uit zichzelf, of de bedrijfsarts geeft aan dat de ziekte hiermee te maken heeft. In zo’n geval kun je als werkgever een ziektewetuitkering aanvragen.

Wanneer is je zwangere medewerker ziek geworden? 

Het UWV maakt onderscheid tussen verschillende momenten waarop je collega ziek kan worden: vóór de verlofperiode, tijdens de 4 tot 6 weken voorafgaand aan de uitgerekende datum of het begin van het verlof, tijdens de verlofperiode en na de verlofperiode. Hieronder worden alle situaties toegelicht, inclusief jouw rechten en plichten. 

Situatie 1: ziekte voor het zwangerschapsverlof

Is je werkneemster ziek vóórdat haar zwangerschapsverlof begint (dus tot 6 weken vóór de uitgerekende datum)? Dan regel je als werkgever een ziektewetuitkering. Deze vergoedt 100% van het dagloon. Dit geldt tot de verlofperiode ingaat. Daarna hoef je de ziekte niet meer te melden en stopt de ziektewetuitkering vanzelf. Goed nieuws: je werknemer behoudt gewoon haar recht op 16 weken zwangerschapsverlof. 😊

Belangrijk! Wordt je werkneemster ziek in de periode van 6 tot 4 weken voor de uitgerekende datum (de flexibiliseringsperiode) en is haar verlof nog niet begonnen? Geen zorgen, ze krijgt een ziektewetuitkering. Deze dagen worden gezien als zwangerschapsgerelateerd. Let op: ziek zijn in deze periode gaat wél af van het zwangerschapsverlof. Dit betekent dat het verlof eerder kan eindigen. Goed om te weten! 🤰

Situatie 2: ziekte tijdens zwangerschapsverlof

Wordt je werknemer ziek tijdens haar verlofperiode? Dat hoef je niet apart te melden bij het UWV. In deze periode is er namelijk geen recht op een aparte Ziektewet-uitkering. Alles valt onder de standaard zwangerschapsuitkering (WAZO). Jij betaalt haar loon zoals altijd. Lekker simpel! 😊

Situatie 3: ziekte na het zwangerschapsverlof

Is de ziekte van je werknemer gerelateerd aan de zwangerschap of bevalling en sluit de ziekmelding direct aan op het bevallingsverlof? Dan heeft ze recht op een ziektewetuitkering. Deze kun je als werkgever aanvragen bij het UWV. De uitkering bedraagt 100% van het dagloon (tot het maximumdagloon) en kan maximaal twee jaar duren. 💡

Belangrijk! Zijn de klachten vóór het zwangerschapsverlof al begonnen en blijven ze na het bevallingsverlof hetzelfde? Dan wordt dit gezien als een doorlopend ziektegeval, waarbij de periodes bij elkaar worden opgeteld. Zijn de klachten anders dan vóór het verlof? Dan start er na afloop van het verlof een nieuwe ziektewetperiode van 104 weken.

En dan nog even dit! Heeft je werknemer ook maar één dag gewerkt na haar verlof? Dan kun je geen ziektewetuitkering aanvragen. In dat geval moet je het beoordelen als een gewone ziekte die niet gerelateerd is aan de zwangerschap. Jij bent dan verplicht het loon door te betalen. 

Zorg daarom dat je voor het einde van het verlof contact hebt met je werknemer. Heeft ze bevallingsgerelateerde klachten? Wijs haar erop dat ze zich direct op de eerste dag na het verlof ziek moet melden. Zo voorkom je verrassingen! 😊 

En wat als de ziekte niet gerelateerd is aan de zwangerschap?

Wordt je werkneemster voor of na de zwangerschap ziek, zonder dat dit te maken heeft met de zwangerschap? Dan gelden de normale verzuimregels. Je meldt haar ziek bij de bedrijfsarts of arbo en volgt de gebruikelijke stappen.

Tijdens de WAZO-periode gelden er andere regels. Is je werkneemster in die tijd ziek? Dan heeft ze geen recht op een ziektewetuitkering en tellen deze weken ook niet mee voor de wachttijd. In plaats daarvan wordt de zwangerschapsuitkering door het UWV betaald als compensatie voor de loonkosten. Handig, toch?

Let op! Is je werkneemster ziek in de periode van 6 tot 4 weken voor de uitgerekende datum? Dan worden die ziektedagen afgetrokken van haar verlofperiode. Zelfs als haar ziekte niets te maken heeft met de zwangerschap, eindigt haar verlof hierdoor eerder. Na de bevalling ontvang je van het UWV een bericht met de exacte periode van de WAZO-uitkering. Zo blijf je altijd op de hoogte!

Toch hulp nodig? Wij helpen je op weg met de jacht naar geschikte kandidaten!

Veelgestelde vragen

  • Wat moet ik doen als mijn werknemer ziek wordt tijdens haar zwangerschapsverlof?

    Ziekte tijdens zwangerschapsverlof hoef je niet apart te melden bij het UWV. In deze periode is er geen aparte Ziektewet-uitkering nodig, omdat alles onder de reguliere zwangerschapsuitkering (WAZO) valt. Jij betaalt haar loon gewoon door zoals altijd. Simpel geregeld! 😊

  • Wordt ziekte in de 6 tot 4 weken vóór de uitgerekende datum afgetrokken van het zwangerschapsverlof?

    Ja, ziek zijn in deze flexibiliseringsperiode wordt gezien als zwangerschapsgerelateerd en dat betekent dat het verlof korter kan duren. Belangrijk om in de gaten te houden!

  • Wat als mijn werknemer na haar zwangerschapsverlof nog ziek is?

    Sluit de ziekte direct aan op het bevallingsverlof en is deze gerelateerd aan de zwangerschap? Dan kun je als werkgever een Ziektewet-uitkering aanvragen bij het UWV. Dit geldt voor maximaal twee jaar. Zorg dat je tijdig contact hebt met je werknemer om verrassingen te voorkomen! 😊