Zwangerschapsverlof: het handige stappenplan voor werkgevers!

Hoera, er komt een baby! 👶 Dat vraagt om een mooie felicitatie én een kraamcadeautje. Maar er komt meer bij kijken. Van praktische afspraken tot een soepele planning op de werkvloer: met de juiste aanpak maak je alle soorten zwangerschapsverloven fijn voor je medewerkers én makkelijk voor je organisatie! 

Advies voor werkgevers rondom zwangersverlof:

  • Zwangerschapsuitkering aanvragen; doe het op tijd! Dien de verlofaanvraag 4 tot 2 weken vóór de start van het verlof in bij het UWV. 
  • Volg het stappenplan: wat wordt er verwacht van jou als werkgever als je werknemer met zwangerschapsverlof gaat? We vertellen je stap voor stap wat je moet doen!
  • Regel op tijd vervanging: een zwangerschapsverlof zie je aankomen, handel er op tijd naar.

Weet jij als werkgever wat je allemaal moet regelen rondom verlof? En waar je medewerker recht op heeft? Als je dit strak organiseert, loopt alles lekker door. Mooi voor je medewerker én jouw organisatie. Download de checklist!

Gratis checklist 💡

Alles over zwangerschapsverlof voor werkgevers:

Fact-check door bedrijfsjurist Tempo-Team

Laatst geüpdatet op: 12 november 2024

Alle soorten zwangerschapsverlof op een rij

Van zwangerschapsverlof tot geboorteverlof: er zijn tegenwoordig veel opties. Want alleen de mama’s die verlof krijgen? Dat is echt zóóó 2019! We hebben het allemaal voor je op een rij gezet. Zo weet je precies wat je moet regelen én wie het loon doorbetaalt. Lekker overzichtelijk!

1. Zwangerschapsverlof

Je medewerker heeft recht op zwangerschapsverlof vóór de bevalling. Dit verlof duurt 4 tot 6 weken, en bij een meerling zelfs 8 tot 10 weken. Het verlof eindigt op de dag van de bevalling en gaat daarna automatisch over in bevallingsverlof.

Wie betaalt dat? Geen stress! Jij betaalt het loon, maar je krijgt tot 100% van het maximumdagloon terug van het UWV. Wel op tijd aanvragen.

2. Bevallingsverlof

Na de bevalling heeft je medewerker recht op minstens 10 weken bevallingsverlof. Heeft ze wat weken zwangerschapsverlof over? Die kan ze er gewoon bij optellen. 

Wie betaalt dat? Jij betaalt het loon, maar het UWV compenseert tot 100% van het maximumdagloon. Top geregeld! 💪

3. Calamiteitenverlof

Voor de partner van je zwangere medewerker is er calamiteitenverlof op de dag(en) van de bevalling. Handig, toch? En het beste nieuws: het loon wordt gewoon voor 100% doorbetaald.

Wie betaalt dat? Jij als werkgever. Maar dat heb je er graag voor over natuurlijk! 😊

4. Geboorteverlof

Na de geboorte krijgt de partner 1 week geboorteverlof, gelijk aan de uren die hij of zij normaal werkt in een week. Dus 40 uur werken? Dan ook 40 uur geboorteverlof! Dit verlof moet binnen 4 weken na de geboorte worden opgenomen.

Wie betaalt dat? Die komt volledig voor jouw rekening als werkgever. 

5. Aanvullend geboortverlof

Per 1 juli 2020 kunnen partners aanvullend geboorteverlof opnemen. Dat zijn maximaal 5 extra weken! Het UWV betaalt 70% van het dagloon. Dit verlof moet binnen 6 maanden na de geboorte worden opgenomen, en je medewerker regelt dit zelf.

Wie betaalt dat? Het UWV springt bij met 70% van het dagloon. Lekker geregeld! 🎉

6. Ouderschapsverlof

Ouders kunnen tot wel 26 weken ouderschapsverlof opnemen in de eerste 8 jaar na de geboorte. Dit geldt voor beide ouders, adoptieouders, mensen die een kind erkennen of voor een kind zorgen op hetzelfde adres. En bij een meerling? Yes, het verlof geldt per kind. 🎉

Wie betaalt dat? Standaard is ouderschapsverlof onbetaald, maar de eerste 9 weken worden vergoed door het UWV (70% van het dagloon). Dit geldt alleen als de werknemer deze weken in het eerste jaar na de geboorte opneemt. Volg je het nog? 😉 

De resterende 17 weken zijn onbetaald, tenzij anders afgesproken in de cao. Check dus altijd of er extra afspraken zijn!! 🤞

7. Meerlingenverlof

Hoera, dubbel feest! 👶👶 Bij een meerling heeft je medewerker recht op extra zwangerschapsverlof: 8 tot 10 weken vóór de bevalling. Daarna gaat het automatisch over in minstens 10 weken bevallingsverlof. Want ja, met twee (of meer!) kleintjes heb je nét wat meer voorbereidingstijd nodig. En goed om te weten: je mag ouderschapsverlof niet weigeren.

Wie betaalt dat? Geen stress: jij betaalt het loon, maar het UWV vergoedt tot 100% van het maximumdagloon. Gewoon goed geregeld, toch? 🙌

“Zwangerschapsverlof regelen? Met een slimme planning voorkom je gedoe, blijf je financieel veilig én help je je medewerkers op de best mogelijke manier.”

Bedrijfsjurist Tempo-Team

Wat moet je regelen als werkgever?

Bij wettelijk verlof komt er veel kijken, maar geen zorgen: met wat voorbereiding komt het goed! Het UWV helpt je met uitkeringen voor verschillende verlofsoorten. Handig, toch? Jij vraagt de compensatie zelf aan via het UWV Werkgeversportaal. Simpel, maar let op: deadlines en documenten moeten kloppen. Dus, alles compleet en op tijd indienen. Ready? Go! 🚀

Wanneer gaat het verlof in?
Vraag altijd naar de startdatum van haar verlof. Je werknemer kan kiezen om tussen de 6 en 4 weken voor de uitgerekende datum met zwangerschapsverlof te gaan. Hoe bereken je dit? Tel terug vanaf de dag ná de uitgerekende datum. Na de bevalling heeft ze nog recht op 10 weken bevallingsverlof. Alles bij elkaar komt dit neer op maar liefst 16 weken verlof. 

Vraag de WAZO-uitkering aan
Je zwangere werknemer heeft rond haar bevalling recht op zwangerschapsverlof en een zwangerschapsuitkering van het UWV. Dit is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO). Om deze uitkering te ontvangen, moet je op tijd schakelen. Zorg dat je de aanvraag uiterlijk 4 tot 2 weken voor de startdatum van het verlof indient. Dit doe je eenvoudig via de website van het UWV. Een kind kan de was doen, als je het maar even op tijd oppakt!

Vergeet de zwangerschapsverklaring niet
Belangrijk: je werknemer moet zelf een zwangerschapsverklaring regelen. Ze moet deze bewaren tot 1 jaar na de einddatum van haar zwangerschapsuitkering. Zorg dat ze hiervan op de hoogte is, zodat er geen verrassingen zijn.

👉 Download onze checklist!

Hoeveel moet je doorbetalen bij zwangerschapsverlof?

Je betaalt gewoon het normale loon door aan je werknemer. Simpel, toch? Voor jou als werkgever verandert er niks. Het UWV stort daarna de uitkering direct op jouw rekening. En het mooiste? Dat is 100% van het dagloon! 🎉 Wil je precies weten hoe dat wordt berekend? Er is wel een maximum, dat elk jaar opnieuw wordt bepaald. 

Maar in de meeste gevallen krijg je de volledige loonbetaling terug tijdens het zwangerschaps- en bevallingsverlof. Lekker geregeld!

Verdient je werkneemster meer dan het maximumdagloon? Dan vul jij als werkgever het verschil aan. Zo blijft haar salaris mooi op peil. 👌

En hoe zit het met vervanging?

Simpel: vervanging regelen is niet verplicht, maar wel slim! Hoewel de wet geen harde eis stelt, verwacht deze wel dat jij je opstelt als een goede werkgever. En eerlijk is eerlijk, als een collega met verlof gaat en de rest hierdoor overloopt van werk, is dat niet echt goed werkgeverschap. Niemand wordt blij van stapels werk die blijven liggen, toch?

Hoe zit het dan met zwangerschapsverlof én vervanging? Goed nieuws: het UWV vergoedt 100% van het dagloon. Je lijdt dus geen financieel verlies, maar wel een lege werkplek. En dat is zonde! Door een vervanger te regelen, voorkom je dat werk blijft liggen en bespaar je je medewerker na het verlof een hoop stress en gedoe. Win-win! 💪

Regel snel je vervanging bij verlof!

Met wat voor soort verlof je ook te maken hebt: vaak is tijdelijke vervanging geen overbodige luxe! Bij Tempo-Team regel je supersnel en makkelijk de perfecte vervanger. Stuur je vacature in en we gaan gelijk voor je aan de slag.

Nog even alles op een rij: stappenplan zwangerschapsverlof

Na de felicitaties komen de verantwoordelijkheden als werkgever. Van het beschermen van de gezondheid van de zwangere medewerker tot het regelen van vervanging. Met dit stappenplan weet je precies wat jouw rechten en plichten zijn. Let’s go!

Het 10-stappenplan voor zwangere collega’s:

1. Tijdens de zwangerschap

Als werkgever heb je de verantwoordelijkheid om de gezondheid van de zwangere medewerker en haar baby te beschermen. Dit betekent dat je het werk moet aanpassen als dit risico's kan opleveren voor de zwangerschap. 

Bijvoorbeeld door gevaarlijke stoffen of zware taken te vermijden. Kan er geen passend werk geregeld worden? Dan is vrijstelling tijdelijk de oplossing. Geen stress: in dat geval heeft zij recht op een ziektewetuitkering van het UWV. Deze kun je verrekenen met haar loon. Hoppa, geregeld! 👌🏼

2. Vraag de WAZO aan

Je medewerker heeft recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof, zoals vastgelegd in de Wet arbeid en zorg (WAZO). Het UWV vergoedt 100% van het dagloon, met een maximum. Verdient je medewerker meer dan dat maximum? Dan vul jij als werkgever het verschil aan. Het verlof vraag je aan via één WAZO-aanvraag. Zo krijg jij de uitkering binnen en betaalt jouw bedrijf het loon gewoon door tijdens het verlof. 🍼

3. Wanneer gaat het verlof in

Bespreek met je medewerker wanneer zij is uitgerekend en wanneer ze met verlof wil gaan. Dit kan tussen zes en vier weken vóór de uitgerekende datum. Daarna vraag jij de WAZO-uitkering aan. Zorg dat dit uiterlijk twee weken voor de start van het verlof is geregeld. 😊

4. De verlofperiode en vervanging regelen

Tijdens het zwangerschapsverlof en het bevallingsverlof blijft het werk natuurlijk doorgaan. Het verlof duurt minimaal 16 weken, soms langer. Slim dus om op tijd vervanging te regelen. Zo blijft er geen werk liggen, raken collega’s niet overbelast én voorkom je stress voor de medewerker die terugkomt. Stuur gelijk je vacature in!

5. Betaling van de uitkering

Goed nieuws: tijdens het verlof heb je geen extra kosten! Het UWV betaalt namelijk elke vier weken een uitkering, tot maximaal € 219,28 per dag (per 1 januari 2020). Verdient je medewerker meer? Dan vul je dat zelf aan. Het UWV verrekent de uitkering direct met het loon dat jij doorbetaalt. ✔️

6. Calamiteitenverlof voor de partner

De partner van een zwangere medewerker heeft recht op calamiteitenverlof tijdens de bevalling. Dit is een betaalde vrije dag. Jij als werkgever betaalt het loon door. 💶

7. Na de bevalling

Na de bevalling heeft je medewerker recht op minimaal 10 weken bevallingsverlof. Vanaf 6 weken na de geboorte kan ze het resterende verlof flexibel spreiden over 30 weken. Lekker handig! De partner krijgt één week geboorteverlof, op te nemen binnen 4 weken na de geboorte. Wil je het extra soepel laten lopen? Regel een kraambezoek en zorg voor een warm welkom als ze weer terug is. 🎉

8. Aanvullend geboorteverlof voor de partner

Vanaf 1 juli 2020 kunnen partners aanvullend geboorteverlof opnemen.  Dit is onbetaald, maar ze krijgen wel een uitkering van 70% van hun dagloon via het UWV. Handig om vervanging te regelen als het verlof in één keer wordt opgenomen. Zo draait jouw bedrijf gewoon lekker door! 💪

9. Terug aan het werk

Terug aan het werk na verlof? Spannend! Slapeloze nachten en een nieuw ritme horen erbij. Als werkgever maak je het verschil door begrip te tonen en een fijne werkomgeving te bieden. Praktische hulp doet ook veel: extra pauzes, geen overwerk of nachtdiensten, en een aparte kolfkamer. Die kolfpauzes – lactatieverlof – gelden trouwens tot 9 maanden na de bevalling. 👶

10. Ouderschapsverlof regelen

Yes, allebei de ouders mogen ouderschapsverlof opnemen! 🎉 Dit verlof staat gelijk aan hun werkweek, verspreid over 26 weken. Lekker flexibel: je medewerker kan het over 12 maanden verdelen of alles in één keer opnemen. Kies je medewerker voor een langere periode? Slim om vervanging te regelen. Zo blijft alles lekker soepel draaien! 😊

Zwangerschapsverlof en ziek zijn

Wordt een werknemer tijdens haar zwangerschap ziek? Als werkgever mag je niet vragen naar de oorzaak van de ziekte. Ook vragen of het te maken heeft met de zwangerschap is taboe. Wat je wel mag, is checken of de werknemer onder een vangnetbepaling van de ziektewet valt, zoals bij ziekte door zwangerschap of bevalling.

Vertelt de werkneemster zelf dat ze zwanger is, of geeft de bedrijfsarts door dat de ziekte veroorzaakt wordt door de zwangerschap? Dan kan je als werkgever een ziektewetuitkering aanvragen via het UWV. Deze uitkering gaat rechtstreeks naar jou als compensatie voor de loonkosten.

Is de ziekte niet gerelateerd aan de zwangerschap? Dan gelden de normale regels voor loondoorbetaling bij ziekte. Let ook op de timing! Of de ziekte nu vóór, tijdens of na het zwangerschapsverlof valt, dit beïnvloedt de afspraken en verantwoordelijkheden. 💡

Veelgestelde vragen

  • Welke soorten verlof zijn er?

    Er zijn een aantal opties voor verlof rondom een geboorte. Niet alleen voor de mama’s, maar ook voor de partners! Zwangerschapsverlof duurt 4 tot 6 weken vóór de bevalling en gaat daarna automatisch over in minimaal 10 weken bevallingsverlof. Partners krijgen calamiteitenverlof tijdens de bevalling en 1 week geboorteverlof binnen 4 weken na de geboorte. Zo is alles netjes geregeld! 🎉

  • Hoe lang is zwangerschapsverlof?

    Zwangerschapsverlof duurt 4 tot 6 weken vóór de bevalling. Bij een meerling is dit 8 tot 10 weken. Na de bevalling gaat dit automatisch over in bevallingsverlof van minimaal 10 weken. Het zwangerschapsverlof samen met het bevallingsverlof duurt minimaal 16 weken in totaal. Bij een meerling kan dit oplopen tot 20 weken of meer. 

  • Wat als mijn werknemer ziek wordt tijdens haar zwangerschapsverlof?

    Heeft de ziekte te maken heeft met de zwangerschap? Dan krijg je als werkgever een Ziektewetuitkering via het UWV. Gaat het om iets anders? Dan gelden de normale loondoorbetalingsregels. Let op: de timing – vóór, tijdens of na het verlof – kan invloed hebben op de afspraken. Goed om te weten! 💡