Hoe werkt ouderschapsverlof?
Ouderschapsverlof geeft werknemers het recht om tijdelijk minder te werken en voor hun kind(eren) te zorgen. Een deel van dit verlof is onbetaald, maar de eerste 9 weken worden door het UWV vergoed (70% van het dagloon). Dit geldt alleen als het verlof binnen het eerste jaar na de geboorte wordt opgenomen. De overige 17 weken zijn onbetaald, tenzij anders afgesproken in de cao.
Een aanvraag bij het UWV? Niet nodig voor de werknemer, maar jij als werkgever moet wél de vergoeding aanvragen. Wat verder belangrijk is: je werknemer moet het verlof schriftelijk bij jou aanvragen, minimaal twee maanden voor de start.
💡 Goed om te weten: sommige cao’s bieden extra afspraken, waardoor ouderschapsverlof (gedeeltelijk) wordt doorbetaald. Check dus altijd de cao die voor jouw organisatie geldt om verrassingen te voorkomen!
Nieuwe regels vanaf augustus 2022
Sinds augustus 2022 gelden er nieuwe regels voor ouderschapsverlof. De eerste 9 weken kunnen nu gedeeltelijk worden doorbetaald. Het UWV keert 70% van het dagloon uit, met een plafond van 70% van het maximumdagloon. Dit betekent dat werknemers met een hoger salaris minder dan 70% van hun daadwerkelijke loon ontvangen. Dit moet je minimaal 2 maanden van tevoren aanvragen bij het UWV.
📌 Belangrijke voorwaarde: de 9 weken betaald ouderschapsverlof moeten binnen het eerste levensjaar van het kind worden opgenomen.
Hoeveel ouderschapsverlof kan een werknemer opnemen?
Zowel vaders als moeders kunnen ouderschapsverlof opnemen tot 26 keer hun wekelijkse arbeidsduur. Dit verlof kan flexibel worden verdeeld over een periode van maximaal 8 jaar. Werkt je werknemer bijvoorbeeld 32 uur per week? Dan komt dat neer op 26 keer 32 uur verlof.
Goed om te weten: dit verlof geldt per kind. Heeft je werknemer een meerling? Dan mag hij of zij voor elk kind afzonderlijk 26 keer de wekelijkse arbeidstijd opnemen. Dat betekent extra tijd om te genieten van het gezin! 👶👶
Standaard of flexibel ouderschapsverlof?
Je medewerker kan ouderschapsverlof op twee manieren opnemen: standaard of flexibel.
- Standaard ouderschapsverlof: hierbij neemt je werknemer twaalf maanden lang elke week de helft van zijn of haar arbeidsuren als verlof op.
- Flexibel ouderschapsverlof: hierin bepaalt je werknemer zelf hoe het verlof wordt ingevuld. Bijvoorbeeld door het verlof over acht jaar te spreiden of juist in één keer op te nemen, wat betekent dat je medewerker bijvoorbeeld een halfjaar afwezig kan zijn. Alles is bespreekbaar, zolang er goed overleg plaatsvindt.
💡 Belangrijk om te weten:
- Heeft je medewerker twee werkgevers? Dan heeft die bij beide werkgevers recht op ouderschapsverlof. Voorbeeld ouderschapsverlof berekenen: Werkt Jan 8 uur bij de ene werkgever en 32 uur bij de andere? Dan heeft hij recht op 26x8 uur verlof bij de eerste werkgever en 26x32 uur bij de tweede.
- Als je medewerker van baan wisselt en het verlof nog niet volledig heeft opgenomen, blijft het resterende verlof geldig bij de nieuwe werkgever. Hiervoor moet je medewerker een verklaring aanvragen bij de oude werkgever, waarin staat hoeveel verlof nog openstaat. Dit verlof kan alleen worden opgenomen als het kind jonger dan acht jaar is.
Ouderschapsverlof aanvragen, hoe werkt dat?
Als werkgever hoef jij geen ouderschapsverlof (betaald of onbetaald) zelf aan te vragen. Dat regelt de werknemer namelijk. Maar zodra de aanvraag binnen is, ben je wél verantwoordelijk voor een paar administratieve stappen. Hieronder lees je hoe je dit aanpakt:
Betaald ouderschapsverlof
- Aanvraag door werknemer
De werknemer vraagt minimaal twee maanden van tevoren schriftelijk of digitaal betaald ouderschapsverlof aan. Hierbij geeft hij of zij aan wanneer het verlof ingaat en hoeveel uren per week het verlof omvat. Simpel toch?
- Ouderschapsverlof UWV-melding
Als werkgever meld je dit vervolgens aan bij het UWV via het werkgeversportaal. Hiervoor heb je een paar gegevens nodig, zoals het BSN van de werknemer en de verlofperiode. Check, check, dubbelcheck!
- Uitbetaling regelen
Het UWV keurt de compensatie goed, en jij betaalt het verlofloon (minimaal 70% van het dagloon) aan de werknemer. Dit bedrag krijg je daarna terug van het UWV. Ka-ching!
Onbetaald ouderschapsverlof
- Aanvraag door werknemer
Net als bij betaald verlof, dient de werknemer minimaal twee maanden van tevoren een schriftelijk verzoek in. Hierin staat precies wanneer en hoeveel onbetaald ouderschapsverlof wordt opgenomen.
- Planning
Samen maak je afspraken over hoe het werk tijdens het verlof wordt opgevangen. Denk aan tijdelijke vervanging of een andere verdeling van de taken. Teamwork makes the dream work! 💪
- Administratie
Zorg dat het onbetaalde verlof correct wordt verwerkt in de salarisadministratie en personeelsdossiers. Voor het UWV hoef je verder niks te regelen. Lekker makkelijk!
Met duidelijke afspraken en een strakke administratie voorkom je gedoe én houd je iedereen tevreden. Hoppa, geregeld! 🎉
Ouderschapsverlof regels, nog even alles op een rijtje!
Er zijn een paar simpele regels die bepalen of jouw werknemer recht heeft op ouderschapsverlof. Is dat het geval? Dan mag hij of zij maximaal 26 keer het aantal uren opnemen dat er per week wordt gewerkt. Lekker overzichtelijk én flexibel! 🎉
- Werknemers kunnen ouderschapsverlof opnemen voor kinderen tot 8 jaar.
- Voor elk kind geldt recht op ouderschapsverlof.
- Ouderschapsverlof voor meerdere kinderen tegelijk? Geen probleem! Werknemers hoeven niet eerst het verlof voor één kind op te maken.
- Beide ouders mogen ouderschapsverlof opnemen. Zo blijft alles mooi in balans.
- Bij een tweeling geldt dubbel ouderschapsverlof. Twee keer zoveel tijd voor zorg dus!
- Werknemers kunnen ouderschapsverlof aanvragen zodra ze in dienst zijn.
- Het verlof geldt voor eigen kinderen, adoptiekinderen of erkende kinderen.
- Ook voor pleegkinderen, stiefkinderen of aspirant-adoptiekinderen is ouderschapsverlof mogelijk, mits het kind bij de werknemer woont volgens de basisregistratie personen.
- De eerste 9 weken van het ouderschapsverlof zijn betaald (70% van het dagloon, vergoed door het UWV), mits deze binnen het eerste levensjaar van het kind worden opgenomen. De overige 17 weken zijn onbetaald, tenzij anders afgesproken in de cao.
Meer weten over de ouderschapsverlof regels? Alle prangende vragen over de details vind je bij de Rijksoverheid!