Hoe werkt adoptie- en pleegzorgverlof?
Joehoe, topnieuws! 🎉 Tijdens het adoptie- en pleegzorgverlof wordt er een uitkering betaald door het UWV. Dit is allemaal geregeld via de Wet arbeid en zorg (WAZO). Als werkgever kun je die uitkering eenvoudig aanvragen. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Wel zo eerlijk!
Pleegzorgverlof en adoptieverlof aanvragen UWV
Check eerst even goed wanneer je werknemer met verlof wil gaan. Daarna kun je de uitkering bij het UWV aanvragen: maximaal 4 weken en minimaal 2 weken vóór de start van het verlof. Easy peasy!
Het aanvragen doe je supersimpel online via het werkgeversportaal. Binnen 4 weken hoor je van het UWV. O ja, de uitkering loopt net zo lang als het verlof en bedraagt 100% van het (maximum) dagloon. Lekker geregeld! 💪
Bij de aanvraag kun je aangeven of het UWV de uitkering aan jou uitbetaalt of rechtstreeks aan je werknemer. Meestal kies je ervoor om de uitkering aan jezelf te laten betalen, zodat jij het bedrag doorgeeft aan je werknemer.
Gaat je werknemer uit dienst tijdens het verlof? Dan is het handiger om de uitkering direct door het UWV aan de werknemer te laten betalen. Simpel en duidelijk! ✅
Verlof bij meerdere adoptiekinderen of pleegkinderen
Wat als je werknemer meerdere adoptie- of pleegkinderen tegelijk krijgt? Simpel! Dat verandert niks. Je werknemer ontvangt dan ook maar één keer een uitkering. Het gaat namelijk om een eenmalige uitkering van maximaal 6 weken die door het UWV wordt betaald, ook al komen er meerdere kinderen tegelijkertijd.
Krijgt je medewerker een jaar later nóg een adoptiekind of nog een pleegkind? Dan is het natuurlijk een ander verhaal. Je medewerker heeft dan gewoon opnieuw recht op een uitkering.
Adoptie- en pleegouders hebben ook recht op ouderschapsverlof
Zowel vaders als moeders hebben recht op onbetaald ouderschapsverlof tot hun kind acht jaar is. Maar er is meer! Ook mannen die een kind erkennen, adoptieouders én mensen die op hetzelfde adres wonen en voor het kind zorgen, kunnen hier gebruik van maken.
Krijgt je werknemer meerdere adoptie- of pleegkinderen tegelijk? Dan verandert er voor jou als werkgever weinig: je medewerker ontvangt één keer een uitkering van maximaal 6 weken via het UWV, ongeacht het aantal kinderen dat tegelijk in het gezin komt.
Komt er later nóg een adoptie- of pleegkind bij? Dan heeft je werknemer opnieuw recht op verlof én een uitkering. Zo is alles helder geregeld en weet je precies waar je aan toe bent! ✅
De verschillen tussen zwangerschapsverlof en adoptieverlof
De verschillen zitten vooral in de duur van het verlof en het doel ervan. Zwangerschaps- en bevallingsverlof duren samen minimaal 16 weken. Dit verlof is essentieel voor het herstel van de moeder en de eerste zorg voor de pasgeboren baby. Een intensieve periode waarin rust en aandacht voor moeder en kind prioriteit hebben.
Adoptieverlof of pleegzorgverlof is korter: maximaal 6 weken. Dit verlof biedt ruimte voor de overgang en hechting van een kind binnen een nieuw gezin, maar fysieke hersteltijd is hier niet nodig. Dit maakt dat adoptieverlof in duur en invulling anders is.
Een goed verlofbeleid zorgt niet alleen voor tevreden medewerkers, maar ook voor een sterke organisatie. En zoek je versterking om je team draaiende te houden tijdens verlofperiodes? Wij helpen je aan geschikte kandidaten! 😊