Welke 5 toffe secundaire arbeidsvoorwaarden kun jij bieden als werkgever?

Een wekelijkse massage, een voucher voor een baaldag of een gratis sportabonnement. Verleid kandidaten met creatieve secundaire arbeidsvoorwaarden. Welke leuke flexibele arbeidsvoorwaarden kun jij aanbieden? En hoe zit het eigenlijk met vakantiedagen en vakantiegeld? We leggen het je hier uit, met de 5 leuke en flexibele arbeidsvoorwaarden op een rij! 👇

Spring snel naar:

Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn extra voorwaarden die je afspreekt met je medewerker. Een boterham is natuurlijk veel lekkerder mét beleg, dat weet jij ook. Daarom spreek je als werkgever na de primaire arbeidsvoorwaarden ook de voorwaarden af die er bovenop komen: de secundaire. Deze zijn flexibel en komen ook duidelijk in het contract te staan. Denk dan aan dingen als een reiskostenvergoeding, verlofdagen, een (deels) betaalde opleiding of een auto of laptop van de zaak. Gevalletje kers op de taart, zeg maar. 🍒 

5 leuke secundaire arbeidsvoorwaarden: voorbeelden

De beste, leukste of origineelste arbeidsvoorwaarden? Die bedenk je zelf als werkgever door je je medewerkers te vragen waar zij nu écht heel blij van worden.

Uiteraard kun je nadenken over dingen als een reiskostenvergoeding, een auto of laptop van de zaak, maaarrr uit ons Grote Werkplezier onderzoek uit 2019 blijkt dat investeren in kleine zaken en momenten veel belangrijker is voor de werksfeer. Zo haalt 67% van de werknemers plezier uit een spontane vrije dag. Lekker last minute een vrije dag opnemen omdat de zon heerlijk begint te schijnen? Jaaa, dat is toch genieten?! 

Om je op een aantal ideeën te brengen, hier wat voorbeelden van bijzondere secundaire arbeidsvoorwaarden:

Sport er een week vakantie bij 🏋️‍♀️

Stimuleer je medewerkers om lekker te sporten en beloon ze met éxtra vakantiedagen! In Zweden hebben ze al gemerkt dat dit werkt: het bedrijf Bostads AB Mimer gaf medewerkers per gesport uur 12 minuten extra vakantie erbij tot maximaal een week aan extra vakantiedagen. Wat bleek? Binnen twee jaar daalde het ziekteverzuim met 30%. Say whaaat? Daarbij eindigde dit bedrijf ook nog eens bij de top 10 beste werkgevers van Zweden. Hoppaaaa! Dat is nog eens leuk sporten!!

Extra vakantiedagen voor niet-rokers 🌞

Om nog door te bouwen op gezonde medewerkers: werknemers die nooit een pakje peuken aanraken nemen minder pauzes dan medewerkers die dat wel doen. Dus beloon ze! Geef werknemers die niet roken extra vakantiedagen! Bijkomend voordeel: met deze voorwaarde geef je de rokers gelijk een extra reden om te stoppen met roken… 😉

Voucher voor een baaldag 🥴

Mocht jij vroeger van je moeder ook wel eens een dagje thuisblijven van school terwijl je eigenlijk niet écht ziek was..? Jaa, daar hebben we nu nog steeds wel eens zin in toch? Zo’n dag dat je met je verkeerde been uit bed stapt, alles te lang duurt en je het liefst gewoon in je pyjama op de bank wilt blijven zitten. Gun je collega’s zo’n dag: een baaldag! Een voucher om één keer per jaar in te zetten, op een dag naar keuze. Dus zonder dat het ten koste gaat van het aantal vakantiedagen. Lekker voor je medewerkers, en waarschijnlijk ook maar beter voor de werksfeer... toch? Want in een chagrijnige collega heeft niemand zin.

Betaalde sabbatical 🌴

Medewerkers die met veel plezier werken en lekker op hun plek zitten, blijven vaak wel een paar jaar bij hetzelfde bedrijf werken. Als werkgever mag je dit soort collega’s zeker belonen! Wat dacht je van een betaalde sabbatical van een maand voor elke medewerker die drie jaar bij je in dienst is? Zo laat je nog even extra zien hoe erg je het werk van die medewerker waardeert. Ook de perfecte gelegenheid om je werknemer even de kans te geven om te reflecteren op zijn of haar werk. Wat kan er beter? Of anders? Met een sabbatical zorg je ervoor dat je medewerkers hun frisse blik behouden! 

Een wekelijkse (stoel)massage 🙌

De werksfeer schiet omhoog wanneer je medewerkers lekker ontspannen zijn. Trakteer je medewerkers daarom wekelijks op een korte (stoel)massage. Een momentje voor je medewerkers om naar uit te kijken, even te ontspannen én lekker van te genieten. Zeg nou zelf, hier word jij toch ook blij van?

En, ben je al op goede ideeën gebracht? Yes! Nu is het een kwestie om deze voorbeelden snel in de praktijk te brengen, euhhh in het contract te zetten. Let’s go! 

Wat zijn flexibele arbeidsvoorwaarden?

Zoooo: je dacht dat je er al was? Bijna! Je hebt namelijk nog een soort arbeidsvoorwaarde: de flexibele arbeidsvoorwaarden. 🧐 Deze zitten eigenlijk verstopt in de secundaire arbeidsvoorwaarden. Huh? Jaja, als werkgever kun je namelijk flexibele secundaire arbeidsvoorwaarden aanbieden. Een hele mond vol! Ben je er nog? Als werkgever laat je je medewerker met flexibele arbeidsvoorwaarden zelf kiezen van welke arbeidsvoorwaarden hij of zij blij wordt. Bijvoorbeeld: wat wilt iemand doen met z’n extra uren? Opsparen? Of laten uitbetalen in de vorm van een fiets of studie? Jij biedt, je medewerker kiest! Lekker flexibel duszzzz.

Hoe zit het met vakantiedagen en vakantiegeld?

Vamos a la playa! De vakantiedagen en het vakantiegeld van je medewerkers zijn een belangrijk onderdeel van het afsprakenpakket. Sterker nog: ze horen bij de primaire arbeidsvoorwaarden. Hoeveel vakantiedagen spreek je af met je medewerkers? Dat bepaal je als werkgever grotendeels zelf. Let er wel op dat je in ieder geval het wettelijk minimum aantal vakantiedagen biedt. Wettelijk? Jazeker, in de wet staat vastgelegd dat elke werknemer 4 keer het aantal uren dat hij of zij per week werkt, krijgt als vakantie-uren. 

Oké, oké: even een rekensommetje. Jouw medewerker werkt 36 uur per week? Dan heeft diegene recht op 144 uur aan vakantie. Dat is bij elkaar dus minimaal 18 vakantiedagen per jaar. Minimaal, want meer mag natuurlijk ook. 😉 Tijdens die vakantiedagen betaal je als werkgever het loon van je medewerker gewoon door. 

Ook ben je als werkgever verplicht je medewerkers vakantiegeld uit te betalen. De officiële term hiervoor is vakantiebijslag. Elke medewerker heeft recht op minimaal 8% van zijn of haar bruto jaarsalaris van het afgelopen jaar als vakantiegeld. Zo kan je medewerker extra genieten van zijn welverdiende vakantie, lekker toch? 😎

En dan nog dit: primaire en tertiaire arbeidsvoorwaarden

  1. Primaire arbeidsvoorwaarden
  2. Secundaire arbeidsvoorwaarden
  3. Tertiaire arbeidsvoorwaarden

Primaire arbeidsvoorwaarden

Primaire arbeidsvoorwaarden vormen de kern van het contract of de arbeidsovereenkomst. Hierin staan afspraken over de belangrijkste arbeidsvoorwaarden: de functie, het salaris, het aantal uren dat per week gewerkt gaat worden en het aantal vakantiedagen. Zie het als de boterham van jouw lunch.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Een boterham is natuurlijk veel lekkerder mét beleg, dat weet jij ook. Daarom spreek je als werkgever na de primaire arbeidsvoorwaarden ook de voorwaarden af die er bovenop komen: de secundaire. Deze komen ook duidelijk in het contract te staan. Denk dan aan dingen als een reiskostenvergoeding, verlofdagen, een (deels) betaalde opleiding of een auto of laptop van de zaak. Voor beide partijen fijn om van te voren afspraken over gemaakt te hebben natuurlijk! 

Tertiaire arbeidsvoorwaarden

Die boterham belegd? Klasse! Wat ontbreekt er nog? Misschien een lekker glaasje sap ernaast? Of houd je meer van melk? De tertiaire arbeidsvoorwaarden zijn ondergeschikt aan de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden en voor elk bedrijf zelf in te vullen. Het zijn vaak voorwaarden die lastig op (geld)waarde te schatten zijn zoals een wekelijkse vrijmibo, een tof teamuitje of een lekker kerstdiner. Helemaal zelf in te vullen dus en de grootste factor voor werkplezier

De grote werkpleziergids!

Meer werkplezier op je werkvloer levert je productieve, creatieve én betrokken medewerkers op die minder vaak ziek zijn en langer in dienst blijven. Hoe dat precies zit? Je leest het in de werkpleziergids!

*Disclaimer:
Bovengenoemde tekst is gebaseerd op onderzoeken die zijn uitgevoerd in opdracht van Tempo-Team. Het gaat hier om het Grote Werkplezier Onderzoek 2019 en ons Onderzoek naar Werkplezier 2020 onder 1.000 werknemers. We hebben bij de selectie van deelnemende werknemers rekening gehouden met een representatieve verdeling van leeftijd, geslacht, opleiding en verschillende branches. Ook hebben we het onderzoek ‘Red Report 2020’ van onze zuiderburen Tempo-Team België onder 800 werknemers en 250 werkgevers als bron gebruikt.

Lees hier meer over een goede werksfeer