Hoe beloon ik mijn medewerkers?

Als werkgever zet je graag die extra stap om je medewerkers te motiveren. Toch? Denk daarom eens aan beloningen! Door te belonen laat jij zien dat jij je personeel waardeert. Hier lees je daarom met welke persoonlijke beloningen jij je medewerkers motiveert. En pssst: het hoeft helemaal niet veel te kosten, maar het levert wel dubbel zoveel op! Spoiler alert: jouw beloningsbeleid kent fiscale voordelen. Welke? Dat lees je hier! 😎

Spring snel naar:

Welke soorten beloningen voor medewerkers zijn er?

Een salaris, dat krijgt iedereen. Lekker voor de bankrekening natuurlijk. En om uit te geven! Het salaris is de makkelijkste beloning die je als werkgever aan je medewerker geeft. Wist je dat er nog meer soorten beloningen bestaan om je medewerker te laten merken dat je heel blij met hem of haar bent? 🤩

De prestatiebeloning

En dan bedoelen we eigenlijk specifiek: een bijzondere beloning. Een beloning die los staat van wat je medewerker precies bereikt heeft. Eentje die gekoppeld is aan iemands prestaties, noem je een prestatiebeloning. Een prestatiebeloning is bijvoorbeeld een jaarlijkse bonus. Werkgevers zetten deze vaak in om hun medewerkers te motiveren een extra tandje erbij te zetten. De prestatie die ze neerzetten is meetbaar, en wordt bijvoorbeeld dus uitgekeerd als bonus.  

Een persoonlijke beloning

Doe eens bijzonder! Een bijzondere en persoonlijke beloning is niet gekoppeld aan meetbare prestaties. Het is gewoon een blijk van waardering, steun of liefde. Net hoe je het wilt noemen. 😉 Uit onderzoek van onze zuiderburen* blijkt dat 1 op de 3 werknemers naar eigen zeggen nooit een schouderklopje krijgt. Terwijl dit juist megabelangrijk is!! Waardering op de werkvloer betekent dat elke medewerker het gevoel heeft dat hij of zij ertoe doet. Stuk voor stuk. 🥰 Persoonlijke aandacht, dat geef je met een schouderklopje of een bijzondere beloning. 

Voorbeelden van beloningen: hiermee beloon jij je personeel!

Met een bijzondere beloning maak je jouw medewerkers ECHT blij. Resultaat? Een knallende werksfeer, yeeehess!! Waar je dan aan denkt? Nou, bijvoorbeeld:

  • Een kerstpakket

‘Jingle bell, jingle bell, jingle bell rock..’ 🎵🎅Rock jij ‘m ook als werkgever? Geef je medewerkers een tof kerstpakket! Een fitbit, een heerlijk wijnpakket, een bioscoopbon, een kerstbal passend bij iemands persoonlijkheid, een mooie kamerplant… Altijd leuk om de kerstman uit te hangen op werk en je medewerkers een dikke glimlach te bezorgen, toch?

En waarom zou je dit alleen rondom de kerstdagen doen? Waar werknemers volgens ons panelonderzoek* naar werkplezier nu echt naar uitkijken? “Een kerstborrel organiseren in de zomer!” Ach ja, waarom niet!

  • Een verjaardagskaart of -taart!

Hoeraaa!! Zo’n speciale dag van je medewerker kan je niet zomaar voorbij laten gaan toch? Zet je werknemer lekker in het zonnetje! Hang slingers op, koop taart en laat alle collega’s op een vrolijke verjaardagskaart schrijven. 🎂 Ook leuk: een persoonlijk verjaardagskado. Vraag medewerkers naar hun verlanglijstje, of let eens extra goed op tijdens de lunch. Waar wordt jouw medewerker nu blij van? 

  • Valentijnsdag

Nee, dit heeft niks te maken met liefde op de werkvloer. Alhoewel.. alleen maar liefde voor jouw medewerkers natuurlijk!️ 💗 Pak dus eens een verrassende dag als 14 februari om jouw team, collega's of baas blij te maken. Een anoniem kaartje met een waarderende boodschap of mooi compliment, een bloemenbon, brievenbus bonbons. Gegarandeerd dat het hele bedrijf zich afvraagt wie die mysterieuze Valentijn is. Blije reacties verzekerd!

  • Een kraampakket

Elk nieuw leven is super bijzonder. 👶🏼 Dus: is jouw medewerker net een kersverse mama of papa geworden? Of heeft je werknemer er een kindje bij gekregen? Stuur een kraampakket! Hoe leuk is het als de collega’s later een schattige babyfoto voorbij zien komen met een slabbetje of speen met het bedrijfslogo erop? Hoe persoonlijker het kraampakket, hoe leuker! 

  • Een verhuisbericht

Heeft je medewerker een nieuwe woning? 🏡 Een verhuizing is vaak een grote gebeurtenis in iemands leven. Besteed daar dus ook aandacht aan als werkgever! Hoe? Door een kaartje of bloemetje op het nieuwe adres te laten bezorgen. Klein gebaar, groot resultaat. Let’s go!

  • Een blijk van medeleven

Als iemand een dierbare verliest, dan is dat heel verdrietig. Je medewerker is op dit soort momenten natuurlijk helemaal niet met werk bezig, maar het is wel fijn als je als werkgever laat zien dat je meeleeft met je werknemer. Stuur je medewerker daarom een lief kaartje of een mooie bos bloemen, dat laat zien dat je aan je medewerkers denkt. 💌

  • Een vriendelijke gebaar

Een deadline gefixt, een zomerpiek overleefd of gewoon een moeilijke opdracht afgerond? Je kunt ook het hele team belonen voor hun inzet! Hoe fijn is het om successen samen te vieren? Je kan natuurlijk een fles champagne opentrekken of iets lekker bestellen tijdens de lunch. Ook kun je gaan bowlen, karten, jeu-de-boulen, naar de rollerdisco, naar een lachworkshop of ga ‘Bob Rossen’ 🎨.  

  • Een spetterend afscheidscadeau

‘Afscheid nemen bestaaaaaat niet’! Marco Borsato heeft het helemaal bij het rechte eind, toch is het fijn om een medewerker op het hart te drukken dat het werk bij jou het allerleukste is! En een knallend afscheidscadeau kan daarvoor zorgen. 

Dit zijn de fiscale voordelen van een beloningsbeleid

Die bijzondere beloningen zijn heel leuk voor je medewerker, én ook best leuk voor jou als werkgever. Want naast dat de werksfeer omhoog vliegt, is het fiscaal allemaal best voordelig. Tsjing-tsjing! 💰💰

Dat zit zo: als werkgever bestaan er twee regelingen waardoor je minder belasting betaalt voor die bijzondere beloningen. Yehees, zo worden kado’s geven aan je medewerkers nog leuker!! Dit moet je weten:

  • De werkkostenregeling (WKR)

De werkkostenregeling! Eentje die je zéker moet kennen als werkgever. Wat houdt deze regeling in? Lees even mee: via de werkkostenregeling kan je als werkgever vergoedingen aan je werknemers geven zonder dat deze belast worden met loonbelasting. Dit bedrag aan vergoedingen dat niet wordt belast mag 1,7% van de totale fiscale loon (de loonsom) van je medewerkers zijn. Dit percentage noem je de ‘vrije ruimte’. Over de vrije ruimte betaal je als werkgever dus geen loonbelasting. Bam! Zo mag je als werkgever je medewerkers een extra steuntje in de rug geven. Dus bloemetje hier, kaartje daar… Het mag allebei!

Ben je er nog? 🤑 Je mag dus heel veel kosten opvoeren voor die vrije ruimte. Van cadeaubon tot sportabonnement. Als je maar niet boven die 1,7% uitkomt. Een tip: let daar echt op! Want als je met al je kado’s boven die vrije ruimte van 1,7% uitkomt, dan betaal je gelijk loonbelasting in de vorm van een eindheffing van 80 procent. Wow! Dat wil je niet, toch? Scherp blijven dus met die kerstpakketten!

  • BTW over giften, relatiegeschenken en personeels­voorzieningen 

En dan is er nog een leuke regeling, eentje die te maken heeft met de omzetbelasting. Jaja, pittige kost maar wel heel goed om te weten! Namelijk: de btw over giften, relatiegeschenken én personeelsvoorzieningen is tot een zekere hoogte ook aftrekbaar. En bijzondere beloningen aan je medewerkers, zoals dat leuke kerstpakket, vallen onder giften. Dusss lees mee!

Per medewerker mag je over een bedrag van € 227 exclusief btw per boekjaar de btw aftrekken. Dit noemt de Belastingdienst het drempelbedrag. Als je uitgaven per medewerker niet hoger zijn dan € 227 exclusief btw, dan hoef je hier dus geen omzetbelasting over te betalen. Hopppaaa! Start maar met die bijzonder beloningen! 👏

Vier je successen! Dit kan niet vaak genoeg. Focus op wat goed gaat en waardeer dit, ook bij kleine successen en zéker ook in moeilijke tijden. Dit geeft een gevoel van trots, erkenning en ontspanning na inspanning. Van borrels tot bedrijfsreizen of sportieve activiteiten zoals een pingpongtoernooi: het kan niet gek genoeg. 

De grote werkpleziergids!

Meer werkplezier op je werkvloer levert je productieve, creatieve én betrokken medewerkers op die minder vaak ziek zijn en langer in dienst blijven. Hoe dat precies zit? Je leest het in de werkpleziergids!

*Disclaimer:
Bovengenoemde tekst is gebaseerd op onderzoeken die zijn uitgevoerd in opdracht van Tempo-Team. Het gaat hier om het Grote Werkplezier Onderzoek 2019 en ons Onderzoek naar Werkplezier 2020 onder 1.000 werknemers. We hebben bij de selectie van deelnemende werknemers rekening gehouden met een representatieve verdeling van leeftijd, geslacht, opleiding en verschillende branches. Ook hebben we het onderzoek ‘Red Report 2020’ van onze zuiderburen Tempo-Team België onder 800 werknemers en 250 werkgevers als bron gebruikt.