Spring snel naar:
7 tips zodat je werknemers alles uit de lunchtijd halen!
Hoe zorg je ervoor dat medewerkers gezellig samen kunnen lunchen én ontspannen? En hoe richt je een gezellige, veilige en leuke lunchplek in? Een fijne lunchplek linkt natuurlijk aan een fijne werkomgeving. En dat is super belangrijk voor het onderdeel balans van de werkpleziercocktail en dus voor het werkplezier op de werkvloer. Er zijn een aantal dingen waardoor jij het lunchen nog leuker kan maken. We geven je 7 tips! Hmmmm...
Tip 1. Richt een aparte lunchplek in
Om effectiviteit en creativiteit te stimuleren, kun je het beste kiezen voor een lunchplek die uit het zicht is van de werkplek. Zo worden je medewerkers niet afgeleid door hun werkzaamheden tijdens de lunch. Denk ook aan een fijne buitenplek, daar kunnen je medewerkers nóg gezonder samen lunchen door de frisse lucht.
Tip 2. Maak sfeer met verlichting en kleuren
Creëer een ontspannen en gezellige sfeer door de juiste verlichting, kleuren en accessoires te kiezen voor de lunchplek. Ook het toevoegen van planten draagt bij aan een fijne sfeer. Zo relaxen werknemers echt even goed tijdens de lunch.
Tip 3. Voeg ontspanning toe
Je medewerkers willen naast rustig eten, waarschijnlijk ook ontspannen en iets gezelligs met elkaar doen! Hoe je dat aanpakt? Nou, met bijvoorbeeld een pingpongtafel, flipperkast, levensgroot schaakbord, schommels of tafelvoetbal! Zo bewegen ze ook nog eens vaker wat weer voor meer vitaliteit zorgt. Een vitale werkvloer begint namelijk bij werknemers. Maar ook werkgevers mogen hun steentje daaraan bijdragen vinden werknemers.
Dit vinden zij belangrijk:
- Beweging promoten, zoals wandelen tijdens lunchpauzes of fietsen naar werk (27%).
- Aanbod van gezonde snacks of maaltijden op werk (17%).
- Extra comfort aanbieden in de vorm van bijvoorbeeld een bedrijfsrestaurant of opvang voor kinderen (15%).
Tip 4. Kies voor grote tafels om samen aan te lunchen
Jaaa, bij samen lunchen hoort samen aan tafel zitten! Kies dus het liefst voor grote tafels, dan kunnen veel medewerkers bij elkaar zitten en wordt er niemand buitengesloten.
Heb je een wat kleiner bedrijf? Ga dan bijvoorbeeld voor een grote bar waar jullie met z’n allen aan kunnen zitten met barkrukken. Dan kan iedereen lekker luisteren naar elkaars weekendavonturen. 😉
Tip 5. Serveer een gezonde en lekkere lunch
Het belangrijkste onderdeel van je lunchplek? Juist, de lunch zelf! Serveer daarom een gezonde en lekkere lunch voor je werknemers. Hoe je die lunch serveert, kun je helemaal zelf bepalen. Bestel bijvoorbeeld wekelijks boodschappen of huur een cateraar in. Je medewerkers kunnen natuurlijk ook gewoon zelf een lekkere lunch meenemen. Als je maar samen luncht!
Tip 6. Denk eens outside the box (letterlijk)
Waarom binnen doen als het ook buiten kan? Verplaats je bedrijfslunch eens naar de frisse lucht! Hè hè, even op adem komen. En dat terwijl je een heerlijk bammetje met pindakaas aan het eten bent én bijkletst met je collega’s. Plus, plus, pluspunten!
Tip 7. Lunchtijd = heilig
Zorg ervoor dat het binnen je bedrijf verboden is om afspraken en meetings in te plannen in lunchtijd. Het komt namelijk nog weleens voor dat mensen ‘lunchmeetings’ inplannen. Dit is vaak niet zo fijn (honger) en heel ongezond! Om de balans goed te houden is een pauze onder de middag heel belangrijk. Blok je agenda dus gewoon met: ”LUNCH 🍎🍞🧃”.
Een gezamenlijke lunch op werk belangrijk? Dat smaakt naar meer!
Een fijne werkplek heeft voor 36% van de werknemers* impact op hun werkplezier. En een fijne plek om te lunchen en te ontspannen valt daar ook onder! En bar met tiental stoelen, een speciale lunchruimte met lange eettafels, een hele rits picknicktafels of een enorme bedrijfskantine met catering: ook bij jou op de werkvloer is er ruimte voor een gezellige lunchplek.
Maar waarom is zo’n plek nou zo belangrijk? Nou, omdat je dan werknemers echt even helemaal uit hun werkomgeving trekt. Niet genoeg ruimte hebben of ‘maar ik moet nog even iets afronden’ is dan opeens geen excuus meer. Vooral werknemers die op kantoor achter hun bureau werken hebben een plek nodig waar zij zich even kunnen ontspannen. De term desktop dining - alleen eten achter je bureau - werd een paar jaar geleden geïntroduceerd in de VS. Heel saai en super ongezond! Je beweegt niet, bent vatbaarder voor stress en je energielevel valt in een heel diep dal. En dat willen we niet!
Daarom: met een leuke lunch- en pauzeplek stimuleer je niet alleen je collega’s om op een informele manier met elkaar over werk te praten en hun banden te versterken, het zorgt ook voor een creativiteit- en energieboost. Wandel je hierbij ook nog een rondje? Dan ben je helemaal gezond bezig!
Maar ook in een niet-kantooromgeving is samen lunchen superbelangrijk. Daarvoor geldt eigenlijk hetzelfde als bij ‘desktop dining’: haal je werknemers even helemaal uit hun werkomgeving. Zo werken ook zij daarna nóg beter. Trek je werknemers dus achter hun machine, lopende band of magazijnrek vandaan en lunch lekker samen (als dit een optie is natuurlijk)!
Let op! Als werkgever doe je er niet goed aan om samen lunchen te forceren. De vrije keuze is leidend. Geef je werknemers daarom de keuze: wil jij in geuren en kleuren vertellen over je weekend? Eén en al oor. Wil iemand zich liever even terugtrekken? Ook helemaal goed!
4 redenen waarom je samen zou moeten lunchen met je collega’s
- Samen lunchen zorgt voor een betere samenwerking en betere teamprestaties. Wanneer je betere banden hebt met je collega’s, snap je ook beter hoe ze in elkaar zitten en hoe ze werken.
- Goede gesprekken of de meningen van je collega’s kunnen voor nieuwe inspiratie zorgen als je die nodig hebt. Net zoals een aparte lunchplek dat doet 😉
- Wanneer je met anderen luncht, komt er oxytocine vrij. Deze stof - beter bekend als het knuffelhormoon - zorgt ervoor dat je positievere gevoelens ervaart en stress wordt verminderd.
- Niemand kan acht uur lang achter elkaar productief zijn. Een lunch met collega’s is daarom een goede afleiding tussen je werk door.