Langdurig ziekteverzuim? Dit moet je weten!
Wil je weten wat jouw rechten en plichten zijn als werkgever? Dit zijn de 29 meestgestelde vragen over langdurig ziekteverzuim, zoals een burn-out. Pittige kost, lekker uitgelegd! Precies zoals je van ons gewend bent.
Check onze FAQ
Alle re-integratieverplichtingen voor werkgevers in een tabel
Als werkgever heb je zowel wettelijke als praktische taken om de re-integratie van je medewerker soepel te laten verlopen. Het gaat verder dan alleen contact houden en een stappenplan afvinken. Dit zijn de belangrijkste punten waar je op moet letten:
Re-integratietraject opstellen? Volg dit stappenplan!
Stap 1: Blijf in contact
Vanaf dag één van de ziekmelding is het belangrijk om contact te houden. Natuurlijk hoef je je medewerker niet dagelijks te bellen, maar een kaartje, bloemetje of fruitmand doet al veel in de eerste fase. Laat zien dat je meeleeft!
Daarna is het slim om ongeveer elke zes weken contact te zoeken. Vraag hoe het gaat, luister naar de behoeften van je medewerker en laat weten dat je aan hem of haar denkt. Dit maakt de uiteindelijke terugkeer op de werkvloer veel soepeler. Precies wat je allebei wilt, toch?
Tip: zit je medewerker nog in de beginfase van het ziekteproces? Dan is re-integratie waarschijnlijk nog niet aan de orde. Check ons artikel over het stappenplan dat je doorloopt als werkgever bij een burn-out.
Stap 2: Beter en (langzaam) aan het werk
Yess, het gaat wat beter met jouw medewerker! Maar hoho, dit betekent niet dat diegene meteen weer volle bak aan de slag kan. Herstellen van een burn-out gaat langzaam en moeten jullie dus ook rustig opbouwen.
De bedrijfsarts beoordeelt eerst of je medewerker klaar is om weer te werken. In het begin zal dat waarschijnlijk maar een paar uur per week zijn. De opbouw van uren gaat in overleg met de bedrijfsarts. Wat kun jij doen? Samen kijken naar passend werk. Is dat bij jou in het bedrijf of ergens anders? En met welke eenvoudige taken kan je medewerker beginnen?
Bonusvraag: moet een werknemer die volgens de bedrijfsarts beter is weer aan het werk?
Ja! Als de bedrijfsarts oordeelt dat je medewerker weer arbeidsgeschikt is, moet hij of zij aan het werk. Heeft je medewerker daar twijfels over? Dan kan een deskundigenoordeel van het UWV worden aangevraagd. Totdat dat oordeel binnen is, geldt het advies van de bedrijfsarts, en is werken verplicht.
Stap 3: Maak een re-integratieplan
Zodra je medewerker weer aan het werk gaat, is praten key. Stel vragen als: ‘Hoe voel je je?’ en ‘Hoe heb je geslapen?’. Simpele vragen, maar superbelangrijk! Slecht slapen kan namelijk een signaal zijn van een mogelijke terugval. Opletten dus!
Daarnaast is een duidelijk plan onmisbaar. Stel dit samen op met je medewerker, de bedrijfsarts en eventueel een psycholoog. Zo’n plan geeft houvast, structuur, ritme én helpt iedereen om op één lijn te blijven. Ideaal voor een goed herstel. Iedereen weet precies wat er moet gebeuren en wat de verwachtingen zijn. Lekker overzichtelijk!
Bovendien voorkomt een helder stappenplan dat er te snel wordt opgebouwd, waardoor je het risico op een terugval verkleint.
👉 Hier vind je 11 oorzaken van burn-outs op werk en hoe je ze voorkomt.
Stap 4: Bouw de energie stap voor stap op
Rustig opbouwen, dat is waar het allemaal om draait bij re-integratie. Werk volgens het plan dat jullie samen hebben opgesteld en begin voorzichtig. Vaak starten medewerkers na een burn-out met bijvoorbeeld twee uur per dag, twee dagen per week. Daarna breid je dit stap voor stap uit, meestal om de twee à drie weken.
Houd daarbij goed contact met de bedrijfsarts. Medewerkers doen zich soms sterker voor dan ze zijn, dus blijf scherp! Check regelmatig hoe het gaat, blijf in gesprek én vergeet niet af en toe een compliment te geven. Die werken altijd motiverend! 💪
Stap 5: Eerst de simpele taken
In het begin draait het vooral om uren opbouwen, niet om ingewikkelde taken. Start met rustige, eenvoudige werkzaamheden die zelfstandig uitgevoerd kunnen worden. Grote projecten of mailboxen die uitpuilen? Die laat je nog even over aan collega’s of vervangers. Tempo-Team helpt je graag aan tijdelijke vervanging als dat nodig is. 😉
Stuur gratis je vacature in
Zorg dat er geen tijdsdruk of vergaderingen zijn in deze fase. Ook lunchen met collega’s kan soms te intens zijn. Bouw sociale interacties en complexe taken rustig op. Eerst het aantal uren uitbreiden, daarna de intensiteit van het werk. Alles stap voor stap, dat werkt het beste!
Stap 6: Verwijder de angel
Een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen. Zorg daarom dat de oorzaak van de burn-out wordt aangepakt. Of dit nu een arbeidsconflict of een te hoge werkdruk was, zorg dat dit niet nog een keer kan voorkomen. Dit kan betekenen dat je de medewerker wat andere taken geeft dan voorheen. Alles om een terugval te voorkomen, hop!
Stap 7: Iedereen is uniek
Geen mens is hetzelfde, en dat geldt ook voor burn-outs. Wat voor de één ontspannend is, kan voor een ander juist belastend zijn. Luister dus goed naar je medewerker en pas je aanpak aan. Misschien is koffiedrinken voor de ene collega gezellig en ontspannen, terwijl het voor een ander veel energie kost.
De les? Blijf flexibel en kijk per persoon wat werkt. Er is niet één juiste weg naar herstel, maar met aandacht en aanpassingsvermogen kom je er altijd. Let's go!
Stap 8: Zorg voor back-up
Het kan zijn dat je medewerker langere tijd parttime blijft werken. Geen stress! Met de juiste back-up kun je alles soepel laten doorlopen. Schakel extra hulp in, zodat je medewerker de tijd krijgt om volledig te herstellen. Tempo-Team staat klaar met vervanging. Hulptroepen ingeschakeld, check! ✅