Checklist: zo bepaal je of een werknemer thuis moet blijven of niet ✔️
Wanneer je niet zeker weet of een werknemer ziek of besmettelijk is, wil je snel handelen en zorgen dat je het juiste doet voor de veiligheid van collega’s. Stel jezelf dan de volgende vragen om erachter te komen of iemand griep heeft of gewoon verkouden is (dit mag je namelijk niet aan de werknemer zelf vragen!).
-
Heeft de werknemer in kwestie last van koude rillingen, waar jij van weet?
-
Heeft de werknemer spierpijn, en komt dit niet van het sporten?
-
Heeft de werknemer luchtwegproblemen: bijv. kortademig? (niet een verstopte neus).
-
Heeft de werknemer koorts (boven de 38 graden)?
Kan jij of je medewerker deze vragen grotendeels met ja beantwoorden? Stuur diegene dan naar huis! Dit is het veiligst en zo voorkom je dat collega’s besmet raken en uitvallen. Het kan namelijk ook het coronavirus zijn. Adviseer werknemers daarom ook om te gaan testen als ze deze klachten hebben. Wel zo slim, toch?
Stappenplan bij griep
Was het antwoord op bovenstaande vragen vaker ‘ja’ dan je hoopte? Geef dan meteen dit stappenplan aan de werknemer! Zo weten ze meteen hoe ze moeten handelen bij griep en waar ze aan toe zijn. Communicatie = key!
Griep, corona of verkoudheid: wat is het? 🤒
Vraag numero uno: gaat het om een verkoudheid of echte griep? Makkelijker gevraagd dan gezegd natuurlijk. De scheidingslijn is soms dun, maar weet: bij een verkoudheid beperken de klachten zich tot niezen, snotteren, hoesten, keelpijn, heesheid en soms oorpijn. Bij griep heb je koorts en spierpijn in je hele lichaam. Geen pretje, maar wel duidelijke verschillen dus. De verschillen tussen corona en griep zijn daarentegen weer lastiger te onderscheiden. Testen dus!
LET OP! Als werkgever mag je nooit naar de klachten vragen. Jaaaaaa, we blijven het zeggen. Het is daarom des te belangrijker om het verschil te kennen tussen griep en verkoudheid. Heeft je medewerker koorts en is dat zoooo over-dui-de-lijk? Dan kan hij of zij beter niet werken en mag jij je medewerker naar huis sturen. Je weet namelijk niet of het corona of griep is, en beide virussen wil je niet verspreiden op de werkvloer!
Hoelang duurt griep en hoelang is het besmettelijk? 🤧
Meestal zijn mensen één week ziek van griep. Daarnaast zijn ze volgens het RIVM besmettelijk op de dag vóórdat de ziekteverschijnselen beginnen tot en met 5 dagen erna. We kunnen veel, heel veel, maar tijdreizen (nog) niet. Daarom is dag 1 van het besmettingsgevaar nooit te voorkomen. Een ‘voordeeltje’ van griep? In tegenstelling tot een verkoudheid speelt de griep vaak best acuut op. Herkennen is voorkomen in dit geval!
Wanneer mag een medewerker weer werken?
Maarrrrr de grote vraag is natuurlijk wanneer de werknemer weer kan komen werken. In principe kan dit na één week, maar de vraag is of het ook slim is. Want iemand die nog ziek is en toch alweer komt werken, kost je ook geld. Waarom? Wanneer medewerkers nog half ziek zijn, worden ze minder productief, en blijven ze waarschijnlijk langer ziek doordat ze hun gezondheid niet stipt op één zetten. En het liefst zie je alleen maar topfitte medewerkers, toch? Je wilt ook gewoon een goede werkgever zijn! Lekker laten uitzieken dus! Daarna kunnen ze weer maximaal knallen.
Met griep thuiswerken, het kan (soms) 👨🏻💻
Vaak hebben mensen met een griep behoefte aan… russtttt. Vooral lichamelijke rust is belangrijk. Effe die sportschool skippen dus! Lekker chillen in bed, op de bank met Netflix, knuffelen met de hond: net waar iemand behoefte aan heeft.
Het ligt natuurlijk heel erg aan het werk dat je medewerker doet, maar soms kan je medewerker - wanneer die zich wat beter voelt - rustig thuis weer wat werk oppakken. Thuis: om er zeker van te zijn dat niemand besmet raakt. Als het hoofd weer een beetje meewerkt, vinden sommige mensen het wel lekker zich weer even nuttig te maken.
LET OP! Als leidinggevende mag je nooit eisen van een medewerker om weer te starten met werken als een medewerker zegt dat hij of zij zich niet goed voelt. Ook als je denkt dat dit misschien wel het geval is, dan is het aan de bedrijfsarts om dat te bepalen. Niet aan jou als leidinggevende dus.
Thuisblijvers? Regel vervanging via Tempo-Team!
Griep blijft de voornaamste reden van verzuim binnen je bedrijf. En dat kan voor een heleboel uitval zorgen! Voorkom achterstallig werk en regel vervanging voor je zieke en thuisblijvende medewerkers. Ennnn… dat fixen wij gewoon voor je. Tempo-Team komt eraaaaaann!
Tempo-Team vangt het op!
Lees ook: