Vitaliteitsprogramma’s implementeren bij overheidsorganisaties

Je fit en sterk voelen, zowel mentaal als fysiek: dát is vitaliteit op de werkvloer. Het is één van onze pijlers rondom duurzame inzetbaarheid bij overheidsorganisaties! Hoe stel je een vitaliteitsbeleid op en hoe implementeer je dit binnen jouw organisatie? We leggen het je uit!

Op deze pagina:

Gezonde werkplek als basis voor vitaliteit 

Wij vinden dat vitaliteit (zowel fysiek als mentaal) de basis is van alles. Zonder gezonde werknemers én werkplekken kom je nergens. Het is logisch dat je als opdrachtgever van de overheid zo lang mogelijk gebruik wilt maken van medewerkers en hun inzetbaarheid. Als werkgever mag je jouw werknemers of flexwerkers niet dwingen om gezonde keuzes te maken, maar je kunt ze wel stimuleren! Daarom is het goed om na te denken over vitaliteitsprogramma’s om de motivatie hoog te krijgen binnen je team.

Vitaliteitsprogramma voor flexwerkers

Maar wat is nou het geheim van Tempo-Team? Wij bieden al onze flexwerkers een vitaliteitsprogramma aan. Hiermee kunnen ze drie workshops per jaar volgen over beweging, gezonde voeding & energie én werk. Lekker hoor! 

Hiernaast zijn er ook nog e-learnings over werkstress-reductie, positief denken, werkplezier én krijgen ze korting op sporten via BedrijfsFitness Online! Dát is lekker vitaal worden! Hier nog wat tips om gezond en fit te blijven!

Belang van een goed vitaliteitsbeleid

Er is ieder jaar een stijgende lijn in het aantal mensen dat moet stoppen met werken vanwege een burn-out. Dit komt onder andere door het gebrek aan zelfstandigheid in werk, groeiende stressfactoren, grote prestatiedruk en het steeds sneller en efficiënter moeten werken. En dat wil je natuurlijk niet!

Goed vitaliteitsbeleid zorgt voor fysieke én mentale gezondheid van je medewerkers. Stimuleer dus sportlessen en gezonde voeding in de bedrijfskantine, maar denk ook eens na over bijvoorbeeld mindfulness. 

Om duidelijk te maken wat Tempo-Team Overheid precies voor vitaliteit doet, hebben we dit onderverdeeld in drie subdomeinen, namelijk:

Preventie ziekteverzuim

Om ziekteverzuim en productieverlies bij onze flexwerkers te voorkomen biedt Tempo-Team een aantal middelen aan:

  • We bieden programma’s bij @yourbest over voeding, bewegen en werk- privébalans. 
  • Onze flexwerkers kunnen bij health@work bij een bedrijfsarts terecht. Ze kunnen hier een e-consult boeken om te praten. 
  • We bieden onze flexwerkers gratis e-learnings over vitaliteit van Goodhabitz aan. 
  • We geven onze flexwerkers een cadeau wanneer ze starten. Ze kunnen bijvoorbeeld kiezen uit een Dopper bij staande functies of een stappenteller bij zittende functies. 
  • We meten per kwartaal de uren zonder verzuim, waarmee flexwerkers punten verdienen. En met die punten verdienen ze een mooie beloning, zoals een bioscoopbon, een wellness bon of een training. 

Op deze manier belonen we de vitaliteit van onze medewerkers, waardoor ze worden gestimuleerd om aan hun gezondheid te werken.

Ziekteverzuimbeleid

Hiermee proberen we uiteraard het verzuimpercentage naar beneden te krijgen. Als een flexwerker opeens ziek is is dit natuurlijk nooit leuk. Wij maken dan ook een ziekteverzuimprotocol op maat voor de klant! Zo gaat de productiviteit van jouw organisatie nooit achteruit. We trainen teamleiders om verzuim vroegtijdig te signaleren bij medewerkers. Dit zorgt er vaak voor dat het verzuim korter duurt. De teamleiders worden ongeveer 1 keer per jaar getraind.

Tempo-Team bespreekt van tevoren met jouw organisatie wat er gebeurt als er iemand uitvalt. Zo werken we samen aan de bedrijfscontinuïteit. Hiervoor geven wij verzuimbegeleiding door intercedent (fase A) en health@work (fase B). We doen er dus alles aan om een verzuimbeleid op maat te maken voor jouw organisatie! Zo halen we samen het beste uit de flexwerkers. 

Financiële vitaliteit

Als je medewerkers problemen hebben met hun financiën, leidt dit meestal tot meer stress en dus tot minder vitaliteit. Wij vinden het belangrijk dat onze medewerkers een goed inzicht in hun financiën hebben, zodat ze op tijd actie kunnen ondernemen. Want stress kan leiden tot uitval! En dat willen we niet. 

We doen dit door een selfservicemodel in te zetten met budgetcoaching. Dit is een online tool die werknemers inzicht geeft in hun financiën en ze tips en tricks geeft om geld te besparen. Als het uit de hand loopt, doen we interventies vanuit Stichting Doorzaam om ze weer op weg te helpen.

Zo helpen we medewerkers die het nodig hebben en weten ze dat ze om hulp kunnen vragen. Want ook dat is een belangrijk deel van vitaliteit.

Voordelen gezond vitaliteitsbeleid

Wat levert zo’n vitaliteitsbeleid op? Nou, vitale medewerkers zijn loyaler en creatiever dan andere werknemers. Plus: ze presteren ook beter en werken vaak slimmer. Twee vliegen in één klap!

Dus: zorg ervoor dat je werkdruk gezond blijft en vraag je medewerkers en flexwerkers regelmatig of ze zich goed en gewaardeerd voelen. Een betrokken werkgever is stap één voor een gezonde mindset binnen je organisatie.

Hulp nodig bij het opstellen van je vitaliteitsbeleid? Bel gewoon even!

Neem contact op!