‘Heb het niet over verzuimpreventie, streef naar werkplezier dan volgt de rest automatisch’
24 juni 2019Op zoek naar werkgeluk, begon psycholoog Lieke Bezemer haar eigen bedrijf: Happy Working Life. Hiermee helpt ze anderen in hún zoektocht naar werkplezier. In de Week van het Werkplezier vroegen we deze ‘happyologist’ hoe je als werkgever én werknemer kunt zorgen voor meer werkplezier.
Waarom is werkplezier zo belangrijk?
Lieke Bezemer gelooft erin dat er véél meer uit je komt als je op een plek zit waar je blij van wordt. Dat heeft een positief effect op alles: talent, kwaliteit, creativiteit, effectiviteit en terugdringing van het verloop. Leuk om te zien dat ook uit het onderzoek van Tempo-Team blijkt hoe belangrijk werknemers dat vinden: driekwart wil liever meer werkplezier dan een hoger salaris. We moeten het niet meer hebben over verzuimpreventie of het verminderen van werkdruk en werkstress. Draai het om en streef naar werkplezier, dan volgt de rest automatisch. Focus op wat je wél wilt. Werk is zoveel makkelijker en leuker wanneer je het positief insteekt.
Hoe komt het volgens jou dat werkgevers bij werkplezier aan andere dingen denken dan werknemers?
Werkgevers doen vaak aannames. Ze dénken vaak dat hun medewerkers een bonus willen, een hippe smartphone of een lease-auto. Maar hebben ze dat ooit gevraagd? Nee, meestal niet. Dat maakt het onderzoek van Tempo-Team ook pijnlijk duidelijk. Mijn advies: ga met elkaar in gesprek! Vraag waar werknemers echt behoefte aan hebben en zorg dat je die maatregelen vervolgens ook biedt. Vul het niet voor ze in, maar toets het. Dan zul je ook zien dat werkplezier voor iedereen anders is.
Is werkplezier dan ook anders voor mannen en vrouwen?
Mannen en vrouwen vinden hun werkplezier wel in andere dingen, maar er zijn geen enorme verschillen. Wat ik zie, en wat het onderzoek bevestigt, is dat mannen iets meer waarde hechten aan materiële zaken, zoals die leaseauto en die smartphone, maar ook de zekerheid van een goed salaris. Vrouwen vinden waardering en erkenning – bijvoorbeeld in de vorm van een glimlach of compliment – vaker belangrijk dan mannen, en hechten wat meer waarde aan een sfeervolle werkomgeving.
Welke rol speelt een goede werk-privébalans in werkplezier?
Een goede balans tussen werk en privé is héél belangrijk. Het gaat er niet om hoeveel uren je werkt, als het voor jou maar in balans is. Er zijn nog zoveel meer elementen die bijdragen aan een gelukkig leven. Zoals dingen doen met familie of met vrienden. Of sporten. Het is belangrijk om af en toe los te komen van je werk en juist hele andere dingen te doen. Daar moet je dan wel genoeg ruimte voor krijgen.
Als je plezier hebt op je werk, ben je dan ook automatisch gelukkiger in de rest van je leven?
Dat heeft zeker invloed. Al wil dat natuurlijk niet meteen zeggen dat alles in je privéleven ook koek en ei is. Op het moment dat het óf op je werk óf privé heel goed gaat, heeft dat een positief effect op het andere deel van je leven. Daarbij wil ik wel graag even relativeren – ik ben verder een rasoptimist hoor! – dat altijd gelukkig zijn niet bestaat. Geluk is namelijk niet een constante staat van zijn. Ik beschrijf het altijd als een onderstroom: hoe beter het lukt om momenten van geluk, plezier en voldoening aan elkaar te rijgen, hoe steviger de onderstroom van geluk is. Dat betekent niet dat het nooit meer tegenzit, maar wel dat één tegenslag je niet gelijk diep ongelukkig maakt. Dankzij die stevige onderstroom voel je je ‘gewoon even wat minder prettig’ en kom je er weer sneller bovenop, zodat je je weer gelukkig voelt.