5 redenen waarom je moet kiezen voor een recruitmentvideo
Een tekst of visual delen op social media is toch veel sneller? Klopt, maar een vacaturevideo heeft ook hééééél veel voordelen. De vijf belangrijkste:
- Het blijft hangen. Met behulp van een verhaal in een video onthoudt de kijker de boodschap beter;
- Het is impactvol. Een video zorgt voor emotie. En als mensen geraakt worden, heeft het meer impact;
- Het brengt sfeer over. Je kunt veel meer gevoel overbrengen met videobeelden dan met een tekst of visual;
- Je maakt maar één keer een eerste indruk. Met een wervingsvideo is die in ieder geval helemaal in orde.
- Met een video geef je een écht kijkje in de keuken. Een beeld zegt meer dan duizend woorden. En je laat meteen zien waar je nieuwe medewerker terecht komt!
Videorecruitment in 8 simpele stappen
Yeheeess! Een recruitmentvideo is dus dé onmisbare aanvulling op jouw recruitmentproces. Maar er zijn nog wat stappen die je moet zetten. Denk bijvoorbeeld aan waar je ‘m gaat verspreiden en in wat voor vormen en maten. Je kunt alle kanten op! Je doelgroep is hierin bepalend. Klinkt vaag? Check dan even het stappenplan:
Stap 1: Bepaal wie je doelgroep is
Voor wie maak je de video? Oftewel: wat voor mensen wil je werven? Kader je doelgroep af. Iedereen in Nederland is te breed. Je weet zelf hééééél goed wat voor iemand je zoekt voor je vacature, want je hebt er al over nagedacht bij het opstellen van het functieprofiel. Even opfrissen? Check de vacaturetekst nog even.
Stap 2: Stel het doel vast
Wil je de doelgroep alleen bereiken? Moeten ze ergens op klikken? Of gaat het echt om keiharde conversie? Bijvoorbeeld het aantal sollicitanten dat je binnenkrijgt? Kies één duidelijk doel voor je recruitmentvideo en leg daar de focus op.
Het kan ook dat het doel van de video de sfeer van het bedrijf laten zien is en er dus geen call to action in de video voorkomt. Tóch kun je kijkers door laten klikken naar een vervolgvideo, waarin je meer vertelt over de baan en oproept te gaan solliciteren. Op deze manier laat je ze eerst rustig kennis maken met het bedrijf.
Het doel is altijd meetbaar. Zo weet je of je het behaald hebt of niet. Voorbeeld van een doel:
WEL: 10 nieuwe sollicitanten binnenkrijgen.
WEL: de video is door 100 mensen bekeken.
NIET: De sfeer van je bedrijf overbrengen, de mensen die er werken laten zien en daarmee nieuwe collega’s vinden. Dit is employer branding.
Stap 3: Bepaal de boodschap
Welke boodschap wil je overbrengen? Wil je dat de doelgroep een positieve indruk krijgt van het bedrijf (employer branding) of de functie (job branding)? Je boodschap hangt samen met je doelstelling en met bepaalde kernwaarden van je bedrijf of de belangrijkste functie-eisen. Een boodschap is één duidelijke zin.
Voorbeeld:
WEL: Kom werken bij ProRail en werk mee aan het vervoer van de toekomst.
NIET: Als je bij ProRail komt werken, werk je aan het vervoer van de toekomst en krijg je de volgende arbeidsvoorwaarden en leuke collega’s en werk je op een hééééle toffe locatie.
Stap 4: Kies het platform
Het platform hangt helemaal af van je doelgroep. Studenten bereik je via Snapchat, terwijl marketingprofessionals bijvoorbeeld eerder op LinkedIn zitten. Zorg dat je bent waar je doelgroep is en kies de platformen waar je doelgroep is voor ontspanning. Dan heb je ze al in een betere stemming te pakken. 😉En vergeet ook je eigen kanalen niet! Deel je video ook op je LinkedIn en op je vacaturepagina voor een maximaal bereik.
Bijvoorbeeld:
WEL: Op Instagram, als iemand lekker ‘s avonds op de bank door stories aan ‘t swipen is.
NIET: Op schermen langs de snelweg waar niemand de tijd heeft om de video rustig te bekijken (best gevaarlijk ook!)
Stap 5: Denk na over uitbesteding en kosten
Een professionele video die uitbesteed is aan een extern bedrijf kan best wat geld kosten. Zo is het goed om hier vooraf over na te denken zodat je geen geld verspilt. 💸
Bij Tempo-Team maken wij voor veel verschillende werkgevers recruitmentvideos, zoals deze: