Goed werkgeverschap om langdurige werkrelaties aan te gaan binnen de overheid
Hoe vaker er nieuwe flexwerkers er komen, hoe meer tijd en geld je kwijt bent aan inwerkkosten. En dat willen we natuurlijk niet! Daarom wil je dat iedere flexwerker lekker lang bij jou aan het werk blijft. Aan de slag met goed werkgeverschap dus! We zijn hier dagelijks mee bezig en leggen graag aan je uit hoe jij hier als opdrachtgever óók aan bij kunt dragen.
Op deze pagina:
Wat is goed werkgeverschap?
De wet verplicht werkgevers, zeker bij de overheid, om zich ‘goed’ te gedragen. Maar wat houdt goed werkgeverschap nou eigenlijk in? Hierbij spelen de 6 beginselen een belangrijke rol:
-
zorgvuldig zijn is belangrijk;
-
geen misbruik maken van je positie;
-
motiveer ingrijpende beslissingen bij je medewerkers;
-
maak verwachtingen waar en kom beloftes na;
-
behandel al je medewerkers gelijk;
-
zorg voor goede verzekeringen.
Geef dus aandacht aan deze punten en je weet je zeker dat de duurzame inzetbaarheid van je werknemers groeit. Aan de slag!
6 onderdelen van goed werkgeverschap
Wij werken met 6 pijlers voor goed werkgeverschap. Hierdoor gaan onze flexwerkers altijd met een lach naar hun werk!
-
Onboarding
Flexmedewerkers die van tevoren goed geïnformeerd zijn over hun nieuwe werk zorgen voor tijdwinst. En iedereen begint enthousiast aan de klus! Daarom ontvangen wij flexwerkers persoonlijk op locatie op hun eerste werkdag.
Om de onboarding goed te laten verlopen, hebben we speciale onboardingsplaten ontwikkeld. We werken met innovatieve tools als Thinglink. Zo hebben we mogelijkheden om filmpjes te delen en hebben we uitgebreide onboardingstooling met een database aan relevante verwijzingen naar websites en documenten.
Ook hebben we e-learningprogramma's om opleidingsmogelijkheden te bieden tussen de sollicitatie en de start van de opdracht (pre-boarding). Plus: we bieden al onze flexwerkers gratis opleidingen, trainingen en cursussen via Mijn Groei. Zo weet je zeker dat iemand geïnteresseerd en gemotiveerd aan een nieuwe klus begint!
-
Arbeidsvoorwaarden
Iedereen die via ons komt werken wordt ingeschaald volgens de juiste CAO-voorschriften. Hierdoor wordt iedereen gelijkwaardig beloond op de werkvloer, wat zorgt voor meer betrokkenheid. We vinden het belangrijk om te werken vanuit eerlijkheid en transparantie. Zo zorgen we ervoor dat iedereen krijgt waar ‘ie recht op heeft. Daarom werken we ook met moderne arbeidsvoorwaarden als het IKB.
-
Performance
We werken graag samen met onze flexwerkers aan hun groei en ontwikkeling. Door dashboarding stellen we samen met hen doelen op. Zo hebben we inzichten in de performance en kwaliteit van alle flexwerkers op basis van prestatie-indicatoren en soft skills.
-
Binden en boeien
De pool flexwerkers die bij jullie organisatie aan de slag gaat, is van alle gemakken voorzien. Zo roostert een flexwerker zichzelf eenvoudig in via You Plan. Werkplezier staat bij ons voorop. Daarom werken onze flexwerkers wanneer zij willen. Dit draagt ook nog eens bij aan hun privé-werkbalans! Zo blijft het commitment hoog, de uitval laag en wordt de pool optimaal benut.
Hoe dit zelf inroosteren via You Plan werkt? Dat lees je in onze case bij Buitenlandse Zaken.
-
Persoonlijke aandacht
We zijn altijd bereikbaar en in de buurt, waardoor flexwerkers snel met ons kunnen schakelen. Deze persoonlijke en mensgerichte aanpak zorgt dat mensen langer bij ons blijven werken en gemotiveerd blijven.
Dit doen we door ‘inloopspreekuren’ te organiseren op onze fysieke locaties. Zo houden we intensief contact met de mensen die daar behoefte aan hebben.
Daarnaast betekent onze persoonlijke aandacht: gebruik maken van verschillende kanalen, zoals: social media, whatsapp en e-mail. Wij stemmen alle communicatie op de kandidaat of doelgroep af. Dit is grotendeels geautomatiseerd, maar altijd gepersonaliseerd!
Deze persoonlijke aanpak uit zich bijvoorbeeld in een:
-
juichmail als iemand zijn eerste salaris ontvangt;
-
whatsappje als iemand zijn inwerktraject heeft afgerond;
-
op maat gemaakt gifje wanneer iemand een jaar bij Tempo-Team werkt.
-
Offboarding
Na afronding van de werkzaamheden zorgen we voor een professionele afsluiting. Dat betekent dat medewerkers met een goed gevoel afscheid nemen en zo een ambassadeur worden van je organisatie. Dit vergroot de kans dat medewerkers in de toekomst weer terug willen keren. Dus: snellere inwerktijd én behoud van kennis!
Een goede afsluiting verzorgen betekent ook:
-
specifieke trainingen voor vervolgtrajecten op de arbeidsmarkt benoemen. Denk aan: sollicitatietips, jezelf presenteren of een cursus business English;
-
een persoonlijk exitgesprek verzorgen met de intercedent en teamleider;
-
een foutloze administratieve verwerking van de eindafrekening;
-
een fantastische laatste werkdag door onder andere een bedank appje te sturen met speciale gifjes;
-
en 2 weken na de laatste werkdag sturen we een mail om te vragen hoe het nu gaat en of alles administratief goed is gegaan.
Door deze zaken voor je uit handen te nemen, weet je zeker dat flexwerkers met een goed gevoel terugkijken op hun periode bij jouw overheidsorganisatie.
Goed werkgeverschap op de korte termijn
Om te zorgen dat je flexwerkers blijven, moet je ze een goede portie aandacht geven. Wanneer zij het gevoel hebben dat ze een volwaardige medewerker zijn, en ze gefaciliteerd worden in bijvoorbeeld hun opleidingsbehoeftes, dan kun je de verblijfsduur aanzienlijk verbeteren. Een manier om dit te doen is via Mijn Groei. Hiermee leiden wij flexwerkers op, terwijl ze aan het werk zijn bij jullie in de organisatie.
Ook houden we bij Tempo-Team regelmatig contact, zodat er altijd iemand voor ze is en we kunnen helpen als er iets persoonlijks of zakelijks aan de hand is! Als je regelmatig in de lucht komt bij medewerkers, zul je zien dat het verzuim afneemt! En dat is zowel plezierig als kostenbesparend, een win-win situatie dus!
Daarnaast is inspirerend leiderschap een belangrijk element voor het werkplezier van een flexwerker. Dit kan bijvoorbeeld stressverlichtend voor hen werken!
Goed werkgeverschap op de lange termijn
Wie op de lange termijn aan de slag gaat met goed werkgeverschap, moet inzetten op duurzame ontwikkelingen als een gezond vitaliteitsbeleid. Door aan de slag te gaan met de fysieke én mentale gesteldheid van je medewerkers, zul je zien dat je team op den duur veel energieker naar werk komt, minder vaak ziek is en vooral een heel stuk productiever is!
We leggen graag aan je uit hoe je met zaken als goed werkgeverschap of een vitaliteitsbeleid aan de slag gaat. Bel gewoon even!