Waarom is een salarisbenchmark belangrijk?
Een salarisbenchmark is een indicatie voor het salaris bij jouw vacature. Het laat zien wat anderen bieden en dus ook wat je nieuwe medewerker verwacht op basis van de markt. Een goed en eerlijk loon zorgt dat je aantrekkelijk bent als werkgever én dat je een goede onderhandelingspositie hebt tijdens het recruitmentproces.
Interne en externe salarisbenchmarks
Er zijn interne en externe salarisbenchmarks. Check hier het verschil:
Extern benchmarken is het toetsen van het salaris van je medewerkers met vergelijkbare functies en salarissen bij concurrentie in de markt. Je kijkt dan dus hoeveel medewerkers met een vergelijkbare functie bij andere bedrijven verdienen!
👉 Check het direct op onze pagina met salarisindicaties.
Intern benchmarken is het vergelijken van de salarissen van verschillende functies en afdelingen binnen je organisatie. Het is belangrijk om dit uit te zoeken, want het zorgt een logische loonverhouding zorgt voor een goede werksfeer en een goede verstandhouding tussen collega’s. Zo voorkom je diversiteit in je salarissen en dat is voor iedereen fijn! 😉
Salarisbenchmark uitvoeren met deze 5 factoren
Er zijn vijf factoren waar je als bedrijf rekening mee houdt als je een salarisbenchmark uitvoert.
-
Branche waarin je opereert: sommige sectoren betalen aanmerkelijk meer voor zwaar werk. De productiemedewerker die in een betonfabriek veel moet tillen verdient beter dan iemand die werkt met tijdschriften en licht werk verricht;
-
Zwaarte van de functie: het woord ‘administratief medewerker’ of ‘klantenservicemedewerker’ kan bijvoorbeeld van alles betekenen. Om een marktconform salaris te bepalen, wil je functies met dezelfde zwaarte vergelijken. Door een uitgebreid functieprofiel kan je de zwaartes van functies makkelijker vergelijken;
-
Bedrijfsomvang: startups kunnen bijvoorbeeld niet hetzelfde salaris bieden als grote, gevestigde bedrijven. Deze factor wordt trouwens vaak al meegenomen in de zwaarte van de functie;
-
Functiecategorie: denk bijvoorbeeld aan zaken als commercieel versus niet-commercieel. Een functie in een van deze twee categorieën kan anders beloond worden;
-
Regio waarin je werkt: in de Randstad kan een marktconform salaris soms hoger zijn, omdat de kosten van levensonderhoud hoger zijn dan in bijvoorbeeld Friesland. Toch zijn de verschillen in Nederland vaak minimaal. Vooral bij internationale bedrijven kan dit verschillen per land of regio.
5 tips voor het bepalen van een marktconform salaris
Om een marktconform salaris te bepalen dat goed bij jouw opgestelde functieprofiel past, moet je verder kijken dan alleen het bruto loon. Deze 5 randvoorwaarden moet je meenemen om het salaris vast te stellen:
1. Wat zeggen online tools over de vacature die jij hebt open staan? Wat is normaal voor deze functie in jouw regio en branche? Dit check je door recente onderzoeken te lezen en te kijken naar tools die de gemiddelde salarissen voor je uitrekenen. Voorbeelden van deze bronnen zijn:
2. Welke kosten komen er nog meer bij het bruto salaris? Als je een nieuwe werknemer aanneemt, betaal je niet alleen het bruto loon iedere maand, maar ook verzuimkosten, vakantiegeld en facilitaire kosten. Hierdoor komt er ongeveer 20 tot 35% bovenop iedere maand. Bereken dus van tevoren wat een werknemer je gaat kosten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan!
3. Maak gebruik van goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Door deze in het contract op te nemen, bespaar je op het basisloon. Denk bijvoorbeeld aan een telefoon of een auto van de zaak.
4. Heb jij veel mensen in dienst? Maak dan een ‘salarishuis’. Hier leg je jouw salarisstructuur in vast. Zo blijft alles gelijk en krijgt iedereen hetzelfde. Dit werkt per schaal en zo hoef je niet bij elke nieuwe werknemer te kijken wat passend is. Bepaal dus per functie in welke schaal deze past en wat het startsalaris moet zijn. Lekker duidelijk! 💰
5. Bied doorgroeimogelijkheden. Wat drijft jouw potentiële sollicitant? Als jij kansen biedt aan werknemers om door te groeien, kan je daar je salarishuis op aanpassen. Zo kan je jouw startersfuncties wellicht wat lager inschalen, doordat je de sollicitant uitzicht biedt op meer als ze langer blijven werken. Win-win!
Benchmark uitvoeren per branche aan de hand van salarisschalen
In een salarisschaal is vastgesteld welk salaris bij een functie hoort op basis van rol, werkervaring en opleiding. Vaak zijn er meerdere schalen en horen er verschillende functies bij elke schaal. Deze schalen zijn dan weer verdeeld in tredes. Het ligt vaak het aan werkervaring op welke trede je medewerker begint.
Werk je met een cao? Dan zijn de salarissen van je medewerkers daar meestal al in vastgesteld. De hoogte van het loon hangt af van de ervaring en functie van je medewerker. Scheelt jou weer uitzoekwerk dus!
Hieronder zie je waar gemiddeld de laagste salarisschaal in een sector begint en waar de hoogste schaal eindigt. Om te vergelijken de gemiddelde salarisschalen in branches waarin Tempo-Team actief is:
Hulp nodig bij het bepalen van een marktconform salaris?
Voor groeiende MKB’ers: benchmark your heart out! Bekijk, vraag, onderzoek wat al je concurrenten doen qua salaris voor hun werknemers en kies dan voor een strategisch en goed onderhandelbaar salaris. Kom je er toch niet helemaal uit of wil je dat professionele recruiters met je meekijken? Stuur je vacature in en we helpen je graag van A tot Z met je recruitmentproces! Als je dit met Tempo-Team regelt heb je geen onverwachte kosten bovenop het bruto loon, betaal je één prijs voor alles en heb je geen eigen risico’s! Lekker toch?
Schakel Tempo-Team in!
Anderen lazen ook...