Spring snel naar:
Sollicitatieverhalen van kandidaten
De collega’s van Tempo-Team ActiveerKracht en Participatie begeleiden dagelijks werkzoekenden met een arbeidsbeperking of met een uitkering naar werk. Dit levert mooie en inspirerende verhalen op, want iedere werkzoekende heeft zijn, haar en hun eigen verhaal.
Een inclusieve en diverse organisatie begint al in je vacaturetekst. Wij ontmoetten Sam, twintiger, universitair afgestudeerd en non-binair*. Hoe is het om te solliciteren als non-binair en welke tips heeft Sam voor werkgevers en werkzoekende?
*Non-binair is een parapluterm voor een grote groep mensen, die heel diverse gevoelens hebben over hun gender.
Niet alle tools zijn even inclusief
In 2019 studeert Sam af, als starter op de arbeidsmarkt. Met de corona crisis die niet veel later aanbrak, lukt het Sam niet om werk te vinden en vraagt een uitkering aan. Sam wordt door de gemeente aangemeld voor het traject naar werk van Tempo-Team ActiveerKracht, waar al snel blijkt dat ook onze tools nog niet altijd inclusief zijn. In de ArbeidsMarktPositie-scan die Tempo-Team gebruikt, wordt Sam verplicht om te kiezen voor de sekse man of vrouw. Voor diegene waar man of vrouw niet past, is dit een vervelende situatie en Sam vraagt zich dan ook af hoe vaak het nou werkelijk een meerwaarde heeft om een sekse te moeten invullen of dat het meer een gewoonte is bij aanmaken van een invulformulier.
Openheid als non-binair
Tempo-Team biedt Sam een heel actief traject waar hen samen met de adviseurs aan de slag gaat. Sam wordt ondersteund bij het vinden van passende vacatures, handvatten voor solliciteren, structuur in het solliciteren, maar ook een professionele vertaalslag naar de openheid van non-binair zijn. Hoewel Sam heel open is, is het soms lastig om te bepalen of een organisatie past bij Sam als persoon en/of hen daar kan zijn wie hen is.
Drempel verlagen door inclusiviteit te benoemen
Sam wil bedrijven die inclusief (willen) zijn meegeven, om altijd in de vacature te benoemen dat zij diversiteit en inclusiviteit belangrijk vinden. Dit verlaagt de drempel en nodigt iedereen uit om te solliciteren ongeacht afkomst, sekse, handicap of geaardheid.
Wil je als werkgever echt inclusief zijn? Dan is het belangrijk om blinde vlekken binnen je organisatie na te lopen. Zo wees Sam ons op het gebruik van m/v in een vacature. Door een afspiegeling van onze samenleving naar je organisatie te laten kijken kan je een enorme bijdrage leveren aan diversiteit, want iets wat jij wellicht niet ziet, ziet een ander wel.
Werken in een organisatie waar je jezelf kan zijn
Vanuit het traject vindt Sam uiteindelijk een passende vacature binnen de politie. Een organisatie die inclusiviteit hoog op de agenda heeft staan, maar in de praktijk ook nog stappen kan maken. Sam gaat dan ook graag het gesprek aan met hun werkgever en collega's om samen te kijken waar de mogelijke verbeterpunten liggen. Sam brengt met al hun positiviteit verandering en inzichten. Ook adviseert hen om iedere werkzoekende die zich herkent in Sam’s situatie om (wanneer jij je hier veilig bij voelt) open te zijn naar werkgevers, want iedereen wil graag werken in een organisatie waar je jezelf kan zijn!
Omar is een gemotiveerde en energieke jongen die maar één doel voor ogen had: een baan vinden, zodat zijn verloofde naar Nederland kan komen. Wij vonden, per toeval, een vacature als productiemedewerker bij Staalharderij Dominial. De eisen vielen mee en het leek ons goed een poging te wagen. Het bedrijf reageerde snel en we maakten een belafspraak. Het bedrijf wist eigenlijk niets over statushouders, maar na een uitleg van de mogelijkheden en een omschrijving van Omar waren ze kort in hun antwoord: ‘als iemand hard werkt en wil leren, dan geven wij diegene een kans!’
Laten we het proberen
Een week later stappen we met Omar in de metro op weg naar het bedrijf. Na een aantal mislukte sollicitaties was de spanning torenhoog. Na een rondleiding door de staalharderij en een kort gesprek kwam het verlossende woord: ‘laten we het proberen.’ We schudden de handen en liepen naar buiten. Op nog geen 100 meter van het bedrijf werden de emoties Omar te veel. Hij maakte een vreugdedans, zo blij was hij. Het is eindelijk gelukt!
Na twee weken een contract aangeboden
Omar startte in een proefplaatsing van twee weken en kreeg daarna een contract aangeboden, maar niet zomaar een contract. Staalharderij Dominial had namelijk het salaris, plus de contractperiode zo afgestemd dat Omar aan alle eisen voldeed om een aanvraag bij het IND te kunnen doen voor zijn verloofde. Vanuit Tempo-Team zijn we enorm blij dat we de deur op deze manier voor Omar en zijn verloofde hebben kunnen openen. Het doet deze jongen zoveel en daarom is het ontzettend mooi om te zien hoe bereid het bedrijf was om mee te denken met zijn situatie.
Een baan vinden met een rugzak is een pittige uitdaging. Met de hulp van Tempo-Team Participatie én Albert Heijn werd een werkplek gecreëerd die perfect past bij de wensen van Angelique. En dat leverde haar véél meer op dan alleen die nieuwe baan. En Albert Heijn véél meer dan een nieuwe collega. Lees haar verhaal hieronder.
Uitgelicht: zo doen zij het!
Senzer en Tempo-Team verlengen samenwerking ‘Werk vanuit Bijstand’. Dit is een mooi voorbeeld van een Publiek Private Samenwerking, is de samenwerking tussen Senzer en Tempo-Team ActiveerKracht en Participatie. Ook de komende jaren blijven we de krachten bundelen om mensen vanuit de Participatiewet naar werk te begeleiden. De afgelopen drie jaar zijn al zo’n 600 werkzoekenden aan een baan geholpen. Werkplezier en toekomst bieden in werk staan centraal in de gezamenlijke aanpak. De verlenging van de samenwerking voor de komende drie jaar is, tijdens een feestelijke bijeenkomst, formeel bekrachtigd. Het succes: een echt partnerschap met een betrokken team dat elke dag weer hét verschil wil maken voor de mensen die ze begeleiden!