Hier zijn de vijf belangrijkste onderwerpen van de WAB
1. Cumulatiegrond in het ontslagrecht
De introductie van de cumulatiegrond is een gamechanger in ontslagprocedures! Hierdoor kunnen werkgevers verschillende ontslagredenen combineren, wat zorgt voor een evenwichtiger en rechtvaardiger proces. Dit maakt het makkelijker voor werkgevers om weloverwogen beslissingen te nemen, terwijl werknemers een eerlijke behandeling krijgen. Een stap vooruit naar een rechtvaardige arbeidsmarkt!
Stel je voor, je hebt een werknemer die niet helemaal functioneert zoals verwacht, maar waarbij geen enkele reden op zichzelf zwaar genoeg is voor ontslag. Dankzij de cumulatiegrond kun je nu verschillende redenen samenvoegen, zoals disfunctioneren, een verstoorde arbeidsrelatie, of verwijtbaar handelen. Dit maakt het mogelijk om toch tot een redelijke en rechtvaardige beslissing te komen, zonder dat het proces onnodig ingewikkeld wordt. Voor werknemers betekent dit ook een eerlijker proces. Omdat werkgevers redenen moeten combineren, is de kans groter dat ontslagbeslissingen goed doordacht en zorgvuldig zijn. Bovendien krijgt de werknemer bij ontslag via de cumulatiegrond een extra vergoeding bovenop de gebruikelijke transitievergoeding, wat bijdraagt aan een gevoel van rechtvaardigheid.
Kortom, de cumulatiegrond zorgt voor een balans tussen de belangen van werkgever en werknemer. Het is een voorbeeld van hoe de WAB de arbeidsmarkt niet alleen eerlijker, maar ook dynamischer en toekomstbestendiger maakt!
2. Verruiming ketenregeling
De ketenregeling is een onderdeel van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) en zorgt voor meer zekerheid en stabiliteit voor werknemers met tijdelijke contracten. De ketenregeling bepaalt hoe vaak en binnen welke periode je werknemers een tijdelijk contract kunt aanbieden. Het idee achter deze regeling is om te voorkomen dat werknemers te lang in tijdelijke contracten blijven hangen zonder uitzicht op een vast dienstverband. Met de komst van de wab is het maximumtermijn van de ketenregeling gewijzigd van 2 naar 3 jaar en kan je jouw medewerkers drie tijdelijke contracten aanbieden binnen een periode van drie jaar. Na deze periode ontstaat er een vast dienstverband. Dit geeft je de mogelijkheid om flexibel in te spelen op de vraag naar personeel, bijvoorbeeld bij seizoenspieken, projecten of andere tijdelijke behoeften, zonder direct vast te zitten aan langdurige verplichtingen.
3. Transitievergoeding vanaf de Eerste Werkdag
Met de WAB heeft elke werknemer, ongeacht de duur van het dienstverband, recht op een transitievergoeding vanaf de eerste werkdag. Dit biedt extra zekerheid voor werknemers, ook als ze maar kort in dienst zijn geweest. Bij beëindiging van dienstverband betaal je nu dus altijd transitievergoeding, tenzij de medewerker zelf vertrekt.
4. Betere bescherming oproepkrachten
De WAB heeft ervoor gezorgd dat oproepkrachten meer bescherming krijgen. Met nieuwe regels voor oproepcontracten en tijdelijke contracten, hebben werknemers nu meer zekerheid over hun inkomen en werkrooster. Dit betekent dat flexibele banen niet langer onzekere banen hoeven te zijn. Als werkgever moet je rekening houden met onderstaand lijstje.
- Je betaalt een minimaal aantal uren aan oproepkrachten.
- Oproepen van oproepkrachten doe je minimaal 4 dagen van tevoren.
- Dat betekent strak(ker) organiseren en meer vooruit plannen.
- Dit heeft impact op en gevolgen voor o.a.: planning, poolmanagement en huidige oproepkrachten.
Wat is een oproepkracht? Een oproepkracht is iemand met een oproepcontract. Maarr… wat verstaat de Wet Arbeidsmarkt in Balans onder een oproepcontract? Dat is als iemand één van onderstaande arbeidsovereenkomsten heeft:
- Iedere arbeidsovereenkomst zonder vaste arbeidsomvang, dus een nulurencontract en een min/max-arbeidsovereenkomst
- Een arbeidsovereenkomst met een vast aantal uren per periode van meer dan een maand, tenzij de loonbetaling gelijkmatig is gespreid over die periode. Een contract met een jaarurennorm is dus ook een oproepcontract, tenzij er wekelijks, periodiek of maandelijks een (zoveel mogelijk) vast salaris wordt uitbetaald (op basis van het gemiddelde aantal uren)
- Iedere arbeidsovereenkomst waarin de verplichting om loon te betalen over niet-gewerkte uren contractueel is uitgesloten, ook al staat er wel een vast aantal uren in het contract.
Let op: Als er sprake is van een oproepcontract moet dit in de arbeidsovereenkomst en op de loonstrook worden vermeld.
5. Lagere WW-premie bij vaste Contracten
Een van de slimme veranderingen van de WAB is dat de hoogte van de WW-premies nu afhankelijk is van het type contract. Vaste contracten worden beloond met lagere premies, wat werkgevers stimuleert om werknemers een vast dienstverband aan te bieden. Dit bevordert langdurige, stabiele werkrelaties en geeft werknemers meer zekerheid.
De impact van de nieuwe premieregels van de Werkloosheidswet (WW)?
- De WW-premie is afhankelijk van het soort contract, niet langer van de sector
- Je betaalt een lagere WW-premie als je medewerkers een vaste baan met een vaste arbeidsomvang aanbiedt
- Je moet een nieuwe systematiek invoeren en administratieve processen en systemen aanpassen
- De contractvorm (onbepaalde tijd en/of oproepkracht) moet duidelijk op de loonstrook worden vermeld, zodat kan worden gecontroleerd of de juiste WW-premie is ingehouden.