4 actiepunten om als bedrijf te voldoen aan DBA wetgeving
Actiepunt 1. Check de opdracht voor de zzp’ers
Controleer de werkrelatie tussen jou en de zzp'er. Op de website van de Belastingdienst kun je checken of er sprake is van loondienst of niet. Door dit te goed na te kijken, voorkom je schijnzelfstandigheid!
Actiepunt 2. Evalueer de samenwerking
Evalueer de samenwerking tussen jou en de zzp’er. Is er een mogelijkheid om de arbeidsrelatie te veranderen? Soms kun je taken overdragen aan vaste werknemers. En wie weet is er ruimte om de zzp’er in loondienst aan te nemen.
Actiepunt 3. Stel een nieuwe overeenkomst op
Leg afspraken en regels vast in een overeenkomst. Zorg dat zowel jij, de werkgever, als de zzp’er de afspraken naleven.
Actiepunt 4. Bereid je voor op handhaving
2025 is een overgangsjaar. Pak daarom vanaf nu de tijd dat alles strak op papier staat en wordt nageleefd. Houd vanaf 2025 rekening met strenge controles en zet geld opzij voor eventuele naheffingen.
Wat kost het organisaties om DBA-wetgeving na te leven?
Het kost vooral tijd, moeite, en dus geld 😉 Dat komt vooral omdat je als werkgever:
- flink wat tijd moet steken in het doorspitten van de arbeidsrelaties met zzp'ers om alles goed na te leven,
- moet zorgen dat alles juridisch gezien goed op papier staat,
- én je moet er ook voor zorgen dat al die arbeidsrelaties ook op de goede manier worden nageleefd.
Voldoe je in 2026 niet aan deze drie punten, dan loop je alsnog risico op boetes. Wil jij vooral je werk goed doen en je toko draaiende houden? Wij helpen je graag op weg met concrete stappenplannen en advies rondom de Wet DBA. Dan hoef jij je nergens zorgen om te maken!
Gratis adviesgesprek
Voordelen werkgevers dankzij DBA-wetgeving
Er moet veel geregeld worden, maar er zijn ook voordelen aan de Wet DBA voor jou als werkgever. De tarieven van zzp’ers zijn momenteel namelijk stukken hoger dan werknemers in loondienst. Daarnaast zorgt de DBA wetgeving voor:
- Duidelijkheid: werkgever en zzp’er weten waar ze aan toe zijn! Hierdoor voorkomen beide partijen juridische onzekerheid en financiële risico’s. Minder onzekerheid zie je terug in het werkplezier!
- Voorkomt schijnzelfstandigheid: door de duidelijke regels die de Wet DBA geeft, voorkom je schijnzelfstandigheid bij zzp’ers. Zzp’ers zijn op lange termijn duurder dan vaste werknemers. Dus het levert je geld op!
- Eerlijke concurrentie: door de Wet DBA hoef je geen zzp’er meer in te huren voor werk dat ook door werknemers kan worden gedaan.