Please don’t stop the music! Of juist wel? Wat is jouw muziekbeleid op werk?
24 mei 2019Sommigen mensen kunnen niet zonder, terwijl anderen zich niet kunnen concentreren als het aanstaat. Muziek op het werk is altijd een dingetje. Gek genoeg concludeert het ene onderzoek dat je wél muziek moet opzetten, terwijl het andere onderzoek het afraadt. Het ligt er maar net aan wat voor werk je doet. De hoogste tijd om alles eens op een rijtje te zetten.
Kom meer te weten over muziek op het werk
- Waarom WEL muziek op werk?
- Wanneer werkt het NIET?
- Werken met koptelefoon wel of niet toestaan?
- Gevolgen van muziek op de werkvloer
Waarom WEL muziek op werk?
- Voor de creativiteit: luisteren naar muziek helpt je met multitasken. Je werkt en luistert tegelijkertijd. Dit maakt werknemers op de lange termijn creatiever!
- Voor de productiviteit: zet vrolijke, opzwepende muziek op. Uit onderzoek blijkt dat medewerkers in fabrieken beter werken als ze luisteren naar opzwepende muziek. Liever Slam FM dan Sky Radio dus! Op kantoor moet je eerder denken aan (vrolijke) klassieke muziek, dit helpt namelijk bij je concentratie en je voelt je beter!.
- Voor het schrijven: moet er veel schrijfwerk worden verricht bij jullie op kantoor? Zet dan klassieke muziek of techno op (het liefst op repeat). Ultiem is herhalende muziek zonder lyrics. Optimale concentratie voor contentcreatie!
- Vanwege het Mozart-effect: luisteren naar klassieke muziek verbetert de concentratie. Deze theorie is deels waar. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het luisteren naar klassieke muziek vooral je gemoedstoestand verbetert. En dat zorgt er dan weer voor dat je je beter kan concentreren tijdens het werk en uiteindelijk dus productiever bent.
Wanneer werkt het NIET?
- Als er veel wisselende geluiden zijn op een kantoor. De top 40 is een garantie voor afleiding.
- Als de muziek boven de 80 decibel uitkomt. Te harde muziek werkt averechts.
- Als je muziek hoort die je niet kent. Dan luister je naar wat er nog moet komen in plaats van dat je je concentreert op het werk.
- Als er muziek wordt gedraaid waar je niet van houdt. Daar voel je je niet lekker bij en zorgt ervoor dat je minder productief wordt.
Werken met koptelefoon wel of niet toestaan?
Werken met oortjes of een koptelefoon heeft voor- en nadelen. Aan de ene kant concentreert iemand die de juiste muziek opzet zich beter en is dus productiever. Aan de andere kant is ‘ie minder in contact met zijn of haar collega’s en wordt er dus minder onderling gecommuniceerd. En soms kan het natuurlijk simpelweg niet, door het soort werk of werkplek. In een kantoor kan het vaak wel. Wat zegt de expert?
In een artikel van het NRC Handelsblad adviseert muziekpsycholoog Anneli Haake om een koptelefoon op te zetten. Doordat kantoren steeds vaker een open inrichting hebben, leiden collega’s je steeds vaker (onbedoeld) af. “Je trekt niet zomaar meer even de deur dicht als een collega naast je staat te bellen.”
Ook persoonlijkheid speelt een belangrijke rol, volgens Haake. “Wie introvert is, heeft al genoeg aan muziek met heel weinig beats, terwijl een extravert persoon juist veel meer prikkels nodig heeft om beter te gaan presteren.” Juist omdat het zo persoonlijk is, is het een no go om muziek op te zetten die door het hele kantoor schalt.”
Gevolgen van muziek op de werkvloer
Naast dat het positieve effecten kan hebben, heeft muziek op de werkvloer ook nog andere voordelen. Zo blijkt uit onderzoek van Randstad dat:
- 71% van de mensen productiever is dankzij muziek
- 60% zegt sneller te werken
- 93% beweert dat het de sfeer tussen collega’s verbetert
Dus, wat wordt het bij jullie? Justin Bieber, Mozart of een koptelefoon voor iedereen? Zoek je nog een playlist om die voetjes van de vloer te krijgen? Zet dan deze op!