Werken als keukenhulp, iets voor jou?
Had jij vroeger een poster van Jamie Oliver boven je bed hangen en droom je ervan om als topchef de (Michelin-)sterren van de hemel te koken? Zet dan je eerste stap als keukenhulp! Hier ontdek je wat je doet als keukenhulp of hulpkok, wat voor opleiding je nodig hebt, en wat je verdient! Kom snel mee! Dan geven we je een kijkje in de keuken. 😉
Goed verhaal, lekker kort:
- Wat doet een keukenhulp?
- Zo ziet een werkdag als keukenhulp eruit
- Dit is het salaris van een keukenhulp
- Wat voor keukenhulpen zijn er?
- Opleidingen en trainingen om dit te worden
- Groei door tot chefkok of cateringmedewerker
- Checklist: competenties & eigenschappen
- Waarom werken via Tempo-Team een feestje is
- De leukste vacatures voor hulpkoks
- Dit zijn de veelgestelde vragen over keukenhulp
Uuhhh… wat doet een keukenhulp precies?!
Als keukenhulp ben je de rechterhand van een chef-kok. Jij helpt jouw collega om de lekkerste gerechten bij de gasten op tafel te toveren. Hoe je dat doet? Door de ingrediënten te wassen, snijden en klaar te zetten. Soms maak je ook kleine gerechten of dressings. Mise-en-place noem je dat.
Daarnaast help je met het opdienen van de borden, bak en frituur je aardappels en patat en dien je garnituur op. Jaaa, je bent altijd lekker bezig! Goed nieuws: er zitten vast een paar restaurants bij jou in de buurt, dus als hulpkok kan je waarschijnlijk zo aan de slag!
Als keukenhulp zijn dit je belangrijkste taken:
- Wassen van ingrediënten: koken gebeurt natuurlijk altijd hygiënisch. Jij zorgt er dus voor dat alle ingrediënten en je werkblad schoon zijn.
- Snijden van ingrediënten: juliènne, jardinière en carree. Nee, dit zijn geen negentiende-eeuwse Franse kunstenaars, dit zijn snijtechnieken! Als keukenhulp beheers je ze allemaal. Als een samoerai chop jij je een weg door bergen groenten en fruit. *Hak, hak, hak* 🔪
- Ingrediënten klaarleggen: alles gewassen en gesneden? Top! Dan is het nu tijd om alle ingrediënten in bakjes te stoppen. Zo kan de chef er makkelijk bij.
- Salades en dressings maken: als keukenhulp bestaat je dag niet alleen uit snijden en wassen. Jij laat ook jouw culinaire kunsten zien! Jij zorgt ervoor dat de gerechten op een comfortabel bedje van sla liggen. Tegelijkertijd schud jij de lekkerste dressings uit je mouw.
- Borden opdienen: voor het perfect gegaarde vlees erop komt te liggen, is een bord vaak verder opgemaakt met saus of groenten. Dat doe jij netjes en secuur!
- Garnituur voorbereiden en meegeven: gasten krijgen heerlijke garnituur bij hun gerechten. Dit is vaak patat of aardappels met groenten en een salade. Jij zorgt dat dit tip-top in orde komt voor iedere bon.
- Toetjes-tijd: jaaaa, gasten verwachten ook een dessert. Jij vindt het heerlijk om de mooiste ijscreaties en taarten te bakken. Lekker bezig!
- De keuken schoonhouden: na het koken laten jij, de afwasser en de chef de keuken brandschoon achter. In jouw keuken kun je van de vloer eten! 🍴
De werkdag van een hulpkok: hakken, wassen en proeven!😋
Als keukenhulp werk je aan de ‘koude kant’ van de keuken. Dit noemen we zo omdat je hier geen hete pannen of vuur gebruikt. Voordat het restaurant opengaat, ben jij al op de keukenvloer te vinden. Al hakkend en snijdend zorg je ervoor dat alle ingrediënten klaarstaan voor een drukke dag in de keuken. Daarna help je de kok met het klaarmaken van de bijgerechten.
Drie salades? Bon chef! Je garneert de borden alsof je Michaelangelo bent. En wanneer de laatste gasten hun buiken rond hebben gegeten en tevreden naar buiten lopen, maak jij samen met je team - afwasser, chef-kok, souschef, bediening - de keuken glanzend schoon en gooi je het afval weg. Is de keuken helemaal schoon? Dan is het tijd voor een welverdiend afsluitdrankje. Proost! 🍻
Klaar voorrrr? Zo ziet de werkdag van een keukenhulp er ongeveer uit:
Tijdstip | Taak |
---|---|
14:00 uur |
alles klaarzetten voor weer een gezellig drukke dag in de keuken! |
15:00 uur |
*hakhakhakhak*🔪🍅 |
16:00 uur |
de mise-en-place is bijna af! Alleen nog even de verse patatjes snijden! |
17:00 uur |
nog even een lekker bakkie aan de bar voordat de gasten komen ☕️ |
18:00 uur |
daar zijn ze! De eerste carpaccio’s kunnen gemaakt worden! |
19:00 uur |
het diner is in volle gang! Jij maakt vijf garnituren efficiënt in één keer. |
20:00 uur |
druktepiek weer gefixt met z’n allen!💪 Maareh, nu is het tijd voor de toetjes! Je roept de afwasser of ‘ie even wil helpen. |
21:00 uur |
er is altijd tijd voor een grapje met de bediening terwijl je de laatste borden opdient. |
22:00 uur |
zo! De keuken is dicht. Even het vuilnis wegbrengen en de afwasser een handje helpen. |
23:00 uur |
tijd voor een gezellige borrel met je collega’s! Je kan morgen toch lekker uitslapen😉 |
Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een keukenhulp 🤑
Als fulltime keukenhulp verdien je gemiddeld tussen €1.761 en €1.822 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €23.224 per jaar. Daar kun je iedere week een keer van gaan uiteten! 😉 Werk je liever flex? Dan kun je uitgaan van een gemiddeld uurloon van €10,34. Tsjakkaaa! Ennuhhh, wat dacht je van de gedeelde fooi? 🤑
Als hulpkok val je onder de horeca-cao. Dat betekent dat je salaris, vakantiedagen en bonussen allemaal landelijk voor je zijn vastgesteld. Zo heb je recht op 25 vakantiedagen en krijg je 8% vakantiegeld. Boek dat weekje naar de costa maar vast! 🏖️
Ennee… hoe weten wij dat keukenhulpen dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee.
Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als barmedewerker of cateringmedewerker? Wij vertellen je alles over salaris!