Wat betekent collegiaal zijn?
Collegiaal zijn is elkaar helpen, verbinden, ondersteunen. En samen lachen! Dankzij collegialiteit hoort iedereen erbij. Ook jij! Yup, dat gaat verder dan alleen een collega helpen. Je wilt een hechte band binnen het team, proactief informatie delen en rekening houden met elkaar. Heeft een collega speciaal tijd voor jou vrijgemaakt in diens planning? Spreek je waardering uit! Of is er iets vervelends gebeurd in het privéleven van een collega? Laat als team weten dat jullie aan diegene denken. Kortom: een behulpzame en open werksfeer waar iedereen zich thuis voelt en zichzelf kan zijn.
Dit levert collegialiteit jou op!
Je kan beter vragen; wat niet?! Onderschat het belang van goede collega’s niet!
Goede collega’s zorgen ervoor dat…
- jij blijer bent op je werk
- jij en je collega's beter samenwerken
- jullie van elkaar leren
- je productiever bent
- je je verbonden voelt
- je meer waardering krijgt, kom maar door met die complimenten!
Wat als je geen fijne collega’s hebt?
Geen fijne collega’s? Jammer! Als jij je niet thuis voelt bij je collega’s, is dat een belemmering voor jouw werkplezier. En werkplezier, daar heeft ie-de-reen recht op! Ook jij. Gun jezelf dus een baan waar je wél fijne collega’s hebt. Een paar dingen die je kan doen:
- Bedenk of je in je huidige baan toch leuke collega’s kan vinden. Al is het er maar één. Heb je een potentiële werkbestie op het oog? Stap op die collega af en check of die een keer samen wil lunchen of zin heeft in een bakkie koffie.
- Kun je het met je bestaande collega’s minder goed vinden, maar start er een nieuwe collega? Yess, jij werkt die wel in! Als werkbuddy voor nieuwe collega’s, pik jij die werkbestie er zó uit.
- Kijk ook naar jezelf. Jaaa misschien kun jij óók wat doen om collegialer te worden. Handig, we hebben alvast 8 tips voor je op een rijtje gezet!
- Zit die goede band met collega’s er in je huidige baan écht niet in. Twijfel dan niet aan jezelf en houd de eer hoog. Ga voor een nieuwe baan waar wél leuke collega’s te vinden zijn. Dat je binnen dit bedrijf geen klik hebt, zegt helemaal niks over je volgende baan. Durf te kiezen voor werkplezier! Ga snel op zoek naar die nieuwe werkplek met de allerleukste collega’s.
8 tips: zó word jij een superleuke collega!
Als je zelf collegiaal wilt zijn, is een goede werkhouding key! Zo hoor je er in no time helemaal bij in het team. Hoe? Check deze 8 tips en wordt die superleuke collega:
1. Wie goed doet… 🥰
… goed ontmoet! Geef positive vibes als een zonnestraal op een regenachtige dag. Wees aardig, begroet je collega's met een grote glimlach en zorg voor een positieve sfeer om je heen. Eigenlijk zoals jij wilt hoe andere collega’s naar jou doen. Wedden dat anderen graag in jouw buurt willen zijn?!
2. Toon interesse 🧐
Wees nieuwsgierig naar je collega's en hun leven. Vraag naar hun weekendplannen, interesses en projecten waar ze aan werken. Het tonen van oprechte interesse creëert een gevoel van verbondenheid en laat zien dat je om anderen geeft. Tip: vertel eerst zelf wat over je persoonlijke leven, dan doen anderen dat ook sneller. Kan jij!
3. Sta voor je collega’s klaar
Wees bereid om een helpende hand te bieden. Als een collega hulp nodig heeft, zet dan je actiemodus op ‘AAN’. Of het nu gaat om het delen van kennis, het overnemen van een taak of dienst, of gewoon luisteren. Check ook eens in bij een collega waarvan je het gevoel hebt dat die er ‘niet helemaal bij hoort’ of niet lekker in z’n vel zit.
4. Laat de teamspeler in je los 😁
Samenwerken is leuk! Werk goed samen met je collega's, deel ideeën en werk samen aan gemeenschappelijke doelen. En een positieve teamspirit? Die bereik je met open communicatie en respect voor elkaar. En natuurlijk door iedereen de ruimte te geven. Samen is (bijna) altijd leuker dan alleen, toch?!
5. Lachen mag gewoon 😂
Werken is serieus, maar lachen mag gewoon! Jaaaa juist op de werkvloer! Deel af en toe een grapje (bijvoorbeeld op 1 april), maak luchtige opmerkingen en zorg voor een ontspannen sfeer. Maar blijf natuurlijk wel respectvol en gepast in je humor.
6. Geef complimenten 🤩
Laat je collega's weten dat je hun inspanningen waardeert. Bedank ze voor hun hulp, geef complimenten en erken hun bijdragen. Een beetje waardering kan wonderen doen voor de moraal van het hele team.
7. Houd rekening met een ander 😌
Gelukkig is niet iedereen hetzelfde. Maar dat kan soms wel voor onbegrip, irritaties of in het ergste geval zelfs frustraties zorgen. Bedenk dus altijd dat iemand anders in elkaar zit dan jij en misschien met een hele andere reactie hetzelfde kan uiten of bedoelen als jij. Sta open voor elkaar en sluit niemand buiten. Ga altijd het gesprek met elkaar aan als je iets niet snapt van een ander. Daar kan nog wat moois uit komen!
8. Doe leuke dingen met elkaar 🥳
Een gezamenlijke lunchpauze, vrijmibo, samen gamen of een nieuwe sport uitproberen. Wat je ook kiest, (buiten werk om) iets leuks doen met elkaar schept een band. Je bent even helemaal uit de ‘werkmodus’. Een simpele wandeling kan al voor nieuwe energie en een betere relatie zorgen. Doen dus!
5 eigenschappen van fijne collega’s
Een leuke collega zijn op werk is meer dan een goede eigenschap en behulpzaam zijn. Het is zelf actief zorgen voor meer werkplezier bij je collega’s, zodat je een positieve sfeer overbrengt op het team. Bij collegialiteit komen daarom verschillende competenties (eigenschappen) kijken, zoals:
- Empatisch vermogen: collegiaal zijn is ook goed luisteren naar anderen. Zo kan je je goed inleven in je collega’s en voelt iedereen zich gehoord. Fijn!
- Respect: of je nu met de directeur, de schoonmaker, je manager, de leverancier of de klant zit; de fijnste collega’s behandelen iedereen met evenveel respect.
- Betrouwbaarheid: een collega die de gemaakte afspraken niet nakomt, is niet collegiaal. Laat het dus op tijd weten aan je collega’s als je merkt dat je een afspraak niet kan waarmaken.
- Oplossingsgericht: niet bij de pakken neerzitten als er iets niet goed gaat. Nee, in oplossingen denken! Dat werkt superaanstekelijk en daar help je jouw collega’s écht mee! Is een collega ziek en krijgen jullie het werk niet op tijd af? Check wat écht vandaag nog af moet, en schuif de rest door naar de volgende dag.
- Feedback geven: zowel positief als negatief. Als het maar opbouwend is. Een fijne collega ziet wanneer iemand een taak of opdracht goed uitvoert en geeft een compliment. En een fijne collega ziet óók wanneer iemand iets over het hoofd heeft gezien en nog even een tandje bij moet zetten. Check?
Deze eigenschappen zijn niet alleen heel goed als collega, maar óók als je gaat solliciteren voor een nieuwe baan! Ze staan top op je cv.
Collega’s van alle leeftijden: Generatie X tot Z!
Heb jij collega’s uit andere generaties? Mooi! De mix van verschillende leeftijden en generaties maakt werken extra leuk. Je kan namelijk meer van elkaar leren, het geeft je nieuwe inzichten en het verbetert de werksfeer. Bij welke generatie hoor jij? En hoe ga je om met andere generaties? Wij zetten het op een rij! 👇
Alles over generaties
Voorbeelden van een goede band opbouwen met collega’s
Een goede band opbouwen met een (nieuwe) collega betekent net even die extra stap zetten voor elkaar. Uhhh, wat voor stappen? We hebben een aantal ideeën voor je uitgewerkt!