De eerste stap! Je begint je cv met een kop, foto, contactgegevens en een kleine alinea waarin je jezelf kort voorstelt. Een profielschets noem je dat. Je eerste mogelijkheid om op te vallen! Pak die kans dus!
Geen recruiter kan jou bellen om je voor een sollicitatiegesprek uit te nodigen als ze je telefoonnummer niet hebben 😉. Deel daarom je contactgegevens. Een werkgever wilt graag van je weten wanneer je geboren bent, waar je woont, je telefoonnummer en e-mailadres. Hou het wel een beetje zakelijk, dus maak desnoods een nieuw e-mailadres aan als je nog mailt met flowergirl89@hotmail.com. Vermeld ook of je een rijbewijs hebt en link naar je eigen website of LinkedIn-pagina.
Aandacht getrokken? Yes! Doorpakken nu. Je werkervaring is samen met je opleiding(en) misschien wel het belangrijkste onderdeel van je cv. Van je bijbaantjes tot vrijwilligerswerk, veel is bruikbaar! Schrijf dit dus zo goed mogelijk op.
Een cv maken zonder werkervaring kan natuurlijk niet. Dat is hetzelfde als een appeltaart zonder appels… Ook als je nét van je opleiding rolt kun je een cv vullen met stage-ervaring, vrijwilligerswerk en bijbaantjes.
Denk breed! Vergeet bijvoorbeeld óók die BHV-cursus niet die je volgde via de tennisclub. Vermeld altijd bovenaan je meest recente opleiding en werk dan toe naar het verleden. Begin met de naam van je opleiding, de naam van de opleidingsinstantie en locatie en daarna de periode of het jaartal en de maand waarin je de opleiding, cursus of training volgde. Oh, en vergeet de omschrijving niet!
Je bent meer dan alleen je diploma’s en je werk, dat weten we allemaal. Hoe maak je nu beter duidelijk wat voor een persoon je bent? Met competenties en vaardigheden! Competenties zijn als roze koek: werkgevers smullen ervan! En je kan ze ontwikkelen! Wat dacht je bijvoorbeeld van:
- Talen en de mate waarin je ze spreekt/ schrijft;
- Vaardigheden die je niet op school hebt geleerd, maar wel goed kan. Bijvoorbeeld: werken met Microsoft Office, koken (misschien interessant om te noemen als je in de horeca aan de slag wilt) en sleutelen aan je motor (als je de techniek in wilt).
Een knaller van een cv rolt met onze gratis voorbeelden zo uit je mouw, eh, laptop. Zo maak je gelijk een retegoede indruk bij de recruiter! Downloaden en invullen die hap dus.
Klaar? Yes! Loop dan nog even deze checklist na voordat je je definitieve cv opslaat. Zo komt je cv sowieso goed aan, hoppa!
Een goed cv maken kan aanvoelen als heel veel werk, maar bedenk goed dat het maar eenmalig is. Het kost je dus maar één keer wat meer tijd, maar daarna hoef je je cv alleen maar aan te vullen met nieuwe werkervaring, opleidingen of vaardigheden. Daar heb je dus de rest van je werkende leven profijt van! Whoop whoop!