Werkervaring: deze baantjes zet je allemaal wél op je cv

Je werkervaring en opleidingen, misschien wel het belangrijkste onderdeel van je cv. Van je bijbaantjes tot vrijwilligerswerk, allemaal superbelangrijk! En alle beetjes helpen om die favoriete baan binnen te slepen! Schrijf je ervaring en opleiding dus zo goed mogelijk op. Vermeld niet alleen waar je hebt gewerkt, maar ook wát je precies hebt gedaan. Was je broodjesverkoper bij FC Utrecht of stadionomroeper? Klein verschilletje bijvoorbeeld.. Let’s go!

Op deze pagina:

Werkervaring: wat zet je op je cv?

Heel simpel gezegd: je relevante werkervaring. De banen waar je écht wat aan hebt gehad zijn de moeite waard om te melden op je cv. Vertel hierbij altijd kort wat jouw taken waren. De rest kan je nog toelichten in je sollicitatiebrief of motivatiebrief. Begin altijd bij je laatste baan en werk naar je eerste baan toe (die staat dus onderaan je overzicht). Soms vragen ze in een vacature ook naar referenties of een getuigschrift. Hierin kan een ex-werkgever ook nog eens vertellen wat jouw werkervaring is geweest!

3 voorbeelden van werkervaring op je cv

Hoe ziet dat er dan uit, werkervaring op je cv? Nou, zo! Zie voorbeeld 1 en voorbeeld 2. En solliciteer je voor je eerste échte baan? Schrijf dan je bijbaantjes en vrijwilligerswerk op bij werkervaring, zoals bij voorbeeld 3! Een voorbeeld van hoe je jouw werkervaring en opleidingen op je cv zet, vind je hier.

WERKERVARING

Oktober 2017 - heden 
Logistiek teamleider | Bedrijf X | Plaats bedrijf

  • Coördineren van het logistieke proces en aansturen van een team van 10 medewerkers
  • Optimaliseren van de voorraadbeheer- en distributieprocessen
  • Verantwoordelijk voor het behalen van de gestelde KPI's

Septermber 2012 - oktober 2017
Logistiek Medewerker | Bedrijf X | Plaats Bedrijf

  • Ontvangen en registreren van inkomende goederen
  • Controleren van de kwaliteit en kwantiteit van de goederen
  • Plannen en coördineren van de interne distributie van goederen, zowel binnen als buiten het bedrijf

WERKERVARING 

* Januari 2019 - heden
Persoonlijk begeleider, Bedrijf X, Leeuwarden 

Ik ben verantwoordelijk voor het ondersteunen van mensen met een verstandelijke beperking bij hun dagelijkse activiteiten en persoonlijke ontwikkeling. 

* Februari 2018 - juni 2018
Stage, Bedrijf Y, Heerenveen
Ik hielp bij de activiteitenplanning en het ondersteunen van mensen met een fysieke beperking.

WERKERVARING

September 2021 - januari 2024| Kassière, Buurtsuper in Nijkerk
Kassawerkzaamheden, klanten vriendeljk te woord staan en in het oog houden dat alle boodschappen worden afgerekend. 

December 2019 - heden | Vrijwilliger, brandweer in Nijkerk
Blussen van branden, assisteren bij stormschade, het bevrijden van slachtoffers bij ongevallen of bij het optreden bij incidenten met gevaarlijke stoffen. Onderdeel van een gemotiveerd en collegiaal team.

Wat is relevante werkervaring op je cv?

Heel veel! Zet wel even je kritische bril op bij het maken van je cv. Bijvoorbeeld: je bijbaantjes.

Wil je een topper worden in de horeca? Dan is die ene zomer op het terras zeker het vermelden waard. Wil je iets vertellen over het feit dat je erg klantvriendelijk bent in je sollicitatie als callcentermedewerker? Dan is het slim om je baan achter de servicebalie van de Albert Heijn te noteren. Of wederom je zomer op dat terras ;)

Solliciteer je inmiddels voor je vierde baan binnen marketing? Laat dan je baan als krantenbezorger toen je 14 jaar was lekker achterwege. Je hebt inmiddels voldoende relevante werkervaring binnen je eigen branche opgebouwd!

Vrijwilligerswerk op je cv?

JA! Zeker vermelden. Daar worden toekomstige werkgevers blij van. Waarom? Het zegt namelijk veel over jou als persoon. Bijvoorbeeld: als je vrijwilligerswerk doet in een verzorgingshuis, dan snapt iemand die je cv leest dat je geeft om je medemens. En ben je penningmeester van de ouderraad? Dan ben je secuur en heb je verstand van financiën (als het goed is..;)). Ook als je coach bent van een voetbalteam, dan zegt dat veel over wie jij bent. Al is het alleen al dat je bereid bent hier je vrije tijd aan te besteden. Hop, opschrijven je vrijwilligerswerk dus! 

Meld je aan voor de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival!

Survivallen, dat zie jij wel zitten! Ontvang de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival zo in je mailbox! Elke dag een sollicitatieobstakel overwinnen met een cadeau, ga jij de uitdaging aan? Meld je aan!

Cv zonder werkervaring: zo los je dit op!

Iedereen moet ergens beginnen. Dus aan het begin van je carrière heb je waarschijnlijk nog een ‘leeg’ cv. Dat is prima. En je hebt meer werkervaring dan je denkt! Echt! 

Welke dan? Nou, vertel bijvoorbeeld wat voor projecten je op school of op je opleiding hebt gedaan en wat jouw rol daarin was. Er zijn er altijd wel een paar relevant om op je cv te benoemen. Welke skills heb je hierbij ontwikkeld en welke eigenschappen kwamen goed van pas? Waar heb jij je afstudeerproject over gedaan? En vergeet een eventuele stage niet. Hoppa, je cv stroomt zo vol! 

Gat in cv? Weg ermee! 

Heb je een gat in je cv? Bijvoorbeeld omdat je gereisd hebt of fulltime voor je kinderen hebt gezorgd? Dat kan natuurlijk! Er bestaan allerlei redenen waardoor jij misschien een gat in je cv hebt. Geen probleem! Dit maakt je kans op die ideale baan er echt niet minder op. Echt niet. Vertel gewoon wat er aan de hand was en lieg hier niet over.

Sterker nog: haal er je voordeel uit! Hoe? Benoem wat je in de tussentijd gedaan hebt juist! Bijvoorbeeld het reizen; daarmee laat je zien dat jij bepaalde eigenschappen en competenties bezit. Jij bent avontuurlijk, initiatiefrijk, verantwoordelijk en ondernemend bent. Met de kinderen in de weer geweest? Dan ben jij flexibel, kan je als geen ander organiseren en ben je bijzonder stressbestendig.

Als jouw relevante werkervaring voor een bepaalde baan gaten oplevert, los je dat op door twee categorieën te maken op je cv. ‘Relevante werkervaring’ en ‘overige werkervaring’. Dan weet de recruiter of werkgever gelijk hoe jouw cv in elkaar steekt. Slim, toch? 

  • 1. Hoe zet ik mijn werkervaring op mijn cv?

    Schrijf je ervaring en opleiding zo goed mogelijk op. Vermeld niet alleen waar je hebt gewerkt, maar ook wát je precies hebt gedaan. Was je broodjesverkoper bij FC Utrecht of stadionomroeper? Klein verschilletje bijvoorbeeld.

  • 2. Werkervaring: wat zet ik op mijn cv?

    Heel simpel gezegd: je relevante werkervaring. De banen waar je écht wat aan hebt gehad zijn de moeite waard om te melden op je cv. Vertel hierbij altijd kort wat jouw taken waren. Begin altijd bij je laatste baan en werk naar je eerste baan toe.

  • 3. Wat moet ik doen als ik een cv heb zonder werkervaring?

    Vertel wat voor projecten je op school of je opleiding hebt gedaan en wat jouw rol daarin was. Er zijn er altijd wel een paar relevant om op je cv te benoemen. Welke skills heb je hierbij ontwikkeld en welke eigenschappen kwamen goed van pas? Waar heb jij je afstudeerproject over gedaan? En vergeet een eventuele stage niet. Hoppa, je cv stroomt zo vol!

  • 4. Hoe los ik een gat in mijn cv op?

    Er bestaan allerlei redenen waardoor jij misschien een gat in je cv hebt. Geen probleem! Vertel gewoon wat er aan de hand was en lieg hier niet over. Sterker nog: haal er je voordeel uit! Hoe? Neem reizen bijvoorbeeld. Daarmee laat je zien dat jij avontuurlijk, initiatiefrijk, verantwoordelijk en ondernemend bent. 

  • 5. Moet ik al mijn werkervaring vermelden op mijn cv?

    Je hoeft niet al je werkervaring te vermelden, maar zorg ervoor dat je de meest relevante en indrukwekkende banen benadrukt.

  • 6. Moet ik werkervaring vermelden die niet relevant is voor de baan waarop ik solliciteer?

    Alleen relevante werkervaring vermelden is het beste. Probeer banen te benadrukken die vaardigheden en ervaring aantonen die relevant zijn voor de baan waarop je solliciteert.

  • 7. Hoe beschrijf ik mijn werkervaring op een manier die indruk maakt op werkgevers?

    Beschrijf je werkervaring met actieve en positieve taal, leg de nadruk op je prestaties en vermeld specifieke voorbeelden van hoe je hebt bijgedragen aan het succes van eerdere werkgevers.

  • 8. Hoe vermeld ik werkervaring als ik lange tijd werkloos ben geweest?

    Beschrijf je werkervaring met actieve en positieve taal, leg de nadruk op je prestaties en vermeld specifieke voorbeelden van hoe je hebt bijgedragen aan het succes van eerdere werkgevers.

  • 9. Hoe vermeld ik vrijwilligerswerk op mijn cv?

    Beschrijf vrijwilligerswerk als een kans om nieuwe vaardigheden te leren, jezelf uit te dagen en je inzet voor de gemeenschap te tonen.

  • 10. Hoe vermeld ik dat ik als zelfstandige heb gewerkt?

    Vermeld als zelfstandige gewerkt te hebben met trots en leg uit hoe je vaardigheden en ervaring overdraagt naar de functie waarop je solliciteert

  • 11. Hoe vermeld ik werkervaring als ik in het buitenland heb gewerkt?

    Benadruk je ervaring in het buitenland en de vaardigheden die je hebt opgedaan, zoals taalvaardigheid, culturele gevoeligheid en aanpassingsvermogen. Dit kan een groot voordeel zijn in de internationale markt.