Referenties en getuigschrift? Zó weet jouw nieuwe werkgever precies hoe jij functioneert!

Tsja, het zal je maar gebeuren. Je bent bezig met je sollicitatiebrief en ineens zie je dat ze om een getuigschrift vragen. En of je referenties wil vermelden. Uuuhh wat is het precies? Waar haal ik die vandaan? En wat heeft mijn toekomstige werkgever eraan? Nou, dat lees je allemaal hier! Dus wil je goed voorbereid zijn? Lees dan snel verder! 

Op deze pagina:

Wat is het verschil tussen een referentie en getuigschrift?

Het grootste verschil tussen een getuigschrift en een referentie is dus dat een getuigschrift voor jouw (vorige) werkgever verplicht is om te geven als jij erom vraagt. Er staat hier vooral in wat je gedaan hebt, maar ook hoe. Een referentie is meer een aanbeveling, waarbij je zelf mag kiezen wie je als contactpersoon opgeeft. Op naar die nieuwe baan!

Referenties op je cv

Wat zijn referenties?

Een referentie vraag je aan mensen die meer informatie over jou kunnen geven aan je toekomstige werkgevers. Een toekomstige werkgever wil graag dingen over je weten, bijvoorbeeld over werkervaring, je opleiding, je goede en slechte eigenschappen, je competenties, en waar je vandaan komt. En dit kan jij natuurlijk allemaal vertellen, maar soms wil je nieuwe werk het óók van iemand anders horen. Dus dan vraagt hij of zij naar referenties. Het grote voordeel is: je mag zelf bepalen wie je inzet! Yesss! Dan kies je natuurlijk een werkgever of oud collega waar jij het heel goed mee kan vinden. Duh! 

Waar je op moet letten? Dat je áltijd aan diegene vraagt of je hem/haar mag opgeven als referent. Zorg dus even dat je toestemming hebt en diegene weet dat hij of zij gebeld kan worden. Lekker! Is ook dat weer gefixt.

Meld je aan voor de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival!

Survivallen, dat zie jij wel zitten! Ontvang de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival zo in je mailbox! Elke dag een sollicitatieobstakel overwinnen met een cadeau, ga jij de uitdaging aan? Meld je aan!

Meld je nu aan!

Wanneer zet je referenties op je cv?

Referenties geef je alleen op als daar in een vacaturetekst om gevraagd wordt, of als er tijdens de sollicitatieprocedure vanuit de toekomstige werkgever behoefte aan is. Check! Wordt er in de vacature naar gevraagd? Zet je referenties dan alvast op je cv voordat je die meestuurt. Je vermeld dan de naam van de persoon, bij welk bedrijf hij of zij werkt, telefoonnummer en mailadres. Vragen ze er tijdens het sollicitatiegesprek naar? Dan deel je de  contactgegevens achteraf met ze. Hoppa, zo simpel is het

Voorbeeld referentiebrief

Wanneer je je oude werkgever om een referentie vraagt, is het soms handig om een voorbeeldbrief mee te sturen die je oude baas alleen nog maar hoeft in te vullen en te ondertekenen. Dat scheelt haar of hem een hoop tijd. 

In dat geval kan je dit voorbeeld van een referentiebrief gebruiken:

Hallo [naam van de ontvanger],

Graag vertel ik je wat over [naam van de persoon], die als [functietitel] bij ons heeft gewerkt in [naam bedrijf] van [startdatum] tot [einddatum].

[Naam van de persoon] was absoluut een fijne toevoeging aan ons team met zijn/haar buitengewone vaardigheden op het gebied van [opsomming van vaardigheden]. Hij/zij had een echte passie voor zijn/haar werk, een sprankelend enthousiasme dat nooit minder werd, en nam graag extra verantwoordelijkheden op zich.

Wat ik ook zeer waardeerde aan [naam van de persoon] was hoe hij/zij interacties aanging. Hij/zij communiceerde altijd erg goed met zowel onze klanten als met het team. Zijn/haar positieve houding werkte aanstekelijk.

In de rol van [functietitel] was hij/zij verantwoordelijk voor [opsomming van verantwoordelijkheden en prestaties]. Hij/zij was echt thuis in het werk. Hij/zij vervulden niet alleen hun taken, maar overtrof regelmatig zelfs onze verwachtingen! Hij/zij was een probleemoplosser in hart en nieren, en zijn/haar betrokkenheid en werkethiek waren simpelweg bewonderenswaardig.

Mocht je [naam van de persoon] overwegen voor een rol binnen jouw organisatie, dan zou ik zeggen: "ga ervoor!" Hij/zij zal niet alleen taken vervullen, maar ook een positieve vibe toevoegen aan jouw team. Mocht je nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact met me op te nemen.

Met vriendelijke groet,

[Naam referent]
[Naam bedrijf]
[Datum]

Alles over een getuigschrift

Wat is een getuigschrift?

Een getuigschrift is een verklaring dat jij ergens gewerkt hebt. Soms geeft een bedrijf waar je gewerkt hebt je die standaard mee. Doen ze dat niet, en heb je er wel een nodig? Gewoon naar vragen! Ze zijn namelijk verplicht om je er een te geven. 

Wat staat er in een getuigschrift?

In een getuigschrift staat de begin- en einddatum van je contract, het aantal uren dat je werkte en je functie. Handig! Het getuigschrift moet natuurlijk wel ondertekend zijn. Als je wil, kan je vorige werkgever ook benoemen hoe jij je werk hebt uitgevoerd. Toch is dat niet heel gebruikelijk. En let op! De werkgever mag hierin ook negatieve dingen opnemen als daar sprake van is. Ja, echt! 

Wanneer heb je een getuigschrift nodig?

Je hebt een getuigschrift eigenlijk alleen nodig als daarom gevraagd wordt. Het kan in de vacature staan, maar ook gevraagd worden tijdens je sollicitatiegesprek. Zie het als een soort bewijs dat jij werkervaring hebt. Handig, toch?

Voorbeeld getuigschrift

En ook voor je getuigschrift hebben we natuurlijk een voorbeeldbrief voor je klaarstaan! Zo’n getuigschrift kan er bijvoorbeeld zo uitzien:

Hallo [naam van de ontvanger],

Hierbij bevestigen wij dat [naam van de persoon] bij [naam bedrijf] heeft gewerkt als [functietitel] van [startdatum] tot [einddatum]. Tijdens zijn/haar tijd bij ons heeft [naam van de persoon] ontzettend veel bijgedragen aan ons bedrijf en aan het succes van ons team.

Als [functietitel] was [naam van de persoon] verantwoordelijk voor [opsomming van verantwoordelijkheden en prestaties]. Hij/Zij heeft deze taken erg goed uitgevoerd en zeker ook onze verwachtingen overtroffen. Zijn/haar manier van werken, motivatie en vaardigheden hebben veel betekend voor ons bedrijf.

[Naam van de persoon] is een betrouwbare en hardwerkende collega. Hij/zij zet zich altijd in om zijn/haar werk op tijd én goed uit te voeren. Omgaan met klanten en collega's? [naam van de persoon] doet dit fantastisch! 

We zijn erg tevreden over het werk dat [naam van de persoon] heeft verricht tijdens zijn/haar tijd bij ons. We raden hem/haar zeker aan voor elke toekomstige baan.

Met vriendelijke groet,

[Naam]
[Naam bedrijf]
[Datum]

  • Wat is een getuigschrift?

    Een getuigschrift is een verklaring dat jij ergens gewerkt hebt en kun je opvragen bij je ex-werkgever. In het getuigschrift staat wanneer je daar gewerkt hebt, hoeveel uren en wat je taken waren. Je werkgever is verplicht om je een getuigschrift te geven als je daar om vraagt. Dit is bij een referentie niet zo.

  • Wanneer heb je een getuigschrift nodig?

    Je hebt een getuigschrift nodig als daarom gevraagd wordt. Het kan in de vacature staan, maar ook gevraagd worden tijdens je sollicitatiegesprek. 

  • Wat zijn referenties?

    Soms wil een toekomstige werkgever niet alleen van jou horen wie je bent, wat je werkervaring is en wat je sterke of zwakke punten zijn, maar ook van een ander. Ze kunnen dan vragen naar referenties. Dit zijn eigenlijk gewoon contacten die jij doorgeeft, waar zij vragen aan kunnen stellen over jouw functioneren.

  • Zet je referenties op je cv?

    Nee, referenties zet je niet standaard op je cv. Dat doe je alleen als daar specifiek naar gevraagd wordt in de vacaturetekst. Maar het kan natuurlijk wel!