Omdat jij bent geschikt bent voor die functie natuurlijk! Toch? Zo simpel is het helaas niet. Overtuig jouw ondervrager dus. Laat zien dat het bedrijf, het werk en de producten of diensten van een bedrijf goed bij jou passen. De werkgever is benieuwd of jij wel weet waar je op solliciteert. Betekent dus een goede voorbereiding op het bedrijf! Check de website, google het bedrijf, ken je iemand die er al werkt? Vraag ze uit!
Do: Lees de website en social media van je potentiële werkgever van voor tot achter. Degene met wie je solliciteert, werkt er waarschijnlijk al lang en vindt het top als je laat blijken dat je het bedrijf kent.. Paai die gesprekspartner dus van je!
Don’t: Zeggen dat je het toevallig tegenkwam en dat het je wel wat leek. Suf! Daar haakt iedereen op af! Zeg dat je dit bedrijf al een tijdje volgt en gelijk reageerde toen er een geschikte functie langskwam!
Val op! De uitgenodigde kandidaten hebben dezelfde soort kwaliteiten. Jij betere. Jij ligt toch altijd goed in de groep? Vind het toch niet erg om net dat stapje meer te doen of die collega te helpen? Zorg dat de voorbeelden die je noemt passen bij jou én daardoor laten zien dat jij de persoon bent die ze zoeken voor de baan.
Do: Enthousiast zijn! Geef voorbeelden waaruit blijkt dat je echt bij deze functie en je toekomstige collega’s past.
Don’t: Liegen over je kwaliteiten of ervaringen. Het kan je op de korte termijn misschien wel die baan opleveren, maar op de lange termijn word je hierop afgerekend als blijkt dat je niet de persoon bent, die je zei dat je was.
Door deze vraag weet een werkgever of jij je in hen hebt verdiept. Dit geeft aan hoe graag jij de baan wilt. Dat je weet waar ze voor staan en wat hun doelen zijn. Als jullie het hier met elkaar over eens zijn, is dat een goede basis voor de rest van het gesprek. Dus, what to do? Ga ter voorbereiding altijd even naar de website, check de social kanalen en stel een vragenlijstje op!
Do: 3 punten in je kop stampen, die het bedrijf en jij gemeen hebben.
Don’t: Denken dat het bedrijf jou nodig heeft in plaats van andersom. Het bedrijf en jij moeten elkaar versterken. Ja, het bedrijf heeft jou nodig, maar jij hebt ook zeker het bedrijf nodig!
Tricky one. Waarom? Je begeeft jezelf hier al snel op glad ijs. Zeker als je in korte tijd meerdere banen hebt gehad. Eerlijkheid duurt ook hier het langst! En kraak je oude werkgever zeker niet af. Laat ze weten dat je op zoek bent naar een baan met meer groeimogelijkheden. Hét woord waar elke werkgever blij van wordt. En het liefst zo concreet mogelijk!
Do: Laten zien dat je ambitie hebt, laat weten wat voor rol je over 2 jaar wilt hebben. En waarom je daar een nieuwe baan of functie voor nodig hebt!
Don’t: Je oude werkgever afzeiken! Ook al is het een rotervaring geweest. Je wilt niet een gefrustreerde indruk achterlaten. Nieuwe ronde, nieuwe kansen!
Chill! Een makkelijke vraag. Zorg wel dat je duidelijk bent. De persoon tegenover je heeft geen idee wat jouw vorige bedrijf was en wat jullie daar deden. Schets dus een compleet beeld. Vertel over jouw taken, de doelstellingen van het bedrijf, aan wie je verantwoording moest afleggen en hoe je dit tot een goed einde hebt gebracht.
Do: Wees lekker uitgebreid, stiekem heb je best veel gedaan bij je vorige werk!
Don’t: Maak dingen niet groter dan ze zijn. Je oude werkgever kan gebeld worden voor een referentie en als dan blijkt dat je bepaalde verantwoordelijkheden niet had, kan je die nieuwe baan wel vergeten!
Wel eens over nagedacht? Zo ja, past dit ook goed bij de functie waar je nu op solliciteert? Niet voor elke functie hoef je evenveel ambitie te tonen. Soms wel. Denk aan de groeimogelijkheden waar we het eerder over hadden. Vertel dan goed hoe je dit wilt bereiken. En ook als je het niet helder hebt: je kan altijd vertellen waarin je wilt groeien het komende jaar.
Do: Goed voorbereiden! Check wat voor werk er nog meer te doen is bij het bedrijf waar je solliciteert. Zo maak je duidelijk dat je je werk goed wilt doen en lang bij de organisatie wilt blijven.
Don’t: Iets roepen zonder erover na te hebben gedacht. Als je wilt doorgroeien binnen een bedrijf, moet je een idee hebben hoe je dat wilt en kan bereiken.
En zó ga je om met 5 onverwachte sollicitatievragen!
1. Wat is het laatste boek dat je hebt gelezen en wat heb je hiervan geleerd?
Deze vraag is bedoeld om te testen of je een brede interesse hebt en of je bereid bent om jezelf voortdurend te ontwikkelen. Probeer een boek te noemen dat relevant is voor de functie waarvoor je solliciteert, bespreek wat je eruit hebt geleerd en hoe je deze kennis in de praktijk kunt brengen.
2. Hoe zou je een olifant in een koelkast krijgen?
Dit is een populaire vraag om te testen hoe creatief en logisch je kunt denken. Geef een antwoord dat laat zien dat je in staat bent om out-of-the-box te denken en niet bang bent om risico's te nemen.
3. Welke superkracht zou je willen hebben en waarom?
Deze vraag wordt gesteld om te zien of je fantasierijk bent en of je kunt nadenken over wat je echt wilt. Kies een superkracht die relevant is voor de functie waarvoor je solliciteert en leg uit hoe je deze kracht in je werk zou kunnen gebruiken.
4. Als je een dier zou zijn, welk dier zou je dan zijn?
Deze vraag test je persoonlijkheid en karaktereigenschappen. Kies een dier dat past bij de functie waarvoor je solliciteert en bespreek de eigenschappen van het dier die relevant zijn voor de baan. Bijvoorbeeld: "Ik zou graag een arend willen zijn, omdat arenden bekend staan om hun scherpe waarneming en strategisch denken."
5. Welke kwaliteiten zou je graag willen verbeteren?
Deze vraag wordt gesteld om te zien of je in staat bent om je eigen tekortkomingen te herkennen en of je bereid bent om te leren en te verbeteren. Wees eerlijk over je eigen zwakke punten en leg uit wat je al hebt gedaan om deze te verbeteren, en hoe je van plan bent om dit in de toekomst te blijven doen. Bijvoorbeeld: "Ik heb gemerkt dat ik soms te veel tijd besteed aan details en ik zou graag mijn vermogen willen verbeteren om sneller belangrijke beslissingen te nemen."
Do: goed voorbereiden op deze sollicitatievragen
Voorbereiden op deze #10 sollicitatievragen loont sowieso! Hoe je dat doet? Ga al deze vragen af, beantwoordt ze voor jezelf, vraag vrienden en familie om feedback en prent die do’s and don'ts in je hoofd! Wat écht goed werkt? Hardop de vragen voorbereiden, voor de spiegel, onder de douche of tijdens het tandenpoetsen. Voelt eerst een beetje ongemakkelijk, maar werkt!
En check de site (of social kanalen) van het bedrijf waar je solliciteert van voor tot achter. Dat heb je als het goed is ook al gedaan toen je je sollicitatiebrief ging schrijven. Iemand die goed voorbereid een sollicitatiegesprek ingaat, staat 2-0 voor!