8 LinkedIn-tips om een goed profiel te maken

Is het tijd om een LinkedIn-profiel aan te maken? Of is het de hoogste tijd om je LinkedIn-profiel eens flink te verbeteren? Top! We gaan jouw online visitekaartje laten knallen. Dat doen we door alle onderdelen van je openbare cv stap voor stap langs te gaan én daar de beste tips van onze recruiters bij te geven. Ready?

Spring snel naar:
Tip 1: zet je functie in de headline van je LinkedIn-profiel
Tip 2: stel jezelf voor met een korte omschrijving
Tip 3: zet al je werkervaring overzichtelijk op een rij
Tip 4: niet te zuinig met diploma’s, cursussen en opleiding
Tip 5: lach op je profielfoto!
Tip 6: pak die aandacht met een toffe achtergrondfoto (header)!
Tip 7: pak uit met je vaardigheden en aanbevelingen op LinkedIn
Tip 8: maak je LinkedIn-profiel af met een duidelijke url! 

Wat is het belang van een LinkedIn-profiel?

Een goed LinkedIn-profiel hebben is belangrijk voor het vinden van een nieuwe baan, maar ook als je nieuwe mensen wilt leren kennen in je vakgebied! Op LinkedIn zijn elke dag duizenden recruiters actief om mensen te werven voor hun vacatures. En daar kan zomaar de perfecte baan voor jou tussen zitten! Of wat denk je van oude bekenden of collega's die werken bij het bedrijf van jouw dromen? Die moet je hebben! Via LinkedIn stuur je ze gewoon een berichtje. Hoppa!

En: je LinkedIn-profiel is vaak het eerst dat mensen zien wanneer ze je naam Googelen. Je eerste indruk kan beter maar goed zijn, toch?

Wat is het belang van een LinkedIn-profiel?

Ga naar LinkedIn en klik op ‘nu lid worden’. Vul je e-mailadres in en bedenk een goed wachtwoord. Je kan ook inloggen via je Google-account. Daarna vul je je gegevens in. Tadaaaa, je LinkedIn-profiel is aangemaakt! Nu is het tijd om je LinkedIn-profiel écht goed en volledig te maken. Deze 8 LinkedIn-tips helpen je daarbij! Let’s go!

Meld je aan voor de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival!

Survivallen, dat zie jij wel zitten! Ontvang de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival zo in je mailbox! Elke dag een sollicitatieobstakel overwinnen met een cadeau, ga jij de uitdaging aan? Meld je aan!

Meld je nu aan!

De belangrijkste LinkedIn-tips voor een sterk online cv

Je LinkedIn-profiel is simpel gezegd je openbare, online cv. Met andere woorden: het is dus belangrijk dat je deze goed aanmaakt, volledig invult en bijhoudt. Met deze 8 tips is dat een makkie! 

Tip 1: zet je functie in de headline van je LinkedIn-profiel 

In de headline van je LinkedIn-profiel zet je normaal gesproken je huidige functie. Maar wanneer je op zoek bent naar werk, kan je hier aan iedereen laten weten dat je zin hebt om aan de slag te gaan! Hoe? Zorg er in ieder geval voor dat je jouw beroep goed vermeldt én dat je duidelijk maakt dat je beschikbaar bent of werk zoekt. Dus bijvoorbeeld:

  • Ervaren tuinman per direct beschikbaar
  • Enthousiaste muziekleraar zoekt klas om les aan te geven
  • Verpleegkundige wil weer met de handen aan het bed staan

Tip 2: stel jezelf voor in een korte omschrijving

Waar sta je om bekend? Wat zijn je beste kwaliteiten? Probeer het hier kort samen te vatten. Leg uit wat je leuk vindt aan je werk, waar je trots op bent en wat je motiveert. Ook kan je vertellen waarom je ooit voor dit beroep hebt gekozen. Stel: je bent programmeur, dan slaat elke recruiter aan op een verhaal over hoe jij als klein jochie al met Atari’s in de weer was. 

Of om terug te komen bij de tuinman, vertel dan bijvoorbeeld: 

“Al zolang ik me kan herinneren ging ik in het weekend met mijn vader mee om tuinen aan te leggen, mooi te maken of opnieuw in te richten. Ook hij was jarenlang hovenier, die passie heb ik zeker weten van hem. Nog steeds sta ik het liefst elke dag met mijn handen in aarde te wroeten om mensen blij te maken met hun tuin.”

Meer tips nodig? Lees onze pagina over een profielschets maken

Tip 3: zet al je werkervaring overzichtelijk op een rij

Dit is net als bij je cv: zet je werkervaring op een rij. Inkoppertje natuurlijk, maar doet het wel even goed! En lekker uitgebreid! 

Stages, vrijwilligerswerk, reis naar het buitenland → zet het erop! En wist je al dat wanneer je bij een bedrijf verschillende functies hebt gehad, je deze mooi onder elkaar kan neerzetten? Dit doe je door twee verschillende functies bij één bedrijf los van elkaar toe te voegen. 

Dus bijvoorbeeld: Je hebt 5 jaar bij een bedrijf gewerkt. Vul dan NIET in: 5 jaar gewerkt bij Basisschool IJsselstein in de functies Leerkracht en Remedial Teacher. Nee! Vul de ervaringen juist los van elkaar in! Dus 2 jaar gewerkt als Remedial Teacher bij Basisschool IJsselstein én 3 jaar gewerkt als Leerkracht bij Basisschool IJsselstein. Moet jij eens opletten hoe mooi LinkedIn dit voor jou gaat uitlijnen!

Voorbeeld van werkervaring op LinkedIn

Tip voor je job description

Zet in de beschrijving van je werkzaamheden, de job description, ook duidelijk neer wat je gedaan hebt, wat je verantwoordelijkheden waren en in sommige gevallen wat de resultaten waren van het werk dat jij en je team deden!

En zorg ervoor dat je de juiste termen gebruikt! Als jij veel gevonden wilt worden door recruiters op LinkedIn voor bijvoorbeeld uitvoerder, zorg dan dat de term ‘uitvoerder’ terugkomt in al je ervaring! 

Tip 4: niet te zuinig met diploma’s, cursussen en opleiding

Dit onderdeel spreekt voor zich: zet je opleidingen, cursussen en diploma’s op een rij. En ook hier geldt: doe het lekker uitgebreid! Ben je een bepaalde richting opgegaan met je opleiding? Wat voor speciale projecten heb je gedaan? Heb je stages gelopen tijdens school? Schrijf het op! 

Tip 5: lach op je profielfoto!

Onthoud: een LinkedIn-profiel zonder foto is geen profiel. Kies voor een foto die laat zien dat je er zin in hebt! Dat is helemaal niet moeilijk en daar hoef je ook niet voor naar een fotostudio. Er is vast wel iemand in je buurt met een goede camera op zijn telefoon. 

Waar moet je op letten?

  • Zorg voor een effen achtergrond
  • Kijk recht de camera in
  • Zorg voor nette kleding
  • Zorg dat je haar en/of make-up goed zit
  • en LACH! Daar wordt iedereen blij van! 
  • Ohja, selfies zijn verboden! 

Tip 6: pak die aandacht met een toffe achtergrondfoto (header)!

De header is een lastig onderdeel van je profiel. Zo lastig dat veel LinkedInners hun vingers er niet aan branden. Aan de andere kant, als anderen het niet doen, kan jij er extra mee opvallen! 

Je kan het gebruiken als een plek om wat van je skills en creativiteit te laten zien. Of om het vakgebied waarin je werkt extra te benadrukken. Zoek je werk als kok? Plaats dan een mooie foto van een lekker gerecht. Hoe specifieker, hoe beter! Wil jij het liefst in een visrestaurant werken, plaats dan bijvoorbeeld een lekker gebakken slibtongetje. 

Werk jij het liefst als tuinman of hovenier? Plaats dan een foto van een tuin waar je blij van wordt! Dit kan een eigen foto zijn of gebruik iets van het internet! Hier doe je dat legaal (en zijn de afmetingen op maat), scheelt weer. 

Tip 7: pak uit met je vaardigheden en aanbevelingen op LinkedIn

Wat moet je kunnen voor het werk dat je doet? Ben je:

  • uitvoerder? → leidinggeven, overzicht houden
  • accountant? → analyseren, nauwkeurig
  • callcenter-medewerker? → klantvriendelijk, snel schakelen

👉 Heb je moeite met bepalen wat jouw vaardigheden zijn? Lees dan ook onze artikelen over competenties en eigenschappen

Tip 8: maak het af met een duidelijke url! 

En tot slot nog een belangrijke tip: verander je url! Het linkje dat LinkedIn automatisch voor jouw profiel aanmaakt is vaak een reeks van getallen en letters. Heel suf dus! Pas hem aan naar jouw naam. Of wees creatief en verwerk je beroep in je url! Doe dit alleen als jouw naam al in gebruik is en het professioneel overkomt.

Dus niet: linkedin.com/harrydeboekhouder

Wel: linkedin.com/harryjansen-administratie

Je past je url aan door:

  • naar je profiel te gaan
  • op het potloodje te klikken 
  • naar beneden scrollen en op potloodje klikken bij ‘contact info’
  • bovenaan klikken op je url 
  • op deze nieuwe instellingen-pagina kun je rechtsboven je url aanpassen

Hoppa! Een kleine investering zo’n LinkedIn-profiel, maar dan heb je ook wat! 
 

  • Waarom is een goed LinkedIn-profiel belangrijk?

    Op LinkedIn zijn elke dag duizenden recruiters actief om mensen te werven voor hun vacatures. En daar kan zomaar de perfecte baan voor jou tussen zitten!

  • 8 tips voor een goed LinkedIn- profiel:

    Tip 1: zet je functie in de headline van je LinkedIn-profiel
    Tip 2: stel jezelf voor met een korte omschrijving
    Tip 3: zet al je werkervaring overzichtelijk op een rij
    Tip 4: niet te zuinig met diploma’s, cursussen en opleiding
    Tip 5: lach op je profielfoto!
    Tip 6: pak die aandacht met een toffe achtergrondfoto (header)!
    Tip 7: pak uit met je vaardigheden en aanbevelingen op LinkedIn
    Tip 8: maak je LinkedIn-profiel af met een duidelijke url! 

  • Waar moet je op letten bij een goede profielfoto op LinkedIn?

    Zorg voor een effen achtergrond, kijk recht de camera in, zorg voor nette kleding, zorg dat je haar en make-up goed zit en LACH! Daar wordt iedereen blij van! Ohja, selfies zijn verboden!