Wat is een marktconform salaris?
Nouuu, een marktconform salaris is het gemiddelde loon dat iemand uit hetzelfde vakgebied verdient. Dus ongeveer gelijk aan wat je collega’s met dezelfde baan zouden verdienen. Als je goed weet wat het marktconforme salaris voor jouw baan is, weet je wat voor loon je kan verwachten. En dàt is mega handig, want zo sta je sterk bij het onderhandelen over je loon.
Maar wat is salaris eigenlijk?
Salaris, dat is natúúrlijk het geld dat je verdient door te werken. Toch is een salaris meer dan dat! Want wat staat er eigenlijk allemaal op je loonstrookje? Wat wordt er ingehouden op je loon? En welke soorten salarissen zijn er? Wij zetten het even voor je op een rijtje. Gaan we hoor!
Bruto en netto salaris, wat verdien ik netto?
Het salaris dat jij op je bankrekening gestort krijgt, is altijd anders dan het bedrag dat in je contract staat. Toch? Dat komt doordat er van alles afgaat, waaronder loonheffing, vakantiegeld en pensioenpremie. We noemen het bedrag dat in je contract staat brutoloon. Het geld dat jij op je rekening krijgt is het nettoloon. Beide bedragen zie je ook terug op je loonstrookje. Hoppa!
Laten we eerlijk zijn, jij wil gewoon weten hoeveel knaken op je bankrekening komen te staan aan het einde van de maand. Zodat je weet hoeveel je kunt uitgeven tijdens het shoppen, of wanneer je die vakantie naar Curaçao kunt boeken. Op onze pagina over loonstrookjes vind je hoe het nettoloon wordt berekend van het brutoloon.
Wat is minimumloon?
Minimumloon is het salaris waar jij minimaal recht op hebt als je gaat werken. Onze werkgevers mogen jou niet minder geven, meer natuurlijk wel. Chilllll! In Nederland hebben we dat gelukkig best goed geregeld.
Ook een soort salaris: stagevergoeding
Jaaa, als je ergens stageloopt, kun je salaris krijgen in de vorm van een stagevergoeding. De hoogte van de stagevergoeding is helemaal afhankelijk van het bedrijf waar je te werk gaat. Een stagevergoeding is voor een werkgever niet verplicht om te geven. Wel lekker.
Ook een soort salaris: secundaire arbeidsvoorwaarden
Wat fijn is om te weten? Naast gewoon salaris, zijn er ook de zogenaamde secundaire arbeidsvoorwaarden. Yess! Denk aan reiskostenvergoeding, vakantiedagen, thuiswerken of een auto van de zaak. Dus staar je niet blind op je loon! Ga ook eens na wat je naast geld nog meer krijgt van je (toekomstige) werkgever.
- Alles over je salaris komt elke maand samen op je loonstrookje. Daarop zie je onder andere wat je bruto- en nettoloon is, maar ook hoeveel belasting en vakantiegeld eraf is gegaan. Eens per jaar krijg je een mega loonstrookje: jouw jaaropgave. Die heb je nodig bij het doen van belastingaangifte. Checken dus!
Dit komt ook kijken bij een salaris
Een spannend maar belangrijk onderdeel van je sollicitatieprocedure: praten over je salaris. Om je een steuntje in de rug te geven, vertellen wij je hoe je een salarisindicatie of salarisonderhandeling aanpakt. Let’s go!
Jouw eigen salarisindicatie bepalen
Staat er in de vacature aangegeven hoeveel jij zou gaan verdienen? Mooi! Dat is niet altijd het geval. Soms vraagt een werkgever tijdens het sollicitatiegesprek wat jij zou willen verdienen, oftewel een salarisindicatie. Hoe je daar goed op reageert? Wij geven je alle tips!
Onderhandelen over je salaris
Meer geld verdienen. Dat wil jij toch ook! Daarom is het belangrijk dat je onderhandelt over je salaris. Zeker als starter. Zorg wel even dat je een salarisonderhandeling op en top voorbereidt! Komt goed, hoor.