Wat is een jaaropgave?
Simpel, zoals het woord al zegt: een opgave van jouw inkomsten over het afgelopen jaar. Eigenlijk een mega loonstrook! Zie het als en loonstrook over het hele jaar. Gewoon op 1 A4’tje hoor ;) Jouw werkgever is verplicht om een jaaropgave te sturen, meestal aan het eind van het jaar.
Waarom heb je een jaaropgave nodig?
Nou, zodat jij de Belastingdienst kan controleren! Meestal vullen ze alles voor je in, maar ook zij maken fouten. Door je jaaropgave erbij te houden kun jij checken of het allemaal goed is ingevuld. Doen dus.
Dit staat er op je jaaropgave
Wat heb je verdiend? Wat is er van je loon afgegaan? Welke kortingen heb je gekregen? Je ziet het allemaal op je jaaropgave. Alleen dan met een heleboel lastige begrippen. Dat kan vééél duidelijker, dachten wij. Daarom zetten wij alle begrippen hier voor je op een rij.
Bovenaan je jaaropgave staan allereerst jouw persoonlijke gegevens en de gegevens van het bedrijf waar je werkt. Check ze goed! Tja, het is gewoon belangrijk dat alles klopt.
De zoete bedragen op je jaaropgave 🍓
1. Jouw loon
Yup, allereerst zie je het totale brutoloon dat jij over het voorgaande jaar hebt verdiend. Op je jaaropgave wordt dat vaak aangeduid als ‘loon voor loonheffing’ of ‘fiscaal loon’. Wat is fiscaal loon? Gewoon je volledige jaarloon, waar nog niets van af is gehaald.
2. Arbeidskorting
Je krijgt sowieso arbeidskorting als je werkt. Superchill! Op de jaaropgave zie je de ‘verrekende arbeidskorting’. Jouw werkgever berekent de korting die jij krijgt op belasting. Hoeveel korting jij krijgt, hangt af van je leeftijd en inkomen. Dat verschilt dus. Trouwens, de arbeidskorting hoef jij niet apart aan te vragen bij je belastingaangifte, dat gaat automatisch. Tot zover alles oké, toch?
3. Loonheffingskorting
Door loonheffingskorting betaal jij minder loonheffing, oftewel belasting. Je krijgt dan meer uitbetaald. Ka-chingg! Op je jaaropgave zie je ‘ja’ staan als je gebruik maakt van deze korting, en ‘nee’ als de korting uitstaat. Heb je de korting uitstaan (dus ‘nee’), dan krijg je bij je belastingaangifte meer geld terug. Je kan het zien als een soort spaarpotje.
LET OP! Loonheffingskorting is vooral bedoeld voor jongeren omdat zij vaak weinig verdienen met bij- en vakantiebanen. O ja, de korting vraag je aan bij je werkgever. Dat doe je met het loonheffingsformulier van de Belastingdienst. Het loonheffingsformulier heb je ingevuld aan het begin van je dienstverband. Wil je een wijziging doorgeven? Neem dan contact op met je contactpersoon en vul een nieuw formulier in. Supersimpel!