Werken als barmedewerker, iets voor jou?
Barmedewerker, barman, barvrouw, bartender; maakt niet uit hoe je het noemen wilt…. Belangrijkste is dat met jouw grote glimlach en vlotte babbel de lekkerste drankjes over de bar heen rollen. Een whiskey on the rocks, Amaretto Sour of gewoon een fluitje van de tap; komt eraan! Wil jij weten hoe en waar je aan de slag kan als barmedewerker? Wat voor opleiding je nodig hebt? Wat de doorgroeimogelijkheden zijn? En natuuuurlijkkk… wat je salaris wordt?! Dan ben je hier he-le-maal aan het juiste adres!
Goed verhaal, lekker kort:
- Wat is een bartender?
- Zo ziet een werkdag als barmedewerker eruit!
- Dit is het salaris van een barmedewerker!
- Wat voor barmedewerkers zijn er?
- Opleidingen en trainingen om barmedewerker te worden?
- Groei door tot barmanager of restaurantmanager!
- ✅ competenties & eigenschappen van een barmedewerker
- Ga aan de slag bij deze werkgevers!
- Waarom werken via Tempo-Team een feestje is!
- De leukste barmedewerker vacatures!
- Dit zijn de meest gestelde vragen over een barmedewerker…
Uuhhh… wat is een bartender precies?!
Een bartender of barmedewerker is iemand die, jawel, achter de bar van een horecagelegenheid staat. Of dat nou een hotel, restaurant (eet)café, club of festival is, de bar is jouw thuishaven! Drankjes in allerlei vormen, maten en hoeveelheden worden door jou gemixt, geshaked, bereid en uitgeschonken. Portie bitterballen erbij? Komt eraan! En weten je gasten niet precies waar ze zin in hebben? Dan sta jij klaar met jouw advies en persoonlijke favorieten!
Voor je bardienst mise-en-place je erop los. De ijsblokjes zijn aangevuld, de frisdrank staat koud en de citroenen zijn gesneden. Natuuuuuurlijk staan de bierglazen gespoeld klaar en de wijnglazen glanzend gepoleerd. En ben je klaar? Dan zorg jij ervoor dat die bar spic en span is. Morgen weer een dag!
Als barmedewerker schenk je hier voornamelijk aandacht aan:
- Drankjes bereiden en schenken: als barmedewerker tap jij biertjes, shake je cocktails en zet je verse muntthee voor alle dorstige gasten. Kom maar doorrr met die bestellingen! 🍻
- Drankjes verkopen: dorstige gasten? Aan jouw bar worden de glazen rijkelijk gevuld en verkocht! Kopstootje? Een spa rood topt dat koffietje zo lekker af! Tsjaaaa laten we eerlijk zijn… de horeca draait om drank. Bij twijfel weet jij dan ook het juiste drankje te verkopen! ☕
- Advies geven: een Chardonnay of toch liever een Pinot Grigio? Een IPA of toch een tripel? En zit er wodka of rum in dat mixdrankje? Als barmedewerker heb je verstand van alle soorten drank en geef je je gasten maar al te graag advies. 🍸
- Mise-en-place: garnituren snijden, droge glazen, volle flessen achteraan en barkrukken aangeschoven. Voor de eerste gasten binnendruppelen staat alles strak en zijn alle bartools binnen handbereik!
- Voorraadbeheer: een beetje barmedewerker weet precies wat er achter de bar gebeurt. Jij zorgt voor een volle voorraadkast, zo grijpt niemand mis! Zijn de dranken op? Dan bestel je op tijd een nieuwe batch.
- Schoonmaak: na een drukke dag achter de bar, poets jij deze weer glanzend schoon! ✨
De werkdag van een barmedewerker: shaken, verkopen en heel veel babbelen
Als barmedewerker werk je in de horeca en ben je megaflex! Net zoals je werktijden! De ene keer een ochtenddienst draaien met dampende koffie en de andere keer een cocktail shaken tijdens een stapavond, als barmedewerker floreer jij te allen tijde!
Tijdstip | Taak |
---|---|
10:00 uur |
Naar de sportschool voor de werkdag: borst en schouders op het programma vandaag 💪🏽 |
15:00 uur |
Uitsmijter ham en kaas maken + werkoverleg met het team 🍳 |
16:00 uur |
Mise en place: is er nog voldoende wijn in huis? De biertap vol? Toiletpapier bijgevuld? Jus geperst? Check, check, check! ✅ |
17:00 uur |
Borreltijdddddd, de eerste gasten stromen binnen! En de eerste bestellingen ook, gaan met die banaan 🥃 |
20:00 uur |
3 Affligem Blond, 5 tequila en een Espresso Martini a.u.b! Jij onthoudt precies wie wat besteld heeft! Komt eraaaaaaan 🥂 |
24:00 uur |
Laatste biertje wordt getapt en je neemt er zelf ook één! 🍺 |
Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een barmedewerker 🤑
Als fulltime barmedewerker verdien je gemiddeld tussen €1.723 en €1.806 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €22.000 per jaar. Daar kun je ruim 7.000 biertjes van bestellen! 😉 Ennnn vergeet de fooien niet! Dat is natuurlijk afhankelijk van hoe gul je gasten zijn, hoeveel je werkt en of je een goede dag/avond of nacht hebt gedraaid!
Werk je liever flex? Dan kun je uitgaan van een gemiddeld uurloon van €10.19. Tsjakkaaa!
Als barmedewerker ben je ook een horecamedewerker en daarom val je onder de horeca-cao. Hierin zijn onder andere afspraken over je salaris, overuren en vakantiedagen vastgelegd. Maar ook hoeveel vergoeding je krijgt als je werkt op een feestdag (lekkere bonussen dus! 🤑). Handig om te checken voordat je aan de slag gaat in de horeca!
Hoe weten wij dat barmedewerkers dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes, zoals fooi, niet mee. Je kunt altijd even de vacatures checken voor het salaris van een specifieke baan!
Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als horecamedewerker of hostess? Wij vertellen je alles over salaris!