Werken als horecamedewerker
Biertjes tappen, bitterballen serveren en gezellig een praatje maken. Jij kunt overal aan de slag: in het zonnetje op het terras, in de bediening van de lokale kroeg of op je favoriete festival… zeg het maar! Wil jij weten hoe en waar horecamedewerkers werken? Wat voor opleiding je nodig hebt? Hoe je doorgroeit en hoeveel salaris je in de horeca krijgt? Lees dan snel verder.
Goed verhaal, lekker kort:
- Wat doet een horecamedewerker?
- Zo ziet een werkdag als horecamedewerker eruit
- Dit is het salaris van een horecamedewerker
- Wat voor horecamedewerkers zijn er?
- Opleidingen en trainingen om horecamedewerker te worden
- Dit zijn je doorgroeimogelijkheden in de horeca
- Checklist: competenties & eigenschappen
- Ga aan de slag bij deze werkgevers!
- Waarom werken in de horeca via Tempo-Team een feestje is
- Dit zijn de veelgestelde vragen over horecamedewerkers
Uuhhh… wat doet een horecamedewerker precies?!
Als horecamedewerker werk je in een hotel, restaurant, café of op een evenement. Je zorgt dat gasten tot in de puntjes verzorgd worden met de beste service, lekkerste drankjes en smakelijkste hapjes. En belangrijker nog: jij tovert een grote glimlach op het gezicht van iedere gast die je spreekt!
Het leukste van werken als horecamedewerker? Je ontmoet elke dag nieuwe mensen, hoort de gekste verhalen én kan overal aan de slag! In de keuken, achter de bar, in de bediening of bijvoorbeeld achter de schermen bij een evenement. Eén groot feestje dus! 🎉
Jouw servicegerichte takenpakket? Hier komt ‘ie:
- Gasten verwelkomen. Je zorgt ervoor dat gasten zich altijd welkom voelen en dat ze zo snel mogelijk geholpen worden. Door jou krijgen ze een onvergetelijke eerste indruk!
- Bestellingen opnemen en serveren. Iets te drinken? Iets te eten? Bij jou zijn ze aan het juiste adres! Jij noteert alle wensen nauwkeurig en zorgt dat ze precies krijgen wat ze bestellen, inclusief een portie positiviteit! 😃
- Drankjes bereiden. Soms sta je als horecamedewerker achter de bar. Je tapt biertjes, bereidt lekkere cocktails en zet verse koffie. Dorstige gasten? Kom maar doorrr! 🍹
- Je werkplek schoonhouden. In de horeca is hygiëne super belangrijk. Daarom houd je je werkplek altijd spic en span. Niet alleen door de tafels af te ruimen en de bar te poetsen, maar ook de keuken, glazen, bestek en de wc’s natuurlijk!
- Gasten in de watten leggen. Als horecamedewerker zorg je niet alleen dat mensen iets te eten en drinken krijgen. Nee, je zorgt voor de ultieme beleving. Bij jou is het nét even specialer dan thuis en kunnen ze onbezorgd genieten en relaxen.
- Betalingen afhandelen. Na een bestelling of bezoek rekenen de gasten bij jou af. Je controleert de bon en zorgt voor een nette afhandeling van de betaling. Zo gaan ze met een goed gevoel weer naar huis.
De werkdag van een horecamedewerker: bedienen, welkom heten en lachen!
Waar je als horecamedewerker ook aan de slag gaat, je bent altijd onder de mensen. Supergezellig! Je maakt gezellige praatjes met de gasten en bent de hele dag lekker in de weer. Soms werk je binnen, bijvoorbeeld in de keuken of achter de bar. De andere keer sta je buiten met je koppie in de zon op het terras ☀️. Op maandagochtend, woensdagmiddag of zaterdagavond: als je werkt in de horeca zijn dit allemaal werktijden. En natuuuurlijk wordt er tussendoor behoorlijk wat gelachen met je collega’s, want gezelligheid staat in de horeca centraal. Hoe zo’n werkdag er ongeveer uitziet? Check het hieronder!
Tijdstip | Taak |
---|---|
16:00 uur |
Aankomst bij het restaurant. Met je manager neem je direct de reserveringen door en vervolgens dek je de tafels in en poleer je de glazen. Laat het shinen! ✨ |
17:00 uur |
Staat alles klaar voor vanavond? Dan eet je nog even met je collega’s voor de drukte begint. Hmm, een heerlijk vers bordje pasta. Tnx, chef-kok! 🧑🍳 |
18:00 uur |
De eerste gasten stromen binnen. Hallo, welkom, gezellig! Wat willen jullie drinken? Een lekker koud biertje?🍺 Of toch een rood Italiaans wijntje?🍷 |
19:00 uur |
Rondje door de zaak ‘is alles naar wens’? |
20:00 uur |
Switch van de bediening naar de bar, want je collega-barvrouw kan wel een extra handje gebruiken met al die cocktails die besteld worden! |
21:00 uur |
Tijd voor een korte pauze, colaatje erin en weer doorrrr. Je bent lekker aan het vlammen vandaag 🔥 |
22:00 uur |
Een praatje met je vaste gasten. Gezellig! |
23:00 uur |
Alle gasten zijn tevreden vertrokken. Tijd om schoon te maken en na te borrelen met je collega’s. High-five voor weer een geslaagde avond! ✋ |
Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een horecamedewerker 🤑
Als fulltime horecamedewerker verdien je gemiddeld tussen €1.748 en €1.767 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €21.084 per jaar. Daar kun je ongeveer 8.432 vers getapte biertjes van kopen! 😉 En dat is nog zonder de fooien! Werk je liever flex? Dan kun je uitgaan van een gemiddeld uurloon van €10,14. Da’s nie mis!
Hoe weten wij dat horecamedewerkers dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes zoals fooien niet mee.
Naast je salaris ben je vast benieuwd op welke extraatjes je als horecamedewerker nog meer kan rekenen. Nou, dat vind je allemaal in de horeca-cao. Hierin zijn onder andere afspraken over je salaris, overuren en vakantiedagen vastgelegd. Maar ook hoeveel vergoeding je krijgt als je werkt op een feestdag (lekkere bonussen dus! 🤑). Handig om te checken voordat je aan de slag gaat in de horeca!
Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als barista of host? Wij vertellen je alles over salaris!