Wat is schijnzelfstandigheid in de zorg?
Schijnzelfstandigheid in de zorg betekent dat je op papier een zelfstandige bent, maar in de praktijk werkt alsof je in loondienst bent. Dit kan gebeuren als je als zzp’er bijvoorbeeld werkt met vaste diensten, verplichte werkwijzen en nauwelijks vrijheid hebt in hoe je jouw zorg verleent. Denk aan situaties waarin je niet zelf bepaalt welke cliënten je helpt of hoe je jouw planning invult. Dit matcht niet met écht zelfstandig werken.
Wil je meer weten over de algemene regels van de Wet DBA en hoe dit werkt buiten de zorg? 👉 Lees meer over de Wet DBA.
Kenmerken van schijnzelfstandigheid in de zorg
Als zzp’er wil je natuurlijk helemaal zelf bepalen hoe je werkt. Maar let op, want soms lijkt je werk meer op een baan in loondienst dan op écht zelfstandig ondernemerschap. Hoe dat zit? Check deze punten:
- Je werkt onder toezicht 👀
Als jouw opdrachtgever steeds bepaalt hoe je je werk moet doen en jij geen vrijheid hebt om het op jouw manier te doen, dan voelt dat niet echt als zzp’en, toch? Dat denkt de Belastingdienst ook!
- Je bent onderdeel van het team 🤝
Werk je zo mee in het vaste team dat je eigenlijk hetzelfde doet als je collega’s in loondienst? Dan lijk je meer op een vaste collega dan een zelfstandige.
- Je hebt maar één klant 🤔
Werk je al tijden voor dezelfde zorginstelling en nergens anders? Tja, dat lijkt al snel op een vaste baan. Daar kan de Belastingdienst wat van vinden.
Je loopt geen risico 🚨
Als alles voor je wordt geregeld en jij nergens verantwoordelijk voor bent, kun je moeilijk zeggen dat je écht je eigen baas bent.
Check deze punten. Zo weet je waar je aan toe bent, voorkom je verrassingen én blijf je gewoon je eigen baas. 😎
Waarom wordt de zorgsector zo hard geraakt door de Wet DBA?
De zorg is een van de sectoren met de meeste zzp'ers. Maar wist je dat veel zelfstandigen in de zorg, zoals helpende (plus), verzorgende IG en verpleegkundige, vaak gezien worden als schijnzelfstandigen? Dit betekent dat de Wet DBA jouw werk als zelfstandig zorgprofessional verandert.
Werken in loondienst of een flexpool is wellicht niet wat je zoekt. Daar ben je niet voor gaan freelancen! Vrijheid en flexibiliteit zijn juist waarom je als zelfstandige in de zorg bent gestart. Zelf bepalen waar, wanneer en hoeveel je werkt – dat is waar het om draait. 🤩
Zo voldoe je als zelfstandige in de zorg aan de Wet DBA
Als zzp’er in de zorg wil je jouw werk met passie blijven doen én binnen de regels van de Wet DBA blijven opereren. Dat vraagt om een slimme aanpak. Hoe pak je dat aan? Check de tips hieronder! 👇
- Werk met een zorgspecifieke modelovereenkomst 💼
Gebruik een modelovereenkomst die past bij jouw werk in de zorg en is goedgekeurd door de Belastingdienst. Hiermee laat je zien dat je afspraken helder zijn en je niet zomaar als werknemer wordt gezien. Dit is belangrijk, vooral als je werkt in zorginstellingen of thuiszorg.
- Laat zien dat je een zorgondernemer bent
Als zelfstandige in de zorg ben jij de baas over je eigen bedrijf. Schrijf je in bij de KvK, zorg voor een btw-nummer, en regel je VOG en aansprakelijkheidsverzekering. Bepaal je eigen tarieven en onderhandel direct met zorginstellingen of cliënten.
- Blijf baas over jouw manier van zorg verlenen
Het is belangrijk dat jij bepaalt hoe je je werk uitvoert. Kies opdrachten waar je zelf regie hebt over de zorg die je verleent. Kan je een keer niet werken? Regel dan zelf een vervanger. Vermijd een vaste plek in het rooster en zorg dat je niet teveel in de organisatie van de opdrachtgever opgaat. Jij bent de professional, dus jij bepaalt! 💪
- Ontwikkel jezelf in de zorg
De zorg is constant in beweging en jij wilt natuurlijk bijblijven. Volg zorgspecifieke trainingen en cursussen, zoals medicatiebeheer of communicatietraining met cliënten. Zo blijf je scherp, groei je in je vak en maak je jezelf nóg waardevoller voor opdrachtgevers. 📚
Twijfel je of zzp’en écht bij je past? Bij Tempo-Team kun je ook kiezen voor een flexibel dienstverband dat past bij jouw wensen. Denk aan een oproep-, uitzend- of detacheringsovereenkomst. Zo blijf jij flexibel én zeker van je inkomen. Wil je meer weten? Vraag dan een adviesgesprek aan
Vraag een adviesgesprek aan
Waarom werken via Tempo-Team in de zorg?
Bij Tempo-Team draait alles om jou. Jij zet je in voor anderen en wij zetten ons in voor jou. We kijken naar wat jij goed kan, waar je energie van krijgt én wat je belangrijk vindt in je werk. Zo zorgen we dat jij werk vindt waar je écht blij van wordt. Check wat wij voor je kunnen betekenen:
- Een opdracht die bij jou past
Met ons grote netwerk in de zorg vinden we altijd een plek waar jij het verschil kunt maken. Of je nu wilt werken in een ziekenhuis, bij een zorginstelling of in de thuiszorg, wij zorgen voor een match die klopt. Jij helpt mensen, wij regelen de rest.
- Vrijheid en afwisseling
Werk waar en wanneer jij wilt. Of je nou op zoek bent naar afwisseling of gewoon lekker flexibel wilt werken, bij ons zit je goed. Werken op verschillende locaties en bij diverse opdrachtgevers? Check! 🙌
- Dag administratie, hallo werkplezier
Zorg jij voor de mensen? Dan zorgen wij voor de rest. Administratie, verzekeringen, salaris? Wij regelen het voor je. Zo heb jij tijd voor wat echt belangrijk is: zorgen met je hart.
- Groei en ontwikkeling
Wil je jezelf blijven ontwikkelen? Yes, daar word je beter van! Bij Tempo-Team krijg je toegang tot verschillende trainingen en opleidingen. Werk aan jezelf én je toekomst.
Wil je blijven groeien? Dat kan!
Naast werkplezier en flexibiliteit zorgen we ook voor jouw ontwikkeling. Bij Tempo-Team volg je diverse opleidingen, zoals:
✔️ Carrousel Verpleegtechnische Handelingen
✔️ Medicatieveiligheid
✔️ Insuline spuiten en bloedsuiker bepalend
✔️ ADL incl. Tilliften
✔️ Omgaan met moeilijk verstaanbaar gedrag
Met deze opleidingen blijf jij groeien in je vak en ben je helemaal klaar voor de toekomst. Zo combineer je vrijheid met zekerheid én ontwikkeling. Win-win-win! 🤩