Uuhhh⊠wat is een intercedent precies?!
Een intercedent koppelt vanuit een uitzendbureau kandidaten aan werkgevers. Heeft een klant snel nieuwe werknemers nodig? Jaaa jou WEL bellen! đ€© Je speurt de beste kandidaten op en fixt de sollicitatiegesprekken. Ook geef je jouw opdrachtgevers advies over alles wat er bij hr komt kijken. Zo hoeven bedrijven zich daar niet mee bezig te houden!
Naast dat je voor klanten de schakel bent tussen werkzoekenden en het bedrijf, zet jij je óók in voor je eigen werkgever om nĂeuwe klanten binnen te halen. Jij gaat op zoek naar bedrijven die wel wat hr-advies kunnen gebruiken!
Houd je van afwisseling en kom je graag bij verschillende bedrijven over de vloer? Dan is de rol van intercedent perfect. Als onderdeel van human resources zoek je voor allerlei soorten bedrijven nieuw personeel; van logistiek medewerkers tot verpleegkundigen. Super veelzijdig dus!
Als intercedent ben je verantwoordelijk voor de volgende taken:
- Zoeken naar kandidaten: staat er een vacature open? Als intercedent ga je op zoek naar de beste kandidaat voor de functie. Hoe? Door vacatures uit te zetten en rond te neuzen in het kandidatenbestand van het uitzendbureau.
- Klanten binnenhalen: zonder klanten, geen werk. Daarom ben je als intercedent ook verantwoordelijk voor het binnenhalen van nieuwe bedrijven. Acquisitie heet dat. Hoe je dat doet? Door bedrijven te bellen of gewoon even langs te wippen. Hebben ze personeel nodig? Dat regel je natĂșĂșĂșrlijk voor ze!
- Advies geven rondom alles op hr-gebied: is jouw voorgestelde kandidaat aangenomen? Dan is deze vanaf dan in dienst van het uitzendbureau. En ben je de vraagbaak voor alles rondom caoâs, salarissen en opleidingen.
- Kandidaten begeleiden: goede kandidaten gevonden? Yesss! Je neemt direct contact met ze op en hoort ze uit: passen ze Ă©cht zo goed bij de functie? Mooi! De beste opties leg je voor aan de klant.
- Sollicitatiegesprekken voeren: is de klant net zo enthousiast als jij? Hoppaaa! Je voert de sollicitatiegesprekken en zorgt dat je klant de best mogelijk invulling van de vacature krijgt.
- Kandidaat aangenomen? Gefeliciteerd! Je zorgt dat al het papierwerk op orde is, en de kandidaat ook daadwerkelijk kan starten met de functie.
- Kandidaat afgewezen? Helaas⊠ook dat hoort bij je functie. Je belt de kandidaat af. Niet geschikt voor deze baan, maar wel veel potentieel en superleuk?! Vraag dan of je de kandidaat in het bestand mag opnemen. Scheelt weer zoeken bij een volgende functie!
De werkdag van een intercedent: bellen, mailen en regelen
Je dag als intercedent is superafwisselend. Start bijvoorbeeld met het checken van de mailbox. đŹ Zijn er nog reacties binnengekomen van uitstaande vacatures? Daarna beantwoord je wat vragen van kandidaten, om vervolgens een paar bedrijven te bellen die wel wat wervingshulp kunnen gebruiken. Wat hebben zij precies nodig? Dat vraag jij tot in de puntjes uit, zodat je ze perfect kan adviseren!
Enne ⊠dit doe je uiteraard niet alleen! Weet je even iets niet zeker, of ben je toe aan een praatje? Je collegaâs staan altijd voor je klaar! Bij het koffiezetapparaat kom je vast en zeker een recruiter, hr-adviseur, accountmanager of administratief medewerker tegen.
Lekker fluitend op de fiets naar je werk? Dat kan! Intercedenten werken namelijk vaak in de buurt van opdrachtgevers en hun gedroomde kandidaten. Daarnaast werk je gewoon lekker van 9 tot 5. Genoeg vrije tijd dus! Wil je weten hoe een dag in het leven van een intercedent eruit ziet? Check het hier:
Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een intercedent đ€
Als fulltime intercedent verdien je gemiddeld tussen âŹ2.250 en âŹ2.553 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer âŹ28.812 per jaar. Daar kun je ruim 10.000 kopjes koffie van kopen! đ Werk je liever flex? Ga dan uit van een gemiddeld uurloon van âŹ13,86. Tsjakkaaa!
Hoe wij weten dat intercedenten dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee. Check altijd even de vacatures voor het salaris van een specifieke baan!
Secundaire arbeidsvoorwaarden
Als intercedent val je meestal onder de cao van de NBBU, de Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen. Hierin vind je alles; van salarisschalen tot wanneer je recht hebt op verlofdagen. Superhandig dus! Leuke teamuitjes en vrijmiboâs? Reken maar van yessss. Ook werken sommige bedrijven met bonussen. Kortom: er is van alles mogelijk! Vraag gewoon even bij het sollicitatiegesprek naar de secundaire arbeidsvoorwaarden.
Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als recruiter of hr-medewerker? Wij vertellen je alles over salaris!