Hoe vraag je om salarisverhoging? 4 tips om die extra centen binnen te hengelen 🎣
Weet je niet zo goed hoe je het moet aanpakken? Wij helpen je een handje met deze 4 tips. Zo begin je tot in de puntjes voorbereid aan je gesprek. Chill toch? Kom maar door met die opslag!
Tip 1. Kies je moment
Op sommige momenten heb je meer kans van slagen dan op andere momenten. Zorg dus voor een goede timing. Vraag bijvoorbeeld om meer loon tijdens een functioneringsgesprek of na een mega-succes! Niemand wijst jou dan nog af!
Tip 2. Weet wat je wilt
Het is belangrijk dat je weet waar je het over hebt. Zorg dus voor een goede voorbereiding! Neem zelf de leiding over het gesprek, dat komt professioneel over. Doe je onderzoek, check vooraf de CAO of bekijk die salaristabel en kom met een voorstel waar je leidinggevende op kan reageren.
Tip 3. Bedenk vooraf argumenten
Waarom verdien jij dat hogere bedrag op je loonstrookje nou écht? Dat moet je je leidinggevende natuurlijk goed kunnen uitleggen. Ga na wat jij allemaal voor elkaar hebt gebokst en kom met cijfers! Harde feiten maken de meeste indruk. Zo kan je baas niet om je heen!
Denk ook alvast na over tegenargumenten die je werkgever zou kunnen inzetten. Zorg dat je daar al een supersterk antwoord op verzonnen hebt.
Tip 4. Leg je afspraken vast
Is het je gelukt om een lekkere loonsverhoging af te pingelen bij je werkgever? Yeeeahhh! Goed bezigggg! Laat wel altijd je afspraken nog even zwart-op-wit zetten. Zo is alles helemaal duidelijk en voorkom je misverstanden.
Wanneer loonsverhoging? Redenen om meer salaris te vragen
Je hoort vaak dat mensen om salarisverhoging vragen wanneer ze meer waard zijn geworden voor het bedrijf. Maaruhhh… hoe weet je dat eigenlijk? Gelukkig zijn er wel een aantal factoren waaraan je dat kan zien. Herken je je in meerdere van de redenen hieronder? Hoppaaa! Dan is het tijd om je baas aan z’n jasje te trekken.
Goede redenen voor salarisverhoging:
- Je hebt meer taken en verantwoordelijkheden dan je collega’s.
- Je krijgt complimenten over je resultaten.
- Je hebt cursussen en trainingen gevolgd.
- Je hebt een nieuwe functie gekregen.
- Je hebt taken erbij gekregen.
- Je verdient minder dan gemiddeld voor je functie. Weet je niet wat het gemiddelde salaris van je functiegroep is? Met onze salariswijzer kom je daar in no-time achter! Lekkerrr!
Hoeveel salarisverhoging kan je vragen?
Over het algemeen is het normaal om 5 tot 10% opslag te vragen. Hoeveel procent je precies vraagt, heeft te maken met een aantal dingen. Ga bijvoorbeeld na wat de financiële situatie van je bedrijf is, hoe de arbeidsmarkt erbij staat en ontdek wat het gemiddelde salaris voor jouw functie is. Ook werken bedrijven vaak met een salarishuis of salaristabel. Bepaal op basis daarvan of er ruimte is om salarisverhoging te vragen en voor welk percentage je dan gaat. Let’s go!
👉 Werk je via Tempo-Team? Dan is het goed om te weten dat je salaris bepaald wordt door de beloningsregeling van het bedrijf waar jij werkt. Daarin staat wanneer jij salarisverhoging krijgt en hoeveel!
👉 Extra tip: Zet iets hoger in dan je eigenlijk wilt verdienen. De kans is namelijk groot dat je baas met een tegenbod komt. Doet-ie dat niet? Dat is alleen maar mooi meegenomen. Cashennn!
Voorbeeldbrief voor salarisverhoging