Hoe vraag je om loonsverhoging? Tips om meer salaris binnen te halen!

Ben je al een tijdje aan het vlammen op de werkvloer? Dan is het misschien wel tijd voor LOONSVERHOGING! 🤑 Hier beantwoorden we álle vragen rondom salarisverhoging. Wanneer is een goed moment? Hoeveel opslag kan je vragen? En vooral: hoe vraag je om loonsverhoging? Na het lezen van deze blog ga je vol zelfvertrouwen je gesprek in en sleep jij die loonsverhoging hopelijk binnen. Kaaaaa-ching! 💸

Ga snel naar:

Weten wat je waard bent? Check de salariswijzer!

Zelfverzekerd onderhandelen of jouw salaris vergelijken met dat van anderen? Word wijzer over je salaris met de salariswijzer!

Hoe vraag je om salarisverhoging? 4 tips om die extra centen binnen te hengelen 🎣

Weet je niet zo goed hoe je het moet aanpakken? Wij helpen je een handje met deze 4 tips. Zo begin je tot in de puntjes voorbereid aan je gesprek. Chill toch? Kom maar door met die opslag!

Tip 1. Kies je moment

Op sommige momenten heb je meer kans van slagen dan op andere momenten. Zorg dus voor een goede timing. Vraag bijvoorbeeld om meer loon tijdens een functioneringsgesprek of na een mega-succes! Niemand wijst jou dan nog af! 

Tip 2. Weet wat je wilt 

Het is belangrijk dat je weet waar je het over hebt. Zorg dus voor een goede voorbereiding! Neem zelf de leiding over het gesprek, dat komt professioneel over. Doe je onderzoek, check vooraf de CAO of bekijk die salaristabel en kom met een voorstel waar je leidinggevende op kan reageren.

Tip 3. Bedenk vooraf argumenten

Waarom verdien jij dat hogere bedrag op je loonstrookje nou écht? Dat moet je je leidinggevende natuurlijk goed kunnen uitleggen. Ga na wat jij allemaal voor elkaar hebt gebokst en kom met cijfers! Harde feiten maken de meeste indruk. Zo kan je baas niet om je heen!

Denk ook alvast na over tegenargumenten die je werkgever zou kunnen inzetten. Zorg dat je daar al een supersterk antwoord op verzonnen hebt.

Tip 4. Leg je afspraken vast

Is het je gelukt om een lekkere loonsverhoging af te pingelen bij je werkgever? Yeeeahhh! Goed bezigggg! Laat wel altijd je afspraken nog even zwart-op-wit zetten. Zo is alles helemaal duidelijk en voorkom je misverstanden.

Wanneer loonsverhoging? Redenen om meer salaris te vragen

Je hoort vaak dat mensen om salarisverhoging vragen wanneer ze meer waard zijn geworden voor het bedrijf. Maaruhhh… hoe weet je dat eigenlijk? Gelukkig zijn er wel een aantal factoren waaraan je dat kan zien. Herken je je in meerdere van de redenen hieronder? Hoppaaa! Dan is het tijd om je baas aan z’n jasje te trekken.

Goede redenen voor salarisverhoging:

  • Je hebt meer taken en verantwoordelijkheden dan je collega’s.
  • Je krijgt complimenten over je resultaten.
  • Je hebt cursussen en trainingen gevolgd.
  • Je hebt een nieuwe functie gekregen.
  • Je hebt taken erbij gekregen.
  • Je verdient minder dan gemiddeld voor je functie. Weet je niet wat het gemiddelde salaris van je functiegroep is? Met onze salariswijzer kom je daar in no-time achter! Lekkerrr!

Hoeveel salarisverhoging kan je vragen?

Over het algemeen is het normaal om 5 tot 10% opslag te vragen. Hoeveel procent je precies vraagt, heeft te maken met een aantal dingen. Ga bijvoorbeeld na wat de financiële situatie van je bedrijf is, hoe de arbeidsmarkt erbij staat en ontdek wat het gemiddelde salaris voor jouw functie is. Ook werken bedrijven vaak met een salarishuis of salaristabel. Bepaal op basis daarvan of er ruimte is om salarisverhoging te vragen en voor welk percentage je dan gaat. Let’s go!

👉 Werk je via Tempo-Team? Dan is het goed om te weten dat je salaris bepaald wordt door de beloningsregeling van het bedrijf waar jij werkt. Daarin staat wanneer jij salarisverhoging krijgt en hoeveel! 

👉 Extra tip: Zet iets hoger in dan je eigenlijk wilt verdienen. De kans is namelijk groot dat je baas met een tegenbod komt. Doet-ie dat niet? Dat is alleen maar mooi meegenomen. Cashennn!

Voorbeeldbrief voor salarisverhoging

Betreft: Verzoek om salarisverhoging

Beste [naam leidinggevende],

Als gewaardeerde medewerker bij [naam bedrijf] wil ik graag mijn oprechte waardering uitspreken voor de kansen en groeimogelijkheden die ik binnen deze organisatie heb gekregen.

Sinds ik bij [naam bedrijf] ben begonnen als [functietitel], heb ik hard gewerkt om mijn vaardigheden en bijdrage aan het team continu te verbeteren. Mijn inzet en toewijding hebben ertoe geleid dat ik met plezier en voldoening mijn werk verricht.

Met deze brief wil ik echter ook mijn wens uiten om mijn salaris in overeenstemming te brengen met de verantwoordelijkheden en prestaties die ik heb laten zien. Ik ben ervan overtuigd dat mijn bijdrage aan het succes van [naam bedrijf] en de positieve resultaten die ik heb behaald, rechtvaardigen dat ik een passende salarisverhoging ontvang.

Ik heb mijn onderzoek gedaan naar de huidige salarissen voor vergelijkbare functies binnen onze branche en regio, en ik ben van mening dat mijn huidige salaris niet in lijn is met de marktwaarde voor mijn positie. Daarnaast heb ik met succes extra verantwoordelijkheden op me genomen en mijn professionele vaardigheden ontwikkeld, wat heeft bijgedragen aan het succes van ons team en de groei van het bedrijf.

Ik ben er zeker van dat [naam bedrijf] waarde hecht aan het behouden van getalenteerde medewerkers zoals ik, en ik hoop dat mijn verzoek serieus wordt overwogen. Een passende salarisverhoging zou niet alleen mijn motivatie en toewijding versterken, maar ook een erkenning zijn van mijn bijdrage aan het succes van het bedrijf.

Graag zou ik mijn verzoek persoonlijk toelichten tijdens een gesprek, waarin ik mijn prestaties, doelen en motivatie verder kan toelichten. Ik ben ervan overtuigd dat we samen tot een passende oplossing kunnen komen.

Bij voorbaat dank voor je aandacht en ik zie de reactie met belangstelling tegemoet.

Met vriendelijke groet,

[Je naam]

Meld je aan voor de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival!

Survivallen, dat zie jij wel zitten! Ontvang de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival zo in je mailbox! Elke dag een sollicitatieobstakel overwinnen met een cadeau, ga jij de uitdaging aan? Meld je aan!

Meld je nu aan!

Waar heb je recht op?

Zijn er regels over loonsverhoging? Volgens de wet niet. Maaarrrrr: als je een cao hebt, wordt je salaris ieder jaar waarschijnlijk een beetje hoger! Dit percentage verschilt per sector en vind je terug in je cao. Je baas is verplicht zich hieraan te houden. Heb je geen cao? Dan moet je zelf een loonsverhoging proberen te fixen.

Wat als het niet lukt?

Heb je je loonsverhoging niet gekregen? Dan probeer je het de volgende keer gewoon weer opnieuw! Soms zit er gewoon niet meer in… Dan zijn er misschien wel een paar andere lekkere extraatjes die je uit het vuur kan slepen. Zo zijn er een aantal fijne secundaire arbeidsvoorwaarden waar je nog om kan vragen. Denk bijvoorbeeld aan extra vakantiedagen, een training of een opleiding. Zo investeer je weer in jezelf, en word je meer waard! 📈 

Zit het er écht écht écht niet in, maar vind je dat wel superbelangrijk? Dan kun je altijd nog kijken of het gras bij de buren groener is.

  • 1. Wat is een goede reden om salarisverhoging te vragen?

    Je werkgever geeft je vaak salarisverhoging op het moment dat jij meer waard bent geworden voor een bedrijf. Heb jij net een nieuwe functie gekregen, of heb je jezelf flink ontwikkeld met opleidingen en cursussen? Dan kun je het er op wagen! Benieuwd naar de andere redenen om loonsverhoging te vragen? Check ze hier!

  • 2. Hoeveel salarisverhoging kan je vragen?

    Als je om salarisverhoging vraagt, is het normaal om tussen de 5 en 10 procent te gaan zitten. Hoe hoog je aanbod precies wordt, hangt af van de economische situatie van je bedrijf en het loon van je medewerkers. Wil je weten hoe je het best om salarisverhoging kan vragen? Lees het hier!

  • 3. Zijn er wetten over salarisverhoging?

    Er staat niks over salarisverhoging in de wet. Als je een cao hebt, heb je wél ieder jaar recht op opslag. Je werkgever is wettelijk verplicht om je deze loonsverhoging te geven. De hoogte van dat percentage verschilt per sector en vind je terug in je cao. Heb je geen cao? Dan moet je de stoute schoenen aantrekken en zelf om loonsverhoging vragen. Lees hier hoe je dat het best doet.

  • 4. Hoe kun je het beste om salarisverhoging vragen?

    Als je om opslag vraagt, moet je aantonen dat je van waarde bent voor je bedrijf. Dit kan je het best doen met harde bewijs. Verzamel cijfers over wat jij allemaal voor je organisatie betekend hebt. Je baas valt vast van z’n stoel! Meer tips over salarisverhoging vragen? Lees het hier!