Aanvullend geboorteverlof voor partners? Zo werkt de wet WIEG sinds juli 2020

Verwacht jouw medewerker binnenkort een kindje? Superleuk! Houd alleen wel even rekening met de nieuwe wetgeving rond geboorteverlof, want partners hebben nu ook ein-de-lijk recht op een aantal weken vrij. Yup, sinds 1 juli 2020 is er namelijk het een en ander veranderd. We vertellen je er alles over, dus dat komt helemaal goed!

Spring snel naar:

Wil je weten hoe je het aanvullend geboorteverlof regelt?

Download onze superhandige checklist, zodat je weet wat jij moet doen.

Wat is aanvullend geboorteverlof?

Aanvullend geboorteverlof is een aanvulling op het geboorteverlof voor partners van vrouwen die een kindje verwachten. Dat betekent dat partners sinds 1 juli 2020 volgens de wet WIEG recht hebben op maximaal 5 weken aanvullend geboorteverlof.

Aanvullend geboorteverlof: handig om te weten! 

De wet WIEG dus: Wet Invoering Extra Geboorteverlof. De overheid houdt ook van een geintje op z’n tijd.😉 Gelukkig maar, want dankzij wet WIEG kan de partner een betere band krijgen met het pasgeboren kind. Ennn... zo wordt ook het gat tussen mannen en vrouwen verkleind, hoppa! Dat vinden we leuk! En om het jou makkelijker te maken hebben we een aantal begrippen voor je onder elkaar gezet:

  • Geboorteverlof: het recht van de partner op 1 week verlof dat binnen 4 weken na de geboorte moet worden opgenomen (anders dan zwangerschapsverlof en bevallingsverlof, omdat geboorteverlof alleen voor de partner is). Andere termen die hiervoor worden gebruikt zijn: vaderschapsverlof, partnerverlof en kraamverlof.
  • Aanvullend geboorteverlof: de uitbreiding van het geboorteverlof naar maximaal 5 weken. 
  • Wet WIEG: de wet waarin het aanvullend geboorteverlof staat vastgelegd.

👉 Lees ook: wil je alles weten over een zwangerschap binnen je bedrijf?

Hoe werkt aanvullend geboorteverlof?

Naast het standaard geboorteverlof, kan je werknemer sinds 1 juli 2020 ook aanvullend geboorteverlof opnemen. Als voorwaarde geldt wel dat eerst het gewone doorbetaalde geboorteverlof wordt opgenomen en daarna pas het aanvullende. Het UWV legt sancties op als bij controle blijkt dat er niet eerst gewoon geboorteverlof is opgenomen.

Hoe lang duurt aanvullend geboorteverlof?

Je werknemer bepaalt zelf hoe en wanneer hij (of zij) het aanvullend geboorteverlof van 1 tot maximaal 5 weken indeelt. Als het maar binnen zes maanden na de geboorte van het kindje wordt opgenomen. Yes dat klopt, de werknemer kan er zelf voor kiezen om 5 weken achter elkaar vrij te nemen, of het verlof te verspreiden over 6 maanden. 

LET OP! Werknemers mogen het aanvullend geboorteverlof alleen in hele weken aanvragen. 

Aanvullend geboorteverlof bij meerling of adoptie

  • Meerlingenverlof: ook bij bijzondere gevallen zoals een meerling of adoptie krijgt de partner aanvullend geboorteverlof. Wel zo fijn! Bij een meerling gelden dezelfde regels als bij één pasgeboren kind. De medewerker krijgt dus geen dubbel verlof. 
  • Adoptieverlof: het adoptieverlof heeft de overheid tegelijkertijd met de invoering van de wet WIEG uitgebreid van 4 naar 6 weken, zodat er geen onderscheid is tussen adoptieouders en biologische ouders. Ook adoptieouders moeten een goede band met hun kindje kunnen opbouwen. Beide ouders mogen 6 weken adoptieverlof opnemen. Zo is het eerlijk voor iedereen. Joehoe!

Wat is er voor jou veranderd sinds 1 juli 2020?

De grootste veranderingen zijn dat je jouw collega wat langer mist en je de uitkering regelt met het UWV. In plaats van één werkweek, zit je nu tot 6 weken zonder je werknemer. Dat is dan het ‘gewone’ geboorteverlof van 1 week plus het aanvullend geboorteverlof van 5 weken. Voor het aanvullend geboorteverlof vraag je als werkgever een uitkering aan via de Verzuimmelder in het werkgeversportaal van het UWV. Dat kan wel pas wanneer het kindje geboren is.

De uitkering van het aanvullend geboorteverlof

Als werkgever krijg je 70% van het aanvullend geboorteverlof van het UWV. Bam! Hoe fijn is dat? De uitbetaling kan via jou gaan, of rechtstreeks naar de werknemer. Helemaal slim zijn? Gebruik het geld voor tijdelijke vervanging. Die regelen we natuurlijk voor je! Je medewerker heeft namelijk al genoeg aan al die luiers, die zit echt niet ook nog op een ontplofte mailbox te wachten 😉

Checklist: zwangerschap in je bedrijf

Wil je weten wat jij moet doen als een medewerker een kindje verwacht? Met welk soort verlof heb je te maken en hoe vraag je een uitkering aan? Je vindt het allemaal hier. 

Download de checklist

Lees ook:

  • Wat is aanvullend geboorteverlof?

    Partners van vrouwen die na 1 juli 2020 een kindje verwachten, hebben recht op meer geboorteverlof. Dat staat vastgelegd in de wet WIEG: Wet Invoering Extra Geboorteverlof. Zo kan de partner een betere band krijgen met het pasgeboren kind. Ook wordt hiermee het gat tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt verkleind.

  • Hoe werkt de wet WIEG?

    Naast het standaard geboorteverlof, kan je werknemer sinds juli 2020 daarna ook het aanvullende verlof opnemen. Voor dit verlof kun je als werkgever een uitkering bij het UWV aanvragen.

  • Wat verandert er voor de werkgever?

    De grootste veranderingen zijn dat je jouw collega wat langer mist en je contact moet opnemen met het UWV. In plaats van één werkweek, moet je het nu 6 weken zonder je werknemer doen. Dat is dan het ‘oude’ geboorteverlof van 1 week plus het ‘aanvullend’ geboorteverlof van 5 weken. En waar je voorheen je werknemer één week verlof uitbetaalde, vraag je nu een uitkering aan bij het UWV.

  • Hoe vang je het tekort op?

    Dat hoeft niet! Als werkgever kost het aanvullende verlof je niks. Toch is het verstandig om te kijken of je (zeker als het aanvullende verlof achter elkaar wordt opgenomen) jouw medewerker tijdelijk vervangt om je zaak door te laten lopen. En dan? Tempo-Team to the rescue! Wij kunnen dan zeker wat voor je betekenen.